Page 18 - cely_gh0521
P. 18

anketa Zlatý kuchař





















           Jaroslav Sapík, Síň slávy v roce 2014
           První uzavření v březnu 2020 bylo pro všechny majitele, provozovatele gas-
           tronomických zařízení asi nejhorší, protože se zavřelo nečekaně, v noci se
           rozhodlo a ráno bylo oznámeno, že se restaurace zavírají. Byl to pátek před
           víkendem, kdy máme doplněné zásoby. V našem případě pátky, soboty, ne-
           děle patří mezi nejsilnější dny v týdnu. Byly velké ztráty v surovinách. Nikdo
           netušil, jak se situace bude vyvíjet, co bude dál. My jsme ale v podnikání   Přemek Forejt,
           byli naučeni od svých rodičů, že musíme mít finanční rezervu pro nenadálé   Objev roku 2016,
           události, abychom na pár měsíců přežili a zabezpečili sebe a své zaměst-  2. místo v roce 2017,
           nance, i když nás nikdy nenapadlo, že se něco takového může stát. Rodiče   1. místo v roce 2018
           se toho nedožili, ale přesto jim děkujeme. Mrzí mě, že Asociace hotelů a re-
           staurací České republiky ze začátku moc nereagovala na naše problémy.  Situace s koronavirem mě překvapila
           Po otevření v květnu jsme se dobře rozeběhli, hosté se začali rychle vracet,   v plném pracovním nasazení. Naše re-
           ale ne nadlouho. Přišel podzim a opět uzavření, to už nás tolik nezaskoči-  staurace Entrée fungovala na 100 %.
           lo vzhledem k situaci, jaká se vyvíjela, se to dalo očekávat. Otevření před   Zaznamenal jsem zprávy z Číny, o kterých
           Vánocemi nás sice potěšilo, ale byly to zbytečné ztráty. Na vánoční svátky   jsem si myslel, že na mě nebudou mít žád-
           a sváteční lístek se nakupují dražší suroviny, dělá se výzdoba a po pár   ný vliv. Poté jsem zaregistroval Itálii, ale
           dnech se opět zavíralo a ztráty byly vyšší. Poslední uzavření bylo již velmi   o tom, co se může dít a jak neskutečně to
           dlouhé a pro mnoho podnikatelů devastující.                    ovlivní naše životy, jsem neměl ani ponětí.
           V červnu, když jsme opět otevřeli, nám rozkopali všechny příjezdové cesty   Vlastně jsem se nestihl ani rozhlédnout
           k naší restauraci a obec Klokočná byla označována zákazem vjezdu.   a už jsem s kolegy v týmu řešil omezování,
           Nevzdával jsem to i přes tyto překážky, denně dávám k vjezdům do obce   restrikce a možné scénáře.
           informaci, že k naší restauraci hosté dojedou. Po špatné silnici nás hosté   Úplně upřímně, první uzavření provozu nás
           opět navštěvují. Po těchto trablech přišlo razantní zdražování. Sdělovací   překvapilo, pamatuji si tu noc, jako by se
           prostředky poukazují zejména na gastronomii, že zdražuje a dohání ztráty,   stala včera – večer jsme měli ještě plnou
           o které přišla. Když zvýšíte cenu u jídel, tak to nejsou jen zdražené suroviny,   restauraci, plně obsazený víkend, usínali
           ale musí se v ceně promítnout zdražení elektřiny, plynu, vodné, stočné, prá-  s obavami a ráno se probudili a zjistili,
           delen, hygieny, poplatků za popelnice, poplatky z rádií, televizí, OSA, benzín,   že místo degustačního menu budeme
           zaměstnancům také musíte přidat.                               připravovat restauraci na uzavření. Mysleli
           Covid a dlouhé uzavření zdevastovalo lidi v pohostinství. Plno jich odešlo,   jsme si, že to bude doopravdy avizovaných
           našlo si jinou práci. V gastronomii se pracuje více hodin, svátky, víkendy,   čtrnáct dní, nicméně postupně nám to
           sice zůstávají lidé, kteří tuto práci mají rádi, ale stále chybí kvalitní personál.   začalo docházet. Vzhledem k tomu, že je
           A národ se naučil jíst z krabiček.                             Entrée fine diningovou restaurací, uzavřeli
           Mým přáním je, aby se opět chodilo do restaurací, vrátilo se slušné stravo-  jsme pro hosty provoz úplně, postarali se
           vání s rodinami a přáteli. Tak, jak herci bojují, aby se vrátili lidé do divadel   o náš tým a doufali, že se vše brzy změní
           a oni mohli hrát, tak bychom měli také bojovat o návrat hostů. Myslím si,   k lepšímu a mezi tím připravovali obědy
           že gastronomie také patří ke kultuře národa, bylo by dobré, kdyby ministři,   pro záchranné složky. Otevřenou kuchyni
                                 kteří zastupují cestovní ruch, podpořili stejně   jsem otevřel ještě trochu více a začal vařit
                                   jako divadla i naši gastronomii. Když se mě   pro své sledující na Instagramu. Chtěl jsem
                                    někdo zeptá, co by mělo být nového v na-  přispět alespoň svou malou troškou do   TEXT: STANISLAVA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV A TEREZA VALNÍČKOVÁ
                                     šem oboru, tak odpovídám, že bych chtěl   mlýna v době, kdy převážná většina z nás
                                     zpátky návrat kvalitní české suroviny   zůstávala ve svých domovech a přemýšlela,
                                     a poctivé lidské práce.              co svým rodinám uvaří či jak se zabaví.
                                     V podnikání oboru gastronomie jsem již   Covid zamíchal mými pracovními i osobními
                                     sedmá generace, tak mě nikdy nenapad-  plány, pro celé gastro odvětví to byla a stále
                                    lo to vzdát i v této nelehké době. Mockrát   je velmi náročná doba, nicméně o tom, že
                                   jsem si sáhl na dno, ale nikdy jsem to   již nebudu vařit, jsem nepřemýšlel. Sice
                                  nevzdal, a nyní jsem již připraven to předat   jsem si začal víc zpívat, nicméně vaření je
                                 osmé generaci a věřit, že bude zase líp.   moje srdcová záležitost.



       16 www.gastroahotel.cz
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23