Page 10 - AHR04/2021
P. 10
ROZHOVOR
JAK TO VIDÍ
HOSPODÁŘSKÁ
KOMORA
Hospodářská komora České republiky sdružuje
16 000 členů organizovaných v 60 komorách
v regionech a ve 129 oborových asociacích. Jak
naplňuje poslání vytvářet příležitosti pro podnikání
a prosazovat a podporovat opatření, která přispívají
k jeho rozvoji v sektoru gastronomie, hotelnictví
a cestovního ruchu jsme se zeptali jejího
prezidenta VLADIMÍRA DLOUHÉHO.
Jakou část členské základny Komory
tvoří členové ze segmentu hotelů, restaurací Ing. VLADIMÍR
a cestovního ruchu?
Jmenované obory patří v rámci komorové DLOUHÝ, CSc.
členské základny bezesporu k nejvíce zastou- l Vystudoval VŠE.
peným. Přes Svaz obchodu a cestovního ruchu l Po dalších studiích u nás i v zahraničí pracoval jako vysokoškolský učitel a v roce 1984
nebo Asociaci hotelů a restaurací se jedná byl zakládajícím členem Prognostického ústavu ČSAV.
o tisíce podnikatelských subjektů, které zastře- l V letech 1989–1992 byl ministrem hospodářství ČSFR a od roku 1992
šujeme. I během covidové krize byli představi- do června 1997 ministrem průmyslu a obchodu ČR.
telé tohoto segmentu nedílnou součástí našich
jednání s vládou a epidemiology. Je totiž l Později působil a stále působí jako odborný poradce a člen renomovaných našich
nesporné, že právě odvětví hotelnictví, cestov- a mezinárodních společností a institucí v bankovní a ekonomické sféře.
ního ruchu a gastronomie byly covidovými l Od roku 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.
uzávěrami zřejmě nejpostiženějšími obory.
Spolu se zástupci podnikatelských svazů plnohodnotnému provozu. V mezičase navíc náních samozřejmě předpokládám i ze strany
a asociací našeho oboru jste přicházeli přišel s vlastním technologickým řešením. oborových asociací.
v době lockdownu s návrhy, jak řešit situaci Není ovšem vyloučeno, že se naše aplikace jako
postižených podnikatelů. Které aktivity alternativa dostane ke slovu v nadcházejících V době, kdy byly zavřené provozovny, opustilo
považujete za užitečné a skutečně úspěšné? měsících. Bude záležet na vývoji epidemické obor mnoho zaměstnanců a situace nebyla
Podnikatelé podle našich informací v oboru situace a samozřejmě i na výsledku podzim- příznivá ani předtím. Komora se snaží pomáhat
nejčastěji využívali program Antivirus, aby ních sněmovních voleb. v procesu získávání nových pracovních sil
v době uzávěry zachovali pracovní místa. Jeho ze zahraničí. To ale není dlouhodobé řešení.
podoba byla i výsledkem našich mnoha- Řada restauratérů, podnikatelů v ubytování Co by pomohlo našemu oboru?
hodinových jednání se zástupci státu, aby nebo majitelů cestovek a průvodců období Je jasné, že zahraniční pracovní síla nám pomá-
příspěvky na mzdy byly co nejefektivnější zavřených podniků nepřežila. Aniž bychom há překonávat zejména momentální výpadky
a byrokraticky nenáročné. Menší živnostníci chtěli malovat čerta na zeď, kdyby se situace na pracovním trhu. Všichni ale cítíme, že je
spoléhali také na kompenzační bonus, který opakovala, jsme připraveni? Co by se mělo tento problém mnohem dlouhodobější. Nejen
byl i v komorových šetřeních hodnocen změnit, aby podnikatelé v tomto segmentu zejména v gastronomii a hotelnictví, ale i ve
podnikateli jako obecně velmi prospěšný situaci snáz a lépe ustáli? Pracujete na tom? výrobních závodech a průmyslu hlásí zaměstna-
a administrativně nenáročný. Stát by měl využít té výhody, že už chování vatelé nedostatek vhodných pracovníků. Proto
viru známe, máme dobré kapacity očkování dlouhodobě iniciujeme změny vzdělávacího
Jednou z posledních aktivit, i testování. Jednoznačným receptem na ochra- systému, aby jeho absolventi lépe odpovídali
kterou jste nabídli letos nu podniků v gastrono- potřebám trhu práce. Stejně tak je klíčová úzká
na jaře, je aplikace, která mických oborech je proto spolupráce škol s firmami, které jsou schopné
umožňuje zákazníkům TŘI STĚŽEJNÍ vyloučení plošného zavírání, a ochotné si budoucí zaměstnance vychovat.
vyhledávat bezpečné CÍLE které by bylo pro řadu Po nadcházejících volbách se proto musí po-
provozovny v okolí. HOSPODÁŘSKÉ vyčerpaných podnikatelů litici na tento problém zaměřit, jinak nebude
Jak funguje a jakou fatální. Provoz musí být naše ekonomika v dalších letech generovat vyš-
zatím máte zkušenost KOMORY jednoznačně zachován, byť ší přidanou hodnotu, což může velmi zbrzdit
s jejím využíváním? l Zachovat provoz za jasně daných hygienic- naše přibližování s životní úrovni v západní
Tuto aplikaci jsme vyvinuli bez plošného uzavírání kých pravidel zaměřených Evropě. Gastronomie a hotelnictví jsou speci-
s partnerskými společnost- proti nákaze a jejímu šíření. fické obory, velmi časově i odborně náročné. TEXT: OLGA VOMÁČKOVÁ / FOTO: ARCHIV
mi a nabídli ji státu k plné- l Zajistit bezpečné Pokud by se covidová situace Každopádně mají své kouzlo a lásku k nim je
mu využití. Stát nicméně provozovny nevyvíjela na podzim dobře, proto třeba budovat osvětou mladé generace,
o tuto technologii zatím l Změnit vzdělávací budeme politické reprezen- kampaněmi a v neposlední řadě důslednou prací
zájem neprojevil a nedodal systém taci tento názor rozhodně s dětmi už od základních škol. To se samozřejmě
potřebná data k jejímu sdělovat. Aktivitu při jed- týká i dalších řemeslných a odborných oborů.
8