Page 12 - cely_gh0521
P. 12
anketa Zlatý kuchař
CO DĚLALI A DĚLAJÍ
„ZLATÍ KUCHAŘI“
Radek David, 3. místo Roman Paulus, 2. místo
v letech 2016 a 2018 v letech 2013 a 2014, 3. místo
Koronovirové restrikce zasáhly v roce 2015, v roce 2017 Síň slávy
všechny. V něčem pozitivně a v ně-
čem negativně. Tak jak jsem byl rozlí- Ke konci roku 2018 převzali vedení hotelu Alcron
taný před koronou, kdy jsem byl často jeho majitelé, a jakmile došlo k prvnímu lockdaw-
mimo domov, ponejvíce pracovně na nu, na jaře 2020, tak propustili všechny zaměst-
Ukrajině, tak najednou jsem byl doma nance. Kompletně celý tým, a to kvůli rekonstrukci.
a mohl trávit více času s rodinou, hlavně Doteď rekonstrukce ani nezačala. Termíny rekon-
s dětmi, které rostou jak z vody. strukce se neustále posouvaly, měnilo se jejich
Negativně se to hlavně projevilo na množství práce na jednotlivých datum, což bylo psychicky velmi náročné. A kromě
projektech. Navíc byly zrušeny food festivaly, kterých jsem se rád toho jsem po třinácti letech strávených v Alcronu
zúčastňoval. Nejvíc mě mrzí Mikulovský Gourmet festival, který byl pomalu začínal pociťovat stereotyp. Člověk by měl
zrušený minulý rok i letos, protože do poslední chvíle nikdo nevěděl, místa čas od času měnit. Proto jsem velmi rád
za jakých podmínek se bude rozvolňovat. Snad to vyjde příští rok akceptoval nabídku pana Richarda Morávka
a o to více si to užijeme. Mrzí mě ale i neúčast na slíbených akcích, z olomoucké společnosti Lobster Catering a začali
na kterých jsem měl hostovat a vařit. Scházelo mi cestovaní a vol- jsme intenzivně pracovat na novém gastronomic-
nost pohybu. kém konceptu. Catering mě bavil vždycky, chceme
Co mě ale nejvíc mrzí, je to, že jsme po koronaviru museli zredukovat ho postupně v Čechách rozvíjet. Také chci pomoci
počet personálu v La Verandě. Přece jen je to moje srdcová záleži- olomoucké gastronomii, kterou covid–19 dost
tost. Starám se o ni už skoro dvacet let. Cca 40 % hostů tvořili cizinci, poškodil. Takže díky této možnosti jsem bez práce
kteří nepřijeli, a kdo ví, kdy se vrátí turistický ruch. Nikdo neví v tuhle nebyl a připravoval se
chvíli, jak to bude. Stačí, co se děje u nás při návštěvě restaurací. na plynulý přechod
Testy, certifikáty o prodělání nemoci, očkování atd. do nového projek-
Během lockdownu fungovala Babiččina zahrada, která dodávala i do tu. Ale dovedu si
nového e -shopu Bistro Rohlík. Zkusili jsme otevřít La Verandu, ale zjistili představit, že pro
jsme, že taková restaurace s reputací a jídlem není vhodná na rozvoz mnohé to mohl
jídla, a to i přes úpravu položek. Po rozvolnění jsme upravili v menu být rok a půl plný
počet položek zhruba na polovinu. Menu jsme měnili každý měsíc. nejistoty, a že
Jestli jsem uvažoval pověsit kuchařinu na hřebík? Ne. To řemeslo je někteří byli třeba
nádherné a je škoda, že spousta kolegů, kuchařů a dalšího personálu nuceni i obor gastro-
odešlo z oboru. Snad se brzy vrátí, jen co se situace stabilizuje. nomie opustit.
10 www.gastroahotel.cz