Page 8 - cely_gh0120
P. 8

KOKTEJL





                                                                              Soudní tanec kolem
                                                                              michelinské hvězdy

                                                                              Průvodce Michelin je respektovaná publi-
                                                                              kace, a restaurace, jimž udělí tři hvězdičky,
                                                                              bývají považovány za nejlepší na světě.
                                                                              Rozhořčení nad tím, že už po roce od
                                                                              udělení hvězd byla restauraci La Maison
                                                                              des Bois v Manigodu (1800 metrů n. m.)
                                                                              v departementu Haute-Savoie, dvacet
                                                                              kilometrů západně od Mont Blancu, ve
                                                                              francouzských Alpách odebrána jedna
                                                                              z hvězd, vedlo jejího majitele, věhlasné-
                                                                              ho restauratéra a šéfkuchaře celebrit,
                                                                              Marca Veyrata k právním krokům vůči
                                                                              společnosti Michelin Guide. Namítal, že
                                                                              personál po hodnocení plakal a propadl
           Na piknik do hotelu překvapivého tvaru!                            depresím. Požadoval symbolické odškod-
                                                                              nění ve výši jednoho eura. Přesto o pod-
           Sedmipodlažní budova v Newarku ve státě Ohio byla vystavěna v roce 1997   niku průvodce uvádí, že hosté mohou být
           jako sídlo firmy zaměřené na výrobu dřevěných piknikových košů. Není proto   ujištěni, že se o ně podnik dobře postará
           divu, že se produkt otiskl i do její podoby. Firma ukončila činnost před dvěma   a že „šéfkuchař vždy překvapí“. Vše
           roky a letos bude na jejím místě otevřen nepřehlédnutelný luxusní hotel se   vzniklo po výtce komisaře, že mu byl do
           150 pokoji. Hotel se otevírá veřejnosti postupně, funguje v něm již fitness   soufflé místo lokálních surovin přimíchán
           centrum, hlediště, restaurace s kuchyní a jídelnou i přilehlé jezírko. Interiér má   čedar. Restauratér si stál za tím, že použil
           mramorové podlahy, dřevěné sloupy, velká schodiště a prosvětlené atrium. Pod-   šafrán, výtku označil za nekompetentní
           nikatelé Steve Coon a Bobby George získali v roce 2017 objekt za 1,2 milionu   a dožadoval se toho, aby byl jeho podnik
           dolarů bez přesnější vize a pro jeho rekonstrukci na hotel se rozhodli teprve   z michelinského průvodce odstraněn zce-
           v minulém roce. Exteriér zůstane zachován včetně rukojetí zdvíhajících se nad   la. Redaktoři průvodce to odmítli, a tak
           střechu budovy jako připomínka historie regionu a zdejšího podnikání.
                                                                              koncem listopadu řešil případ proslulý
                                                                              jako Cheddargate soud. Marc Veyrat
                                                                              prohrál a musel zaplatit soudní náklady
                                                                              ve výši 30 tisíc eur. Soud konstatoval,
            Lahev vína lze zchladit za tři minuty                             že neprokázal žádnou materiální škodu
                                                                              způsobenou restauraci. Naopak: restau-
            Firma Matrix Industries v Silicon Valley vyvinula chladič nápojů Juno,   ratér připustil, že návštěvnost se zvýšila
            určený k bleskovému ochlazení na doporučenou teplotu pomocí re-   o sedm procent a podnik byl plně obsa-
            verzní mikrovlnné technologie. Lahev vína ochladí na teplotu 10 °C za   zen i v období mezi Vánocemi a Novým
            tři minuty, lahev piva dokáže ochladit na správnou teplotu za méně než   rokem. Cena degustačního menu se
            minutu. Juno lze využít nejen k chlazení vína či piva, otvor v horní části   pohybuje od 300 do 400 eur. Následně
            umožňuje vložení většiny nápojových nádob, od plechovek po lahve šu-  konkurenční průvodce Gault & Millau
            mivého vína. Přístroj má na boku barevnou LED lištu, na které je možné   jmenoval Veyrata jedním z deseti „ne-
            sledovat stav nápoje a má velmi jednoduché ovládání.              smrtelných“ haute cuisine.





                                           Odešel muž, který proslavil Beaujolais

                                           V sobotu 4. ledna 2020 zemřel ve věku 86 let ve svém domě v Romanèche-Thorins
                                           slavný podnikatel Georges Duboeuf. Celý svůj život věnoval vínu, vlastní firmu založil
                                           v roce 1964 a přinesl do ní moderní techniky a postupy, například lahvování vína přímo
                                           na statku. Společnost se postupem času rozrostla a stala se největší značkou v regionu
                                           s nynější roční produkcí přibližně 30 milionů lahví expedovaných do celého světa. Jeho
                                           nejslavnějším odkazem zůstane zřejmě vytvoření fenoménu Beaujolais Nouveau. Během
                                           každoročního festivalu a všech bláznivých a imaginativních závodů a večírků, které jej
                                           doprovázely, byli všichni Duboeufovi hosté celebritami a kuchaři s hvězdami jako Paul
                                           Bocuse, Georges Blanc a Jean-Paul Lacombe. Zážitek Beaujolais Nouveau přinášel chvil-
                                           kovou pozornost celého světa, měl ovšem pravděpodobně i nevýhodu: poněkud zastínil
                                           novým vínem všechna ostatní, jejichž kvalita se až teď doceňuje.


       6 www.gastroahotel.cz
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13