Page 17 - cely_gh0521
P. 17
anketa Zlatý kuchař
Michal Göth, Riccardo Lucque,
4. místo Zlatý zahraniční kuchař
v roce 2017 1. místo v letech 2014, 2017
Měl jsem to štěstí, že
moje nejbližší rodina Koronavirus téměř zničil naši pražskou restaurační scénu. Byli
a lidé kolem mě neměli jsme jím samozřejmě zasaženi velmi vážně a zjistil jsem, že
žádný těžký průběh nejsme příliš dobří v řešení take away. Češi se raději přiklonili
nemoci, a to považuji za k jídlu v podobě české kuchyně, nebo volili pizzu, burgery nebo
to nejdůležitější. Bohužel, asijské pokrmy. Podařilo se nám nechat otevřená dvě bistra
někteří moji známí neměli La Bottega s možností nákupu italských potravin uvnitř. Naši
takové štěstí a přišli o to nejcennější. zákazníci nás velmi podporovali.
Co se profese týče, tak díky nastavení majitele hotelu Nikdy mě nenapadlo změnit své povolání a začít znovu od nuly,
nemusel být propuštěn ani jeden zaměstnanec. Proto i když jsem několikrát přemýšlel o přesunu do Států, pokud
jsme využili tohoto nuceného volna k rekonstrukci, úklidu dojde k nejhoršímu. Díky „spravedlivé“ podpoře vlády se nám
a spousty dalších činností, na které během náročného roku podařilo přijít o spoustu soukromých úspor, ale přežili jsme.
není vždy dostatek času. Zásoby, které nám zůstaly, jsme Hlavním problémem po finanční stránce je nyní nábor nových
raději věnovali do dětského domova, než je zamrazovat… zaměstnanců. V dnešní době se nám nedaří najít nové lidi.
a této velkorysosti si u vedení hotelu nesmírně vážím. Bo- V zásadě jich máme o 50 % méně než v časech před covidem.
hužel, některým zaměstnancům dlouho nevydrželo nadšení Z tohoto důvodu jsme v některých restauracích zkrátili otevírací
z toho, že o ně bylo postaráno a po otevření ten nápor radě- dobu, abychom zajistili slušný životní standard pro náš milo-
ji vyměnili za jiné zaměstnání. No, jak říkám, lidé zapomínají vaný personál a drželi perfektní servis pro naše hosty. Během
rychle a rádi. Co mě nejvíc mrzí, je ale to, že jsme nemohli těchto dnů jsem také otevřel nový street food seafood koncept
cestovat. Tolik volného času pro možnost si zajet někam restaurace na novém Manifesto
za inspirací a my museli být zavření. Anděl – MARE BY AROMI.
Jestli jsem měl chuť pověsit řemeslo na hřebík? Moje Rozhodně nemohu ignorovat
práce není jen obyčejné docházení do zaměstnání. Je to nové trendy a chtěl jsem být
pro mě vášeň, životní styl, prostě vše. A to přece jen tak součástí tohoto komplexu,
člověk nevymění, pokud není nucen jinými okolnostmi. Je který mi přináší spoustu
to řemeslo, které nemá konce, nikdo nemůže říct, že v tom zábavy při vaření pro trendy
oboru ví vše, a tak každý čas můžu využít na sebevzdělává- a mladé hosty.
ní a zdokonalování. To je bez hranic a ani korona -uzavření Doufejme, že nám zima dá
to nemohla ovlivnit. jistotu a novou pozitivní ener-
gii do budoucna!
Jan Punčochář, 3. místo v letech 2013
a 2014, 1. místo v letech 2015, 2016, 2017, 2. místo v roce 2018
Popravdě, já už se k tomu příliš vyjadřovat nechci, dělal jsem to již mnohokrát a raději než doza-
du se dívám kupředu. Koronavirová krize mě/nás zasáhla stejně jako jiné podniky, museli jsme
se s tím nějak poprat, rozhodnout se, jak se na situaci adaptovat a spočítat si, co se vyplatí
a co už nikoliv. Při prvním lockdownu jsme se snažili pomoci, vařili jsme pro záchranáře a lé-
kaře v první linii. Černé myšlenky mi hlavou běžely, ale snažil jsem se spíš myslet pozitivně,
věnovat se rodině a trochu odpočívat. Že pověsím svou profesi na hřebík, tak nad tím jsem
opravdu neuvažoval. Spíš jsem se snažil vymyslet, jak zajistit, abych nemusel nikoho propus-
tit. Chtěl jsem zachovat celý tým, protože jsem se díval do budoucnosti a věděl jsem, že jednou
budeme znovu otevírat a já budu všechny potřebovat. A určitě se to vyplatilo, protože máme
znovu plnou hospodu a já jsem za to nesmírně rád. g
www.gastroahotel.cz 15