Page 10 - cely_gh0522
P. 10

ekonomika





             Snížení množství odpadu a jeho řízení.
           V případě hotelů a restaurací existuje mno-
           ho příležitostí, jak omezit plýtvání. Mohou
           získávat potraviny z místních zdrojů nebo
           si je samy pěstovat. Tento přístup k udrži-
           telnosti zajišťuje čerstvější produkty a vý-
           razně snižuje kazivost potravin. Restaurace
           mohou dokonce přijmout zásady, podle
           kterých se zbytky jídla posílají do dárcov-
           ských táborů. Velký přínos může mít také
           instalace filtrů šetřících vodu a energii.
             Používání ekologických produktů.
           Cestovní ruch a pohostinství se na celo-
           světové úrovni podílí, jak jsme již napsali,
           na značné uhlíkové stopě – nepřispívá
           k ní pouze pohyb turistů, ale i zásobo-
           vání, které je v každé restauraci a hotelu
           naprosto nezbytné. Na rozdíl od jiných
           materiálů zanechávají ekologické výrob-
           ky menší uhlíkovou stopu. Patří mezi ně
           výrobky vyrobené z přírodních surovin
           a z obnovitelných zdrojů. Výrobky, které
           jsou dodávány v biologicky odbouratelných
           a recyklovatelných kartonech. Začlenění
           těchto udržitelných zařízení působí na
           hosty pozitivním dojmem; chrání rovněž
           přírodu, kterou hosté přicházejí navštívit.
             V konečném důsledku musí restaurač-
           ní průmysl zajistit, aby pracoval v soula-
           du s politikou ochrany životního prostře-
           dí. Dbát na sociální a ekonomický dopad
           tím, že nebudete nadměrně spotřebová-
           vat zdroje, nebudete znečišťovat životní
           prostředí, budete respektovat místní komu-
           nity a pracovat na zachování biologické
           rozmanitosti, to vám pomůže splnit cíle   vého zařízení naprosto klíčovou roli – v při-   V současné době mnoho nově vznika-
           udržitelnosti. Tímto způsobem průmysl   jetí udržitelných obchodních strategií a v pl-   jících řetězců sleduje například možnosti
           dlouhodobě chrání svou existenci, a na-  ném začlenění udržitelných postupů jako   samoobslužného přihlášení a odhlášení,
           víc získává i další klienty.       obchodního cíle. Sebeosvícenější majitel,   inteligentní systémy zamykání a auto-
                                              pokud se mu nepodaří přesvědčit všechny   matickou regulaci a řízení teploty. Hotely
           Přínosy zelených postupů           zaměstnance, předem prohrál. Restaura-   budou využívat inteligentní technologic-
           Plány udržitelnosti mohou pomoci zlepšit   ce mohou díky dobrému vedení a využívá-  ká řešení, jako je odbavení hostů pomocí
           image značky. Podle průzkumu společ-  ní technologií zvýšit efektivitu a přilákat   mobilní aplikace a rozpoznávání obličeje
           nosti TripAdvisor se většina spotřebitelů   zákazníky, kteří vyhledávají ekologicky a so-   při otevírání dveří a ve výtahu. Pomocí roz-
           o udržitelnost velmi zajímá. Lidé dávají   ciálně odpovědné produkty a služby.  poznávání hlasu mohou návštěvníci ovlá-
           přednost ekologicky šetrným hotelům   V moderní době je navíc nezbytné vést   dat teplotu, světla a závěsy v pokoji. Existuje
           a restauracím, což ovlivňuje jejich vnímá-  organizace k udržitelnosti prostřednictvím   možnost, že roboti budou roznášet vodu
           ní značky společnosti. Když organizace   inovativních, ekologicky šetrných techno-   a čerstvé ručníky, k čemuž není daleko.
           prokáží svůj závazek k ekologickým po-   logií, které mohou vést k dlouhodobým   Jedno je však jasné, vše směřuje k vy-
           stupům, mohou přilákat více turistů a vyš-   úsporám nákladů. Ačkoli zavádění udrži-   tvoření pohodlného a bezproblémové-
           ší zisky.                          telných konceptů a myšlenek prostřednict-   ho pobytu pro hosty. Propojení cesto-
             Podnik, který se hlásí k udržitelnosti, mů-   vím technologií vyžaduje počáteční investi-   vatelé očekávají bezproblémový zážitek
           že navíc lépe přilákat kvalitní a perspektiv-   ce, kombinovaný dopad snižování množství   od okamžiku, kdy začnou hledat hotel
           ní mladé zaměstnance, kteří hledají spo-  odpadu, energetické účinnosti a podobně   a restauraci, až po příjezd, jídlo, pobyt
           lečnosti sdílející podobné hodnoty.  může v dlouhodobém horizontu vést k vý-   a odhlášení.
                                              raznému snížení nákladů. Například pokrok   Využití chytrého designu, zahrnující-
           Na řadě jsou technologie           v technologiích, souvisejících s obnovi-  ho technologie napříč hodnotovým řetěz-
           Pokud jde o odpověď na otázku, jak mo-   telnou energií, snížil náklady při využí-  cem, může vyrovnat podmínky pro levné
           hou být restaurace a hotely udržitelnější,   vání zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla,   hotely na úroveň luxusních značek, které
           hrají vedoucí pracovníci každého tako-   solární nebo geotermální energie.  se již snaží o průlom.



       8 www.gastroahotel.cz
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15