Page 16 - cely_gh0521
P. 16

anketa Zlatý kuchař





















           Oldřich Sahajdák,                             Patrik Bečvář, Objev roku 2014

           1. místo v letech 2013 a 2014,
           2. místo v letech 2015 a 2016,                Koronavirové restrikce moji profesní stránku ovlivnily velice zásadně.
                                                         V době, kdy začínala epidemie, jsem pracoval ve Francouzské restaura-
           3. místo v roce 2017                          ci v Obecním domě, kde byli nejčastějšími klienty turisté. Pandemie nás
                                                         o turisty připravila a vládní nařízení nás připravila i o tuzemské akce.
           Covid nás jako každého                        Bylo to opravdu devastující období pro firmu, protože nájem v Obecním
           tvrdě poznamenal, bo-                         domě byl neúprosný a příjem téměř nulový a vládní podpora velice
           hužel. Nějakou dobu                           zdlouhavá. Zkoušelo se i okénko, ale pro tak velkou firmu nemělo díky
           jsme měli zavřeno                             téměř liduprázdným ulicím prakticky žádný význam. Firma French –
           a poté jsme otevřeli                          Rest šla v první vlně koronaviru do insolvence. Pro mě to znamenalo
           alespoň prodej přes                           jít na úřad a hledat si novou práci. Dva měsíce jsem u kamaráda dělal
           okénko. Vařili jsme                           skladníka, se zdravotními potřebami se roztrhl pytel, a oni měli v tu
           jídla jako vždy, trochu                       dobu málo lidí a hodně poptávek. Restaurace byly v tu dobu zavřené,
           větší porce a dávali                          když nepočítám rozvoz jídel nebo okénka.
           je do ešusů. Hospodu                          Měl jsem najednou hodně volného času,
           jsme otevřeli trochu                          takže jsem se pustil i do jiných akcí. Byl
           změněnou, naše menu se                        jsem třeba vařit na dětském táboře na
           zlevnilo a má nyní méně chodů. Co se          deset dní, kde nebyla elektřina a voda
           naší práce týká, nic se nemění, stále jsme ta stejná   se tahala ze studny. Netušil jsem, že
           hospoda, kde kuchaři dělají česká jídla, jak nejlépe   to bude takový zápřah, dětí bylo asi
           umí. O konci jsme neuvažovali.
                                                         třicet a měly jídlo 5× za den. Byla to
                                                         super zkušenost a moc jsem si to užil.
                                                         Povedlo se mi i natočit videoknihu
                                                         s recepty s Tomášem Poppem.
                                                         Nakonec jsem se od loňského září uhnízdil
           Ondřej Dulanský,                              v Hotelu Královka v Bedřichově, kde se bude teď
           Objev roku 2017                               otevírat nádherná restaurace s výhledem na hory. A už se moc těším
                                                         na restaurační provoz, krásná jídla a spokojené hosty. Český národní
           Koronavirová krize mě zasáhla poměrně značně.   tým se už taky pomalu probouzí k životu, za rok nás čeká mistrovství
           Už v první vlně jsem podal výpověď v restauraci   světa v Lucembursku, tak snad už se všechno vrací do starých kolejí.
           Pavillon, která změnila koncept, jehož jsem se už
           nechtěl účastnit. Nevěděl jsem, co budu dál dělat,
           gastronomie byla v podstatě nedobytná, protože
                             majitelé restauraci buď
                              zavřeli a pracovníky
                                propustili, nebo si své
                                 zaměstnance střežili.
                                 Přemýšlel jsem, zda
                                 vůbec zůstanu v obo-
                                 ru. Zkusil jsem si i jiné
                                 povolání, nicméně
                                jsem zjistil, že tato cesta
                               není pro mě. Naštěstí
                              jsem se na Instagramu
                            dočetl, že kluci z Ramen Brno
                     hledají nového kolegu. Kontaktoval
           jsem Jiřího Vyzourka, se kterým jsem spolupra-
           coval v Entrée, a vyšlo to.



       14 www.gastroahotel.cz
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21