Page 13 - cely_gh0521
P. 13
anketa Zlatý kuchař
Josef Maršálek, Vojtěch Petržela,
Zlatý cukrář 2018 Objev roku 2018
Hned na začátek bych chtěl uvést, že nic Bohužel mně to loni na podzim zrušilo plány.
a nikdo na světě mi nevezme mou práci, Měl jsem od minulého září vařit v Londýně
kterou miluju, kterou jsem si vybojoval, a na podzim mělo být světové finále Global
kterou jsem si vydupal, vybrečel a kvůli Chefs Challenge, na které jsem se moc
které jsem utekl z domu. Je to má láska, je těšil a tvrdě připravoval. Tato soutěž už se
na celý život a na hřebík ji nikdy nepověsím. posunula potřetí a jsem zvědavý, jestli se
Aniž bych se chtěl nějak rouhat, a nebo naopak vůbec bude konat tento ročník. Na všem ale
chlubit, uplynulý rok, nebo lépe řečeno dva roky byly hledám pozitivní věci a ta nejpozitivnější pro
pro mě nejvíc vytížené v mém životě. Šel jsem z jedné práce do druhé, z jed- mě momentálně je skvělá práce v pražské
noho projektu do dalšího. Pomohl jsem spoustu lidem, studentům a rozšířil restauraci Výčep, kde jsem se zapracoval
obzory těm, kteří se o cukrařině chtěli dozvědět více. Zvládl jsem návštěvu a spoustu věci se naučil. Teď mám další plány
přátel na jiných kontinentech i práci na zahradě. Nenudil jsem se a nenudím. na výjezd do zahraničí, tak doufám, že žádný
Během korona krize jsem vydal tři knihy a na dalších třech jsem se podílel. další zásadní problém nebude. O změně
Vždy jsem se řídil heslem, že se nesmí vypnout za žádnou cenu. Nesmí se povolání jsem
přestat a vždy je třeba najít důvod, proč nebo jak jít dál. Já chápu velmi dobře, určitě ani
že tato doba, nesmyslné omezující vládní nařízení a chaos v neustále měnícím chvilku
se prostředí byly zbytečnými překážkami pro kolegy v oboru, kteří to zkrátka neuvažo-
a jednoduše nedali. Zavřeli, čekali na podporu od státu a bohužel přišli o svého val, jsem
zákazníka, se kterým ztratili nit, společnou řeč a hlavně kontakt. Ale není v na- věrný
šem krásném oboru ze všeho nejdůležitější právě umění improvizace? Protože a myslím
byli i takoví, a není jich málo, kteří naopak během krize začali své podnikatel- si, že kdo
ské záměry realizovat anebo naopak stávající podniky našly cestu, jak mezi li- chtěl, tak si
mity dané českou vládou najít prostor pro své podnikání. Těm se nyní daří lépe práci v oboru
než kdy jindy. Zákazníka si udrželi, vzájemný vztah se upevnil a dnes se jedná našel.
o skvěle fungující interakci mezi gastronomem a hostem. Stále si myslím, že
česká gastronomie je předimenzovaná a budoucnost ukáže, že vláda svými
kompenzačními balíčky a bonusy nic nevylepšila a nikomu nepomohla.
Domnívám se, že absolutně fatálním omylem gastronomie bylo ohlásit zdra- Paul Day,
žení v oboru ještě dříve, než se otevřela svým klientům. Podniky to nedokázaly Zlatý zahraniční
správně odkomunikovat a i když to může mít reálný základ, uvedení do praxe
bylo zcela nesmyslné a pro spoustu podniků osudné. kuchař v letech
Ani dnes, ve 21. století, nevidím, že by gastronomické provozy dokázaly využít 2014, 2015
potenciál, kterým nabízí sociální služby. Mnozí ještě nepochopili, že například
Facebook či Instagram jsou nejlepšími marketingovými nástroji současnosti Jeli jsme okénka,
a z velké části i zadarmo. Co ale vidím, je pláč a nářek, neustále stěžování si na vymýšleli nové
to, jak je doba šílená a tak dále. V tom jsme jako národ výjimeční. Ale také se, věci, spoustu
jako národ, umíme semknout a nadchnout pro společný smysluplný cíl (třeba nových věcí,
šití roušek, nebo během pár dnů vybrat miliardu pro postiženou jižní Moravu). prostě jsme se
Nepopírám, že doba je jistě jiná, než na kterou jsme byli zvyklí. A jiná také zakousli a dali jsme
zůstane. Ale věřte mi, že tímto způsobem se nezmění ani nezlepší. Podíváme- to. O uzavření jsme
-li se, co se v naší zemi dělo před 80, 90 lety, myslím, že doopravdy nemáme vůbec nepřemýšleli,
žádný problém. Říká se, že když vždycky budete dělat to, co jste vždycky dělali, ba naopak, ukázalo se,
budete vždycky mít, co jste vždycky měli. Místo zbytečného povyku by možná že jsem ve stresu dobrý, hlavně
stačilo vyhrnout rukávy, zatít zuby a začít makat. Lépe a jinak než kdy jindy. když mám možnost vymýšlet nové věci. g
www.gastroahotel.cz 11