Page 12 - cely_gh0522
P. 12
ekonomika
osvětlení. Nejenže ušetříte na nákladech za energie,
ale také pomůžete životnímu prostředí tím, že
ušetříte energii a snížíte emise skleníkových plynů.
LED žárovky: Tyto žárovky spotřebovávají méně
elektřiny a vydrží až desetkrát déle než standardní
žárovky.
CFL žárovky: Nejsou sice tak energeticky účinné
jako LED žárovky, přesto jsou čtyřikrát účinnější než
standardní žárovky. Produkují více světla než LED
diody, takže se dobře hodí k osvětlení velkých prostor.
Často se objevuje zavádějící informace, že CFL a LED
žárovky mají, oproti klasickým žárovkám, stejnou
energetickou úsporu. Pravda je, že LED žárovky
jsou o zhruba 85 % úspornější než klasické žárovky,
zatímco CFL žárovky jsou úspornější jen asi o 75 %.
5. Snižte spotřebu tepla
Hledejte drobné způsoby, jak snížit spotřebu tepla,
například používat méně teplé vody nebo zabránit
zaměstnancům ve změnách nastavení teploty na
termostatu.
Investujte do chytrého termostatu: Chytré
termostaty lze naprogramovat na dálku a jsou
schopny optimalizovat spotřebu energie. Mnohé Během odstávky vypněte sporák nebo fritézu a začněte
z nich jsou také odolné proti neoprávněné manipulaci. je znovu předehřívat, jakmile se provoz zvedne.
Snižte teplotu vody v myčce nádobí: Povinná Časovače osvětlení: Používejte časovače pro venkovní
teplota vody v myčce nádobí se v gastronomii osvětlení, nebo vyzkoušejte venkovní osvětlení na
pohybuje kolem 60 °C. Překontrolujte realitu a poté solární pohon, které se může samo nabíjet.
optimalizujte teplotu vody, abyste nepoužívali vodu Chytré ovládání: Investice do zařízení s technologií
teplejší, než je třeba. chytrého ovládání vám umožní spouštět a hlídat
Nevyhřívané sušičky rukou: Energeticky účinné spotřebiče na dálku.
sušičky rukou, které se spoléhají na studený vzduch
namísto ohřívaného vzduchu, mohou spotřebovat až 8. Zefektivněte uspořádání kuchyně
o 80 % méně energie než standardní sušičky rukou. Profesionální uspořádání kuchyně: Uspořádání
kuchyně může přímo ovlivnit účinnost vybavení.
6. Snižte okolní teplotu v kuchyni Je třeba mít na paměti několik základních pravidel,
Když jsou okolní teploty v kuchyni příliš vysoké, která zajistí, že vaše spotřebiče budou pracovat
chladicí zařízení se musí velmi snažit, aby udrželo s maximálním výkonem.
potraviny v chladu. Snížením okolního tepla na Volný prostor: Chladicí zařízení potřebuje prostor pro
minimum zajistíte co nejefektivnější provoz svých nasávání a odvod horkého vzduchu v rámci procesu
výdejních a chladicích zařízení. chlazení. Bez správného větracího prostoru kolem
Používejte indukční zařízení: Indukční sporáky zařízení spotřebuje více energie na udržení chladu.
a indukční zařízení pracují bez použití plamene Oddělené topné a chladicí zařízení: Pokud umístíte
nebo hořáku. Přenášejí teplo přímo na nádobí, troubu vedle zařízení na výrobu ledu, okolní vzduch
zatímco okolní vzduch zůstává chladný. bude teplejší a zařízení na výrobu ledu nebude
Kuchyňské odsavače par: Používejte kondenzační pracovat efektivně.
odsavače par nad sporáky, které pomáhají odvádět
horký vzduch z kuchyně. Nejlépe je namontovat 9. Nejvíc tepla unikne okny a dveřmi
zde rekuperační jednotku. Pokud okny protahuje a dveře netěsní, pak jsou
Používání LED žárovek: V kuchyni a v přípravnách mnohá úsporná opatření nanic. Zvažte výměnu oken
používejte LED žárovky, protože nevyzařují tolik a instalaci lepších vchodových systémů, případně
tepla jako žárovky. zateplení fasády, vše ideálně doplněné tepelným
čerpadlem. To jsou ale samozřejmě investice v řádu
7. Vypínání nečinných zařízení milionů korun.
Úspora energie může být stejně snadná jako vypnutí
vypínače. Může to znít jednoduše, ale nespočet 10. Proškolte personál v dodržování energeticky
restaurací promrhá stovky korun měsíčně, protože účinných protokolů
nechávají běžet zařízení, která jsou v nečinnosti. Kromě nákupu energeticky účinného zařízení spočívá TEXT: JIŘÍ KUČERA / FOTO: ARCHIV
Používejte plán spouštění/vypínání: Věnujte čas snižování nákladů na vašich bedrech a bedrech vašich
pozorování, kdy jsou vaše jednotky zařízení nejvíce zaměstnanců. Aby byl váš nový plán úspěšný, je
využívány, a vytvořte plán spouštění a vypínání. nezbytné, aby váš tým pochopil vaše zásady.
10 www.gastroahotel.cz