Page 12 - cely_gh0521
P. 12

anketa Zlatý kuchař

























          CO DĚLALI A DĚLAJÍ





          „ZLATÍ KUCHAŘI“












           Radek David, 3. místo                                        Roman Paulus, 2. místo
           v letech 2016 a 2018                                         v letech 2013 a 2014, 3. místo
           Koronovirové restrikce zasáhly                               v roce 2015, v roce 2017 Síň slávy
           všechny. V něčem pozitivně a v ně-
           čem negativně. Tak jak jsem byl rozlí-                       Ke konci roku 2018 převzali vedení hotelu Alcron
           taný před koronou, kdy jsem byl často                        jeho majitelé, a jakmile došlo k prvnímu lockdaw-
           mimo domov, ponejvíce pracovně na                            nu, na jaře 2020, tak propustili všechny zaměst-
           Ukrajině, tak najednou jsem byl doma                         nance. Kompletně celý tým, a to kvůli rekonstrukci.
           a mohl trávit více času s rodinou, hlavně                    Doteď rekonstrukce ani nezačala. Termíny rekon-
           s dětmi, které rostou jak z vody.                            strukce se neustále posouvaly, měnilo se jejich
           Negativně se to hlavně projevilo na množství práce na jednotlivých   datum, což bylo psychicky velmi náročné. A kromě
           projektech. Navíc byly zrušeny food festivaly, kterých jsem se rád   toho jsem po třinácti letech strávených v Alcronu
           zúčastňoval. Nejvíc mě mrzí Mikulovský Gourmet festival, který byl   pomalu začínal pociťovat stereotyp. Člověk by měl
           zrušený minulý rok i letos, protože do poslední chvíle nikdo nevěděl,   místa čas od času měnit. Proto jsem velmi rád
           za jakých podmínek se bude rozvolňovat. Snad to vyjde příští rok   akceptoval nabídku pana Richarda Morávka
           a o to více si to užijeme. Mrzí mě ale i neúčast na slíbených akcích,   z olomoucké společnosti Lobster Catering a začali
           na kterých jsem měl hostovat a vařit. Scházelo mi cestovaní a vol-  jsme intenzivně pracovat na novém gastronomic-
           nost pohybu.                                                 kém konceptu. Catering mě bavil vždycky, chceme
           Co mě ale nejvíc mrzí, je to, že jsme po koronaviru museli zredukovat   ho postupně v Čechách rozvíjet. Také chci pomoci
           počet personálu v La Verandě. Přece jen je to moje srdcová záleži-  olomoucké gastronomii, kterou covid–19 dost
           tost. Starám se o ni už skoro dvacet let. Cca 40 % hostů tvořili cizinci,   poškodil. Takže díky této možnosti jsem bez práce
           kteří nepřijeli, a kdo ví, kdy se vrátí turistický ruch. Nikdo neví v tuhle        nebyl a připravoval se
           chvíli, jak to bude. Stačí, co se děje u nás při návštěvě restaurací.                na plynulý přechod
           Testy, certifikáty o prodělání nemoci, očkování atd.                                  do nového projek-
           Během lockdownu fungovala Babiččina zahrada, která dodávala i do                       tu. Ale dovedu si
           nového e -shopu Bistro Rohlík. Zkusili jsme otevřít La Verandu, ale zjistili           představit, že pro
           jsme, že taková restaurace s reputací a jídlem není vhodná na rozvoz                   mnohé to mohl
           jídla, a to i přes úpravu položek. Po rozvolnění jsme upravili v menu                  být rok a půl plný
           počet položek zhruba na polovinu. Menu jsme měnili každý měsíc.                       nejistoty, a že
           Jestli jsem uvažoval pověsit kuchařinu na hřebík? Ne. To řemeslo je                  někteří byli třeba
           nádherné a je škoda, že spousta kolegů, kuchařů a dalšího personálu                 nuceni i obor gastro-
           odešlo z oboru. Snad se brzy vrátí, jen co se situace stabilizuje.                 nomie opustit.



       10 www.gastroahotel.cz
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17