Page 11 - cely_gh0521
P. 11

anketa Zlatý kuchař







                                               Malé ohlédnutí

                                                 Vše začalo v roce 2014, kdy se naše redakce poprvé rozhodla
                                               vyhlásit anketu o nejlepšího kuchaře – Zlatý kuchař 2013. Cílem
                                               bylo se od podobných anket a soutěží zásadním způsobem lišit.
                                               Porota byla odborná a vítěze vybírala z osobností, majících
                                               největší přehled o současné situaci v české gastronomii.
                                                 Vzorem nám byla anketa, kterou každý rok vyhlašovala redakce
                                               německého časopisu Der Feinschmecker. Postupovali jsme obdobně
                                               jako naši němečtí kolegové, jen s tím rozdílem, že u nich hodnotili
                                               členové redakčního týmu a my jsme oslovili cca 40 gastronomických
                                               odborníků, kteří o jídle a restauracích píší − tedy ne kuchaře,
                                               ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo
                                               v dodavatelských firmách. Každý z nich měl sestavit žebříček
                                               deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2013. Mělo jít výhradně
                                               o české kuchaře a kuchařky, kteří pracovali v uplynulém roce
                                               v některé restauraci na území České republiky. Měla být oceněna
                                               jejich kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.
                                                 Výčet kuchařů a restaurací byl nakonec velice široký a proto
                                               jsme se rozhodli anketu Zlatý kuchař pořádat každoročně,
                                               abychom tak pomohli mapovat vývoj naší gastronomické scény.
                                                 Začínali jsme pouze s kategorií Zlatý kuchař. Postupem času
                                               přibyly další – Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Hvězda
                                               gastronomie a Volba veřejnosti. Uvedli jsme v život i kategorii
                                               Zlatý cukrář, která zahrnovala poslední chybějící gastronomický
                                               obor, který jsme zatím opomíjeli.
                                                 Každoročně jsme se snažili přijít s nějakou novinkou.
 CO JSTE DĚLALI…                               mapa, podle níž si milovníci gastronomie mohli snadno vyhledat
                                               U příležitosti Zlatého kuchaře 2016 to byla tištěná Gourmet

                                               restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. Mapa byla také ke
                                               stažení na našich webových stránkách. Na podzim roku 2019 pak
                                               poprvé po pěti letech existence ankety vyšla v tištěné verzi Zlatá
                                               kuchařka s recepty oceňovaných kuchařů. Na našem webu se nově
                                               objevila video galerie s představením a rozhovory s jednotlivými
                                               nominovanými kuchaři a nechyběly ani rozhovory s partnery
                                               ankety. Anketu vždy korunovalo slavnostní vyhlášení vítězů.
        chařích jako by se slehla zem. Je pravdě-
        podobné, že mnozí z nich si našli práci mi-    Během šesti let své existence dokázala anketa bezesporu objevit
        mo gastronomii a už se do oboru nevrátí.  nová jména talentovaných šéfkuchařů a předložit je veřejnosti
                                                           s takovým důrazem, že jim zajistila respekt.
        Co asi dělají?
        Rozhodli jsme se zjistit, jak se
        některým našim „zlatým        „Když se někdo
        kuchařům“ podařilo        blýskl řemeslem a vtipem,
        zvládnout nelehké       říkalo se o něm, že „je zlatej“.
        období, co právě dě-     Vzali jsme si do názvu naší
        lají a zdali zůstali   ankety ten vzácný kov také proto,
        věrni tak krásné-    že se leskne. A my bychom byli rádi,
        mu oboru, jakým      kdyby lesk slávy kuchařů působících
        gastronomie            v českých restauracích sálal víc
        je. Všem jsme         a víc. Ještě před třiceti lety u nás
        položili stejnou        skoro nikdo neznal jediného
        otázku: Jak silně        kuchaře jménem. Teď jsou
        vás restrikce za-          to celebrity. A právem.“
        sáhly a uvažovali            Vladimír Poštulka,
        jste dokonce o tom,            patron ankety
        že svoji profesi po-
        věsíte na hřebík?                                                                                           g


                                                                                                 www.gastroahotel.cz 9
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16