Page 13 - cely_gh0521
P. 13

anketa Zlatý kuchař
























        Josef Maršálek,                                                    Vojtěch Petržela,

        Zlatý cukrář 2018                                                  Objev roku 2018
        Hned na začátek bych chtěl uvést, že nic                           Bohužel mně to loni na podzim zrušilo plány.
        a nikdo na světě mi nevezme mou práci,                             Měl jsem od minulého září vařit v Londýně
        kterou miluju, kterou jsem si vybojoval,                           a na podzim mělo být světové finále Global
        kterou jsem si vydupal, vybrečel a kvůli                           Chefs Challenge, na které jsem se moc
        které jsem utekl z domu. Je to má láska, je                        těšil a tvrdě připravoval. Tato soutěž už se
        na celý život a na hřebík ji nikdy nepověsím.                      posunula potřetí a jsem zvědavý, jestli se
        Aniž bych se chtěl nějak rouhat, a nebo naopak                     vůbec bude konat tento ročník. Na všem ale
        chlubit, uplynulý rok, nebo lépe řečeno dva roky byly              hledám pozitivní věci a ta nejpozitivnější pro
        pro mě nejvíc vytížené v mém životě. Šel jsem z jedné práce do druhé, z jed-  mě momentálně je skvělá práce v pražské
        noho projektu do dalšího. Pomohl jsem spoustu lidem, studentům a rozšířil   restauraci Výčep, kde jsem se zapracoval
        obzory těm, kteří se o cukrařině chtěli dozvědět více. Zvládl jsem návštěvu   a spoustu věci se naučil. Teď mám další plány
        přátel na jiných kontinentech i práci na zahradě. Nenudil jsem se a nenudím.  na výjezd do zahraničí, tak doufám, že žádný
        Během korona krize jsem vydal tři knihy a na dalších třech jsem se podílel.   další zásadní problém nebude. O změně
        Vždy jsem se řídil heslem, že se nesmí vypnout za žádnou cenu. Nesmí se                   povolání jsem
        přestat a vždy je třeba najít důvod, proč nebo jak jít dál. Já chápu velmi dobře,           určitě ani
        že tato doba, nesmyslné omezující vládní nařízení a chaos v neustále měnícím                 chvilku
        se prostředí byly zbytečnými překážkami pro kolegy v oboru, kteří to zkrátka                  neuvažo-
        a jednoduše nedali. Zavřeli, čekali na podporu od státu a bohužel přišli o svého              val, jsem
        zákazníka, se kterým ztratili nit, společnou řeč a hlavně kontakt. Ale není v na-             věrný
        šem krásném oboru ze všeho nejdůležitější právě umění improvizace? Protože                    a myslím
        byli i takoví, a není jich málo, kteří naopak během krize začali své podnikatel-              si, že kdo
        ské záměry realizovat anebo naopak stávající podniky našly cestu, jak mezi li-               chtěl, tak si
        mity dané českou vládou najít prostor pro své podnikání. Těm se nyní daří lépe              práci v oboru
        než kdy jindy. Zákazníka si udrželi, vzájemný vztah se upevnil a dnes se jedná             našel.
        o skvěle fungující interakci mezi gastronomem a hostem. Stále si myslím, že
        česká gastronomie je předimenzovaná a budoucnost ukáže, že vláda svými
        kompenzačními balíčky a bonusy nic nevylepšila a nikomu nepomohla.
        Domnívám se, že absolutně fatálním omylem gastronomie bylo ohlásit zdra-  Paul Day,
        žení v oboru ještě dříve, než se otevřela svým klientům. Podniky to nedokázaly   Zlatý zahraniční
        správně odkomunikovat a i když to může mít reálný základ, uvedení do praxe
        bylo zcela nesmyslné a pro spoustu podniků osudné.                 kuchař v letech
        Ani dnes, ve 21. století, nevidím, že by gastronomické provozy dokázaly využít   2014, 2015
        potenciál, kterým nabízí sociální služby. Mnozí ještě nepochopili, že například
        Facebook či Instagram jsou nejlepšími marketingovými nástroji současnosti   Jeli jsme okénka,
        a z velké části i zadarmo. Co ale vidím, je pláč a nářek, neustále stěžování si na   vymýšleli nové
        to, jak je doba šílená a tak dále. V tom jsme jako národ výjimeční. Ale také se,   věci, spoustu
        jako národ, umíme semknout a nadchnout pro společný smysluplný cíl (třeba   nových věcí,
        šití roušek, nebo během pár dnů vybrat miliardu pro postiženou jižní Moravu).   prostě jsme se
        Nepopírám, že doba je jistě jiná, než na kterou jsme byli zvyklí. A jiná také   zakousli a dali jsme
        zůstane. Ale věřte mi, že tímto způsobem se nezmění ani nezlepší. Podíváme-  to. O uzavření jsme
        -li se, co se v naší zemi dělo před 80, 90 lety, myslím, že doopravdy nemáme   vůbec nepřemýšleli,
        žádný problém. Říká se, že když vždycky budete dělat to, co jste vždycky dělali,   ba naopak, ukázalo se,
        budete vždycky mít, co jste vždycky měli. Místo zbytečného povyku by možná   že jsem ve stresu dobrý, hlavně
        stačilo vyhrnout rukávy, zatít zuby a začít makat. Lépe a jinak než kdy jindy.  když mám možnost vymýšlet nové věci.   g


                                                                                                www.gastroahotel.cz 11
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18