Page 10 - cely_gh0522
P. 10
ekonomika
Snížení množství odpadu a jeho řízení.
V případě hotelů a restaurací existuje mno-
ho příležitostí, jak omezit plýtvání. Mohou
získávat potraviny z místních zdrojů nebo
si je samy pěstovat. Tento přístup k udrži-
telnosti zajišťuje čerstvější produkty a vý-
razně snižuje kazivost potravin. Restaurace
mohou dokonce přijmout zásady, podle
kterých se zbytky jídla posílají do dárcov-
ských táborů. Velký přínos může mít také
instalace filtrů šetřících vodu a energii.
Používání ekologických produktů.
Cestovní ruch a pohostinství se na celo-
světové úrovni podílí, jak jsme již napsali,
na značné uhlíkové stopě – nepřispívá
k ní pouze pohyb turistů, ale i zásobo-
vání, které je v každé restauraci a hotelu
naprosto nezbytné. Na rozdíl od jiných
materiálů zanechávají ekologické výrob-
ky menší uhlíkovou stopu. Patří mezi ně
výrobky vyrobené z přírodních surovin
a z obnovitelných zdrojů. Výrobky, které
jsou dodávány v biologicky odbouratelných
a recyklovatelných kartonech. Začlenění
těchto udržitelných zařízení působí na
hosty pozitivním dojmem; chrání rovněž
přírodu, kterou hosté přicházejí navštívit.
V konečném důsledku musí restaurač-
ní průmysl zajistit, aby pracoval v soula-
du s politikou ochrany životního prostře-
dí. Dbát na sociální a ekonomický dopad
tím, že nebudete nadměrně spotřebová-
vat zdroje, nebudete znečišťovat životní
prostředí, budete respektovat místní komu-
nity a pracovat na zachování biologické
rozmanitosti, to vám pomůže splnit cíle vého zařízení naprosto klíčovou roli – v při- V současné době mnoho nově vznika-
udržitelnosti. Tímto způsobem průmysl jetí udržitelných obchodních strategií a v pl- jících řetězců sleduje například možnosti
dlouhodobě chrání svou existenci, a na- ném začlenění udržitelných postupů jako samoobslužného přihlášení a odhlášení,
víc získává i další klienty. obchodního cíle. Sebeosvícenější majitel, inteligentní systémy zamykání a auto-
pokud se mu nepodaří přesvědčit všechny matickou regulaci a řízení teploty. Hotely
Přínosy zelených postupů zaměstnance, předem prohrál. Restaura- budou využívat inteligentní technologic-
Plány udržitelnosti mohou pomoci zlepšit ce mohou díky dobrému vedení a využívá- ká řešení, jako je odbavení hostů pomocí
image značky. Podle průzkumu společ- ní technologií zvýšit efektivitu a přilákat mobilní aplikace a rozpoznávání obličeje
nosti TripAdvisor se většina spotřebitelů zákazníky, kteří vyhledávají ekologicky a so- při otevírání dveří a ve výtahu. Pomocí roz-
o udržitelnost velmi zajímá. Lidé dávají ciálně odpovědné produkty a služby. poznávání hlasu mohou návštěvníci ovlá-
přednost ekologicky šetrným hotelům V moderní době je navíc nezbytné vést dat teplotu, světla a závěsy v pokoji. Existuje
a restauracím, což ovlivňuje jejich vnímá- organizace k udržitelnosti prostřednictvím možnost, že roboti budou roznášet vodu
ní značky společnosti. Když organizace inovativních, ekologicky šetrných techno- a čerstvé ručníky, k čemuž není daleko.
prokáží svůj závazek k ekologickým po- logií, které mohou vést k dlouhodobým Jedno je však jasné, vše směřuje k vy-
stupům, mohou přilákat více turistů a vyš- úsporám nákladů. Ačkoli zavádění udrži- tvoření pohodlného a bezproblémové-
ší zisky. telných konceptů a myšlenek prostřednict- ho pobytu pro hosty. Propojení cesto-
Podnik, který se hlásí k udržitelnosti, mů- vím technologií vyžaduje počáteční investi- vatelé očekávají bezproblémový zážitek
že navíc lépe přilákat kvalitní a perspektiv- ce, kombinovaný dopad snižování množství od okamžiku, kdy začnou hledat hotel
ní mladé zaměstnance, kteří hledají spo- odpadu, energetické účinnosti a podobně a restauraci, až po příjezd, jídlo, pobyt
lečnosti sdílející podobné hodnoty. může v dlouhodobém horizontu vést k vý- a odhlášení.
raznému snížení nákladů. Například pokrok Využití chytrého designu, zahrnující-
Na řadě jsou technologie v technologiích, souvisejících s obnovi- ho technologie napříč hodnotovým řetěz-
Pokud jde o odpověď na otázku, jak mo- telnou energií, snížil náklady při využí- cem, může vyrovnat podmínky pro levné
hou být restaurace a hotely udržitelnější, vání zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla, hotely na úroveň luxusních značek, které
hrají vedoucí pracovníci každého tako- solární nebo geotermální energie. se již snaží o průlom.
8 www.gastroahotel.cz