Page 8 - cely_gh0120
P. 8
KOKTEJL
Soudní tanec kolem
michelinské hvězdy
Průvodce Michelin je respektovaná publi-
kace, a restaurace, jimž udělí tři hvězdičky,
bývají považovány za nejlepší na světě.
Rozhořčení nad tím, že už po roce od
udělení hvězd byla restauraci La Maison
des Bois v Manigodu (1800 metrů n. m.)
v departementu Haute-Savoie, dvacet
kilometrů západně od Mont Blancu, ve
francouzských Alpách odebrána jedna
z hvězd, vedlo jejího majitele, věhlasné-
ho restauratéra a šéfkuchaře celebrit,
Marca Veyrata k právním krokům vůči
společnosti Michelin Guide. Namítal, že
personál po hodnocení plakal a propadl
Na piknik do hotelu překvapivého tvaru! depresím. Požadoval symbolické odškod-
nění ve výši jednoho eura. Přesto o pod-
Sedmipodlažní budova v Newarku ve státě Ohio byla vystavěna v roce 1997 niku průvodce uvádí, že hosté mohou být
jako sídlo firmy zaměřené na výrobu dřevěných piknikových košů. Není proto ujištěni, že se o ně podnik dobře postará
divu, že se produkt otiskl i do její podoby. Firma ukončila činnost před dvěma a že „šéfkuchař vždy překvapí“. Vše
roky a letos bude na jejím místě otevřen nepřehlédnutelný luxusní hotel se vzniklo po výtce komisaře, že mu byl do
150 pokoji. Hotel se otevírá veřejnosti postupně, funguje v něm již fitness soufflé místo lokálních surovin přimíchán
centrum, hlediště, restaurace s kuchyní a jídelnou i přilehlé jezírko. Interiér má čedar. Restauratér si stál za tím, že použil
mramorové podlahy, dřevěné sloupy, velká schodiště a prosvětlené atrium. Pod- šafrán, výtku označil za nekompetentní
nikatelé Steve Coon a Bobby George získali v roce 2017 objekt za 1,2 milionu a dožadoval se toho, aby byl jeho podnik
dolarů bez přesnější vize a pro jeho rekonstrukci na hotel se rozhodli teprve z michelinského průvodce odstraněn zce-
v minulém roce. Exteriér zůstane zachován včetně rukojetí zdvíhajících se nad la. Redaktoři průvodce to odmítli, a tak
střechu budovy jako připomínka historie regionu a zdejšího podnikání.
koncem listopadu řešil případ proslulý
jako Cheddargate soud. Marc Veyrat
prohrál a musel zaplatit soudní náklady
ve výši 30 tisíc eur. Soud konstatoval,
Lahev vína lze zchladit za tři minuty že neprokázal žádnou materiální škodu
způsobenou restauraci. Naopak: restau-
Firma Matrix Industries v Silicon Valley vyvinula chladič nápojů Juno, ratér připustil, že návštěvnost se zvýšila
určený k bleskovému ochlazení na doporučenou teplotu pomocí re- o sedm procent a podnik byl plně obsa-
verzní mikrovlnné technologie. Lahev vína ochladí na teplotu 10 °C za zen i v období mezi Vánocemi a Novým
tři minuty, lahev piva dokáže ochladit na správnou teplotu za méně než rokem. Cena degustačního menu se
minutu. Juno lze využít nejen k chlazení vína či piva, otvor v horní části pohybuje od 300 do 400 eur. Následně
umožňuje vložení většiny nápojových nádob, od plechovek po lahve šu- konkurenční průvodce Gault & Millau
mivého vína. Přístroj má na boku barevnou LED lištu, na které je možné jmenoval Veyrata jedním z deseti „ne-
sledovat stav nápoje a má velmi jednoduché ovládání. smrtelných“ haute cuisine.
Odešel muž, který proslavil Beaujolais
V sobotu 4. ledna 2020 zemřel ve věku 86 let ve svém domě v Romanèche-Thorins
slavný podnikatel Georges Duboeuf. Celý svůj život věnoval vínu, vlastní firmu založil
v roce 1964 a přinesl do ní moderní techniky a postupy, například lahvování vína přímo
na statku. Společnost se postupem času rozrostla a stala se největší značkou v regionu
s nynější roční produkcí přibližně 30 milionů lahví expedovaných do celého světa. Jeho
nejslavnějším odkazem zůstane zřejmě vytvoření fenoménu Beaujolais Nouveau. Během
každoročního festivalu a všech bláznivých a imaginativních závodů a večírků, které jej
doprovázely, byli všichni Duboeufovi hosté celebritami a kuchaři s hvězdami jako Paul
Bocuse, Georges Blanc a Jean-Paul Lacombe. Zážitek Beaujolais Nouveau přinášel chvil-
kovou pozornost celého světa, měl ovšem pravděpodobně i nevýhodu: poněkud zastínil
novým vínem všechna ostatní, jejichž kvalita se až teď doceňuje.
6 www.gastroahotel.cz