Page 17 - cely_gh0521
P. 17

anketa Zlatý kuchař





















        Michal Göth,                                         Riccardo Lucque,

        4. místo                                             Zlatý zahraniční kuchař
        v roce 2017                                          1. místo v letech 2014, 2017
        Měl jsem to štěstí, že
        moje nejbližší rodina                                Koronavirus téměř zničil naši pražskou restaurační scénu. Byli
        a lidé kolem mě neměli                               jsme jím samozřejmě zasaženi velmi vážně a zjistil jsem, že
        žádný těžký průběh                                   nejsme příliš dobří v řešení take away. Češi se raději přiklonili
        nemoci, a to považuji za                             k jídlu v podobě české kuchyně, nebo volili pizzu, burgery nebo
        to nejdůležitější. Bohužel,                          asijské pokrmy. Podařilo se nám nechat otevřená dvě bistra
        někteří moji známí neměli                            La Bottega s možností nákupu italských potravin uvnitř. Naši
        takové štěstí a přišli o to nejcennější.             zákazníci nás velmi podporovali.
        Co se profese týče, tak díky nastavení majitele hotelu   Nikdy mě nenapadlo změnit své povolání a začít znovu od nuly,
        nemusel být propuštěn ani jeden zaměstnanec. Proto   i když jsem několikrát přemýšlel o přesunu do Států, pokud
        jsme využili tohoto nuceného volna k rekonstrukci, úklidu   dojde k nejhoršímu. Díky „spravedlivé“ podpoře vlády se nám
        a spousty dalších činností, na které během náročného roku   podařilo přijít o spoustu soukromých úspor, ale přežili jsme.
        není vždy dostatek času. Zásoby, které nám zůstaly, jsme   Hlavním problémem po finanční stránce je nyní nábor nových
        raději věnovali do dětského domova, než je zamrazovat…   zaměstnanců. V dnešní době se nám nedaří najít nové lidi.
        a této velkorysosti si u vedení hotelu nesmírně vážím. Bo-  V zásadě jich máme o 50 % méně než v časech před covidem.
        hužel, některým zaměstnancům dlouho nevydrželo nadšení   Z tohoto důvodu jsme v některých restauracích zkrátili otevírací
        z toho, že o ně bylo postaráno a po otevření ten nápor radě-  dobu, abychom zajistili slušný životní standard pro náš milo-
        ji vyměnili za jiné zaměstnání. No, jak říkám, lidé zapomínají   vaný personál a drželi perfektní servis pro naše hosty. Během
        rychle a rádi. Co mě nejvíc mrzí, je ale to, že jsme nemohli   těchto dnů jsem také otevřel nový street food seafood koncept
        cestovat. Tolik volného času pro možnost si zajet někam                      restaurace na novém Manifesto
        za inspirací a my museli být zavření.                                         Anděl – MARE BY AROMI.
        Jestli jsem měl chuť pověsit řemeslo na hřebík? Moje                           Rozhodně nemohu ignorovat
        práce není jen obyčejné docházení do zaměstnání. Je to                          nové trendy a chtěl jsem být
        pro mě vášeň, životní styl, prostě vše. A to přece jen tak                      součástí tohoto komplexu,
        člověk nevymění, pokud není nucen jinými okolnostmi. Je                         který mi přináší spoustu
        to řemeslo, které nemá konce, nikdo nemůže říct, že v tom                       zábavy při vaření pro trendy
        oboru ví vše, a tak každý čas můžu využít na sebevzdělává-                      a mladé hosty.
        ní a zdokonalování. To je bez hranic a ani korona -uzavření                    Doufejme, že nám zima dá
        to nemohla ovlivnit.                                                           jistotu a novou pozitivní ener-
                                                                                      gii do budoucna!




        Jan Punčochář, 3. místo v letech 2013
        a 2014, 1. místo v letech 2015, 2016, 2017, 2. místo v roce 2018
        Popravdě, já už se k tomu příliš vyjadřovat nechci, dělal jsem to již mnohokrát a raději než doza-
        du se dívám kupředu. Koronavirová krize mě/nás zasáhla stejně jako jiné podniky, museli jsme
        se s tím nějak poprat, rozhodnout se, jak se na situaci adaptovat a spočítat si, co se vyplatí
        a co už nikoliv. Při prvním lockdownu jsme se snažili pomoci, vařili jsme pro záchranáře a lé-
        kaře v první linii. Černé myšlenky mi hlavou běžely, ale snažil jsem se spíš myslet pozitivně,
        věnovat se rodině a trochu odpočívat. Že pověsím svou profesi na hřebík, tak nad tím jsem
        opravdu neuvažoval. Spíš jsem se snažil vymyslet, jak zajistit, abych nemusel nikoho propus-
        tit. Chtěl jsem zachovat celý tým, protože jsem se díval do budoucnosti a věděl jsem, že jednou
        budeme znovu otevírat a já budu všechny potřebovat. A určitě se to vyplatilo, protože máme
        znovu plnou hospodu a já jsem za to nesmírně rád.                                                       g


                                                                                                www.gastroahotel.cz 15
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22