Page 12 - cely_gh0522
P. 12

ekonomika







       osvětlení. Nejenže ušetříte na nákladech za energie,
       ale také pomůžete životnímu prostředí tím, že
       ušetříte energii a snížíte emise skleníkových plynů.
       LED žárovky: Tyto žárovky spotřebovávají méně
       elektřiny a vydrží až desetkrát déle než standardní
       žárovky.
       CFL žárovky: Nejsou sice tak energeticky účinné
       jako LED žárovky, přesto jsou čtyřikrát účinnější než
       standardní žárovky. Produkují více světla než LED
       diody, takže se dobře hodí k osvětlení velkých prostor.
       Často se objevuje zavádějící informace, že CFL a LED
       žárovky mají, oproti klasickým žárovkám, stejnou
       energetickou úsporu. Pravda je, že LED žárovky
       jsou o zhruba 85 % úspornější než klasické žárovky,
       zatímco CFL žárovky jsou úspornější jen asi o 75 %.
       5. Snižte spotřebu tepla
       Hledejte drobné způsoby, jak snížit spotřebu tepla,
       například používat méně teplé vody nebo zabránit
       zaměstnancům ve změnách nastavení teploty na
       termostatu.
       Investujte do chytrého termostatu: Chytré
       termostaty lze naprogramovat na dálku a jsou
       schopny optimalizovat spotřebu energie. Mnohé       Během odstávky vypněte sporák nebo fritézu a začněte
       z nich jsou také odolné proti neoprávněné manipulaci.   je znovu předehřívat, jakmile se provoz zvedne.
       Snižte teplotu vody v myčce nádobí: Povinná         Časovače osvětlení: Používejte časovače pro venkovní
       teplota vody v myčce nádobí se v gastronomii        osvětlení, nebo vyzkoušejte venkovní osvětlení na
       pohybuje kolem 60 °C. Překontrolujte realitu a poté   solární pohon, které se může samo nabíjet.
       optimalizujte teplotu vody, abyste nepoužívali vodu   Chytré ovládání: Investice do zařízení s technologií
       teplejší, než je třeba.                             chytrého ovládání vám umožní spouštět a hlídat
       Nevyhřívané sušičky rukou: Energeticky účinné       spotřebiče na dálku.
       sušičky rukou, které se spoléhají na studený vzduch
       namísto ohřívaného vzduchu, mohou spotřebovat až    8. Zefektivněte uspořádání kuchyně
       o 80 % méně energie než standardní sušičky rukou.   Profesionální uspořádání kuchyně: Uspořádání
                                                           kuchyně může přímo ovlivnit účinnost vybavení.
       6. Snižte okolní teplotu v kuchyni                  Je třeba mít na paměti několik základních pravidel,
       Když jsou okolní teploty v kuchyni příliš vysoké,   která zajistí, že vaše spotřebiče budou pracovat
       chladicí zařízení se musí velmi snažit, aby udrželo   s maximálním výkonem.
       potraviny v chladu. Snížením okolního tepla na      Volný prostor: Chladicí zařízení potřebuje prostor pro
       minimum zajistíte co nejefektivnější provoz svých   nasávání a odvod horkého vzduchu v rámci procesu
       výdejních a chladicích zařízení.                    chlazení. Bez správného větracího prostoru kolem
       Používejte indukční zařízení: Indukční sporáky      zařízení spotřebuje více energie na udržení chladu.
       a indukční zařízení pracují bez použití plamene     Oddělené topné a chladicí zařízení: Pokud umístíte
       nebo hořáku. Přenášejí teplo přímo na nádobí,       troubu vedle zařízení na výrobu ledu, okolní vzduch
       zatímco okolní vzduch zůstává chladný.              bude teplejší a zařízení na výrobu ledu nebude
       Kuchyňské odsavače par: Používejte kondenzační      pracovat efektivně.
       odsavače par nad sporáky, které pomáhají odvádět
       horký vzduch z kuchyně. Nejlépe je namontovat       9. Nejvíc tepla unikne okny a dveřmi
       zde rekuperační jednotku.                           Pokud okny protahuje a dveře netěsní, pak jsou
       Používání LED žárovek: V kuchyni a v přípravnách    mnohá úsporná opatření nanic. Zvažte výměnu oken
       používejte LED žárovky, protože nevyzařují tolik    a instalaci lepších vchodových systémů, případně
       tepla jako žárovky.                                 zateplení fasády, vše ideálně doplněné tepelným
                                                           čerpadlem. To jsou ale samozřejmě investice v řádu
       7. Vypínání nečinných zařízení                      milionů korun.
       Úspora energie může být stejně snadná jako vypnutí
       vypínače. Může to znít jednoduše, ale nespočet      10. Proškolte personál v dodržování energeticky
       restaurací promrhá stovky korun měsíčně, protože    účinných protokolů
       nechávají běžet zařízení, která jsou v nečinnosti.   Kromě nákupu energeticky účinného zařízení spočívá     TEXT:  JIŘÍ KUČERA / FOTO: ARCHIV
       Používejte plán spouštění/vypínání: Věnujte čas     snižování nákladů na vašich bedrech a bedrech vašich
       pozorování, kdy jsou vaše jednotky zařízení nejvíce   zaměstnanců. Aby byl váš nový plán úspěšný, je
       využívány, a vytvořte plán spouštění a vypínání.    nezbytné, aby váš tým pochopil vaše zásady. 





       10 www.gastroahotel.cz
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17