Page 21 - cely_gh0621
P. 21

soutěže







           Nejprestižnější zahraniční soutěže

           GLOBAL CHEFS CHALLENGE            THE BOCUSE D‘OR                    do celého světa a zároveň
           Do soutěže se hlásí nejlepší      Tato celosvětová soutěž, která     načerpat inspiraci ze
           kuchaři a cukráři z celého světa,   patří mezi nejprestižnější       zahraniční gastronomie.
           aby předvedli své zkušenosti      kulinářské soutěže na světě,       V soutěži se utkává několik
           a schopnost přizpůsobit se        se koná každým druhým rokem        kategorií: národní týmy,
           různých zadáním. Tato soutěž      ve francouzském Lyonu.             juniorské národní týmy,
           zahrnuje také Global Pastry Chefs   Jméno získala po slavném         regionální týmy, cateringové
           Challenge, která je určená pro    francouzském kuchaři, Paulu        týmy, tým armádních kuchařů
           mistry cukráře a Global Young     Bocusovi z Lyonu, známém pro       a samostatní umělci, kteří
           Chefs Challenge pro mladé         jeho vysoké standardy kvality      předvádějí jedlé umění
           nadějné kuchaře.                  v jeho restauracích a inovativní   a sochy ze zeleniny, másla
           Do soutěže jsou doporučováni      postupy ve vaření. Její první      nebo čokolády. Další kolo
           vítězní kuchaři z celého světa,   ročník proběhl již roku 1983,      bude roku 2024 v německém
           kteří uspějí v obdobných          od roku 2005 se pořádají           Stuttgartu.
           soutěžích, jako je u nás například   celosvětová vyřazovací kola na
           Kuchař roku. Porota hodnotí       pěti kontinentech, jejichž vítězové   CULINARY WORLD CUP
           plnění zadaných kritérií,         měří své kulinářské síly v Lyonu.   Soutěž Culinary World Cup
           nejdůležitější je samozřejmě      Celosvětová vyřazovací kola        se pořádá každé čtyři roky
           vzhled a chuť pokrmu. Přihlíží    letos probíhají již od listopadu.   v Lucemburku. Propojuje různé
           se také k tomu, aby aranž jídla   Proběhnou v Polsku, Švýcarsku,     gastronomické profese, aby
           vyžadovala co nejmenší námahu.    Dánsku, Belgii, Francii, Finsku    tak oslavila kulinářské umění.
           Letošní ročník soutěže byl        a Chorvatsku. Česká republika      Účastní se jí soutěžící z pěti
           pořadateli přesunut na konec      se této soutěže neúčastní.         kontinentů. Její součástí je
           května příštího roku, bude                                           veletrh určený profesionálům
           se konat v rámci Worldchefs       FOOD & HOTEL CHINA                 v gastronomii. Na soutěži
           Congress & Expo v Abú Dhabi.      INTERNATIONAL –                    v roce 2018 získal náš
                                             CULINARY ARTS YOUNG CHEF           talentovaný mladý kuchař
           GLOBAL YOUNG CHEFS                ONLINE COMPETITION                 Vojtěch Petržela dvě zlaté
           CHALLENGE – CENA HANSE            Soutěž je určená všem mladým       medaile za carving a byl
           BUESCHKENSE                       talentovaným kuchařům              vyhlášen absolutním vítězem.
           V této prestižní soutěži se hledají   z celého světa, kteří díky ní
           talenty mezi světovými kuchaři    zažijí inspirativní soutěžní klání,   SKY DELIGHT AWARDS –
           narozenými po 1. lednu 1995.      posunou se ve svých znalostech     INTERNATIONAL CULINARY
           Odměnou pro výherce je Cena       a schopnostech a předvedou         COMPETITION
           Hanse Bueschkense, bývalého       svoje umění na mezinárodní         V této unikátní soutěži pořádané
           prezidenta organizace Worldchefs.   scéně. Účastníci i vítězové obdrží   od roku 2017 soupeří šéfkuchaři
           Ten je známý svou podporou        digitální odznak organizace        leteckých cateringových
           programů pro mladé lidi, snahou   Worldchef, kterým se mohou         společností. Úkolem je předvést
           podnítit v nich lásku k vaření    pochlubit na svých sociálních      své nejlepší umění a připravit na
           a motivací k povolání kuchaře.    sítích. Podmínka účasti je věk     palubě letadla národní pokrmy
                                             kuchařů pod 25 let, účastník je    podle tradičních receptů. Cílem
           GLOBAL PASTRY CHEFS               do soutěže zapsán po zaplacení     soutěže je mimo jiné předání
           CHALLENGE                         poplatku 20 euro. Tento rok        zkušeností mezi profesionály
           Soutěžící mají za úkol prokázat,   proběhla soutěž v listopadu.      a úprava tradičních receptů tak,
           že splňují požadavky moderní                                         aby se mohly podávat cestujícím
           cukrařiny, svým uměním            INTERNATIONAL EXHIBITION           na palubě letadla.
           dovedou oslovit všech pět smyslů   OF CULINARY ART
           a zároveň musejí ukázat znalost   Tato soutěž je pro svou prestiž    SAN PELLEGRINO YOUNG
           nejmodernější techniky přípravy   přezdívána Olympijskými hrami      CHEF ACADEMY COMPETITION
           a zpracování produktů, stejně     gastronomického umění, koná        Tato mezinárodní soutěž chce
           tak jako všestrannost.            se (stejně jako Olympijské hry),   vyzdvihnout mladé nadějné
           TIP: Pro šéfkuchaře existují      vždy jednou za čtyři roky          kuchaře, kteří mají potenciál
           různé placené semináře,           a účastní se jí velké množství     pozitivně ovlivnit smýšlení naší    TEXT: KATEŘINA FIŠEROVÁ / FOTO: ARCHIV
           na kterých se dozví potřebné      týmů z celého světa. Založili      společnosti díky jídlu. Účastníci
           informace a hráčské taktiky,      ji čtyři němečtí šéfkuchaři        musejí být schopni komunikovat
           a mají díky tomu větší šanci      v roce 1896 s úmyslem rozšířit     své vlastní originální nápady
           na výhru.                         povědomí o německé kuchyni         na přípravu pokrmů.  




                                                                                               www.gastroahotel.cz 19
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26