Page 21 - cely_gh0621
P. 21
soutěže
Nejprestižnější zahraniční soutěže
GLOBAL CHEFS CHALLENGE THE BOCUSE D‘OR do celého světa a zároveň
Do soutěže se hlásí nejlepší Tato celosvětová soutěž, která načerpat inspiraci ze
kuchaři a cukráři z celého světa, patří mezi nejprestižnější zahraniční gastronomie.
aby předvedli své zkušenosti kulinářské soutěže na světě, V soutěži se utkává několik
a schopnost přizpůsobit se se koná každým druhým rokem kategorií: národní týmy,
různých zadáním. Tato soutěž ve francouzském Lyonu. juniorské národní týmy,
zahrnuje také Global Pastry Chefs Jméno získala po slavném regionální týmy, cateringové
Challenge, která je určená pro francouzském kuchaři, Paulu týmy, tým armádních kuchařů
mistry cukráře a Global Young Bocusovi z Lyonu, známém pro a samostatní umělci, kteří
Chefs Challenge pro mladé jeho vysoké standardy kvality předvádějí jedlé umění
nadějné kuchaře. v jeho restauracích a inovativní a sochy ze zeleniny, másla
Do soutěže jsou doporučováni postupy ve vaření. Její první nebo čokolády. Další kolo
vítězní kuchaři z celého světa, ročník proběhl již roku 1983, bude roku 2024 v německém
kteří uspějí v obdobných od roku 2005 se pořádají Stuttgartu.
soutěžích, jako je u nás například celosvětová vyřazovací kola na
Kuchař roku. Porota hodnotí pěti kontinentech, jejichž vítězové CULINARY WORLD CUP
plnění zadaných kritérií, měří své kulinářské síly v Lyonu. Soutěž Culinary World Cup
nejdůležitější je samozřejmě Celosvětová vyřazovací kola se pořádá každé čtyři roky
vzhled a chuť pokrmu. Přihlíží letos probíhají již od listopadu. v Lucemburku. Propojuje různé
se také k tomu, aby aranž jídla Proběhnou v Polsku, Švýcarsku, gastronomické profese, aby
vyžadovala co nejmenší námahu. Dánsku, Belgii, Francii, Finsku tak oslavila kulinářské umění.
Letošní ročník soutěže byl a Chorvatsku. Česká republika Účastní se jí soutěžící z pěti
pořadateli přesunut na konec se této soutěže neúčastní. kontinentů. Její součástí je
května příštího roku, bude veletrh určený profesionálům
se konat v rámci Worldchefs FOOD & HOTEL CHINA v gastronomii. Na soutěži
Congress & Expo v Abú Dhabi. INTERNATIONAL – v roce 2018 získal náš
CULINARY ARTS YOUNG CHEF talentovaný mladý kuchař
GLOBAL YOUNG CHEFS ONLINE COMPETITION Vojtěch Petržela dvě zlaté
CHALLENGE – CENA HANSE Soutěž je určená všem mladým medaile za carving a byl
BUESCHKENSE talentovaným kuchařům vyhlášen absolutním vítězem.
V této prestižní soutěži se hledají z celého světa, kteří díky ní
talenty mezi světovými kuchaři zažijí inspirativní soutěžní klání, SKY DELIGHT AWARDS –
narozenými po 1. lednu 1995. posunou se ve svých znalostech INTERNATIONAL CULINARY
Odměnou pro výherce je Cena a schopnostech a předvedou COMPETITION
Hanse Bueschkense, bývalého svoje umění na mezinárodní V této unikátní soutěži pořádané
prezidenta organizace Worldchefs. scéně. Účastníci i vítězové obdrží od roku 2017 soupeří šéfkuchaři
Ten je známý svou podporou digitální odznak organizace leteckých cateringových
programů pro mladé lidi, snahou Worldchef, kterým se mohou společností. Úkolem je předvést
podnítit v nich lásku k vaření pochlubit na svých sociálních své nejlepší umění a připravit na
a motivací k povolání kuchaře. sítích. Podmínka účasti je věk palubě letadla národní pokrmy
kuchařů pod 25 let, účastník je podle tradičních receptů. Cílem
GLOBAL PASTRY CHEFS do soutěže zapsán po zaplacení soutěže je mimo jiné předání
CHALLENGE poplatku 20 euro. Tento rok zkušeností mezi profesionály
Soutěžící mají za úkol prokázat, proběhla soutěž v listopadu. a úprava tradičních receptů tak,
že splňují požadavky moderní aby se mohly podávat cestujícím
cukrařiny, svým uměním INTERNATIONAL EXHIBITION na palubě letadla.
dovedou oslovit všech pět smyslů OF CULINARY ART
a zároveň musejí ukázat znalost Tato soutěž je pro svou prestiž SAN PELLEGRINO YOUNG
nejmodernější techniky přípravy přezdívána Olympijskými hrami CHEF ACADEMY COMPETITION
a zpracování produktů, stejně gastronomického umění, koná Tato mezinárodní soutěž chce
tak jako všestrannost. se (stejně jako Olympijské hry), vyzdvihnout mladé nadějné
TIP: Pro šéfkuchaře existují vždy jednou za čtyři roky kuchaře, kteří mají potenciál
různé placené semináře, a účastní se jí velké množství pozitivně ovlivnit smýšlení naší TEXT: KATEŘINA FIŠEROVÁ / FOTO: ARCHIV
na kterých se dozví potřebné týmů z celého světa. Založili společnosti díky jídlu. Účastníci
informace a hráčské taktiky, ji čtyři němečtí šéfkuchaři musejí být schopni komunikovat
a mají díky tomu větší šanci v roce 1896 s úmyslem rozšířit své vlastní originální nápady
na výhru. povědomí o německé kuchyni na přípravu pokrmů.
www.gastroahotel.cz 19