Page 20 - cely_gh0521
P. 20
restaurace
Bude se SPROPITNÉ
legalizovat?
O LEGALIZACI SPROPITNÉHO SE HOVOŘILO I PŘED PANDEMIÍ. PRÁVĚ
MOŽNOST ZAHRNOUT SPROPITNÉ DO DAŇOVĚ UZNATELNÉHO
PŘÍJMU, ANIŽ BY PODLÉHALO ZDANĚNÍ A ODVODŮM, SE ZDÁLO BÝT
PRO ZAMĚSTNANCE GASTRA DOBROU MOTIVACÍ.
inisterstvo financí z nápadu downů panuje stále nervozita z dalších zpátky přilákat mimo jiné i legálně
ale nikdy nadšené nebylo. možných uzávěr a hlavně chybí kvalitní přiznávané spropitné, které by přitom
MJaká je situace teď, když obor personál. bylo vyloučeno z předmětu odvodů na
patří k pandemií nejvíc postiženým? Personální krize panovala v gastru politiku zaměstnanosti, sociální pojiš-
Pandemii dosud nepřežila pětina gast- i před covidem, nyní ale chybí asi třicet tění a zdravotní pojištění. Řada z nich
ro provozovatelů a s největší pravdě- procent zaměstnanců. Ti často změ- dokonce věří, že legalizace spropitného
podobností to nebude konečné číslo. nili obor a k původní profesi se jim by měla být jedním z opatření, která by
Chybí turisté, Češi se zpátky do hospod vracet nechce. Profesionálové z gastro pomohla gastro byznysu postavit se
také moc neženou. Po třech vlnách lock- byznysu se domnívají, že by je mohlo znovu na nohy.
18 www.gastroahotel.cz