Page 11 - cely_gh0521
P. 11
anketa Zlatý kuchař
Malé ohlédnutí
Vše začalo v roce 2014, kdy se naše redakce poprvé rozhodla
vyhlásit anketu o nejlepšího kuchaře – Zlatý kuchař 2013. Cílem
bylo se od podobných anket a soutěží zásadním způsobem lišit.
Porota byla odborná a vítěze vybírala z osobností, majících
největší přehled o současné situaci v české gastronomii.
Vzorem nám byla anketa, kterou každý rok vyhlašovala redakce
německého časopisu Der Feinschmecker. Postupovali jsme obdobně
jako naši němečtí kolegové, jen s tím rozdílem, že u nich hodnotili
členové redakčního týmu a my jsme oslovili cca 40 gastronomických
odborníků, kteří o jídle a restauracích píší − tedy ne kuchaře,
ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo
v dodavatelských firmách. Každý z nich měl sestavit žebříček
deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2013. Mělo jít výhradně
o české kuchaře a kuchařky, kteří pracovali v uplynulém roce
v některé restauraci na území České republiky. Měla být oceněna
jejich kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.
Výčet kuchařů a restaurací byl nakonec velice široký a proto
jsme se rozhodli anketu Zlatý kuchař pořádat každoročně,
abychom tak pomohli mapovat vývoj naší gastronomické scény.
Začínali jsme pouze s kategorií Zlatý kuchař. Postupem času
přibyly další – Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Hvězda
gastronomie a Volba veřejnosti. Uvedli jsme v život i kategorii
Zlatý cukrář, která zahrnovala poslední chybějící gastronomický
obor, který jsme zatím opomíjeli.
Každoročně jsme se snažili přijít s nějakou novinkou.
CO JSTE DĚLALI… mapa, podle níž si milovníci gastronomie mohli snadno vyhledat
U příležitosti Zlatého kuchaře 2016 to byla tištěná Gourmet
restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. Mapa byla také ke
stažení na našich webových stránkách. Na podzim roku 2019 pak
poprvé po pěti letech existence ankety vyšla v tištěné verzi Zlatá
kuchařka s recepty oceňovaných kuchařů. Na našem webu se nově
objevila video galerie s představením a rozhovory s jednotlivými
nominovanými kuchaři a nechyběly ani rozhovory s partnery
ankety. Anketu vždy korunovalo slavnostní vyhlášení vítězů.
chařích jako by se slehla zem. Je pravdě-
podobné, že mnozí z nich si našli práci mi- Během šesti let své existence dokázala anketa bezesporu objevit
mo gastronomii a už se do oboru nevrátí. nová jména talentovaných šéfkuchařů a předložit je veřejnosti
s takovým důrazem, že jim zajistila respekt.
Co asi dělají?
Rozhodli jsme se zjistit, jak se
některým našim „zlatým „Když se někdo
kuchařům“ podařilo blýskl řemeslem a vtipem,
zvládnout nelehké říkalo se o něm, že „je zlatej“.
období, co právě dě- Vzali jsme si do názvu naší
lají a zdali zůstali ankety ten vzácný kov také proto,
věrni tak krásné- že se leskne. A my bychom byli rádi,
mu oboru, jakým kdyby lesk slávy kuchařů působících
gastronomie v českých restauracích sálal víc
je. Všem jsme a víc. Ještě před třiceti lety u nás
položili stejnou skoro nikdo neznal jediného
otázku: Jak silně kuchaře jménem. Teď jsou
vás restrikce za- to celebrity. A právem.“
sáhly a uvažovali Vladimír Poštulka,
jste dokonce o tom, patron ankety
že svoji profesi po-
věsíte na hřebík? g
www.gastroahotel.cz 9