Page 10 - AHR04/2021
P. 10

ROZHOVOR


          JAK TO VIDÍ

          HOSPODÁŘSKÁ

          KOMORA



          Hospodářská komora České republiky sdružuje
          16 000 členů organizovaných v 60 komorách
          v regionech a ve 129 oborových asociacích. Jak
          naplňuje poslání vytvářet příležitosti pro podnikání
          a prosazovat a podporovat opatření, která přispívají
          k jeho rozvoji v sektoru gastronomie, hotelnictví
          a cestovního ruchu jsme se zeptali jejího
          prezidenta VLADIMÍRA DLOUHÉHO.

          Jakou část členské základny Komory
          tvoří členové ze segmentu hotelů, restaurací   Ing. VLADIMÍR
          a cestovního ruchu?
          Jmenované obory patří v rámci komorové   DLOUHÝ, CSc.
          členské základny bezesporu k nejvíce zastou-  l Vystudoval VŠE.
          peným. Přes Svaz obchodu a cestovního ruchu   l Po dalších studiích u nás i v zahraničí pracoval jako vysokoškolský učitel a v roce 1984
          nebo Asociaci hotelů a restaurací se jedná   byl zakládajícím členem Prognostického ústavu ČSAV.
          o tisíce podnikatelských subjektů, které zastře-  l V letech 1989–1992 byl ministrem hospodářství ČSFR a od roku 1992
          šujeme. I během covidové krize byli představi-  do června 1997 ministrem průmyslu a obchodu ČR.
          telé tohoto segmentu nedílnou součástí našich
          jednání s vládou a epidemiology. Je totiž   l Později působil a stále působí jako odborný poradce a člen renomovaných našich
          nesporné, že právě odvětví hotelnictví, cestov-  a mezinárodních společností a institucí v bankovní a ekonomické sféře.
          ního ruchu a gastronomie byly covidovými   l Od roku 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.
          uzávěrami zřejmě nejpostiženějšími obory.

          Spolu se zástupci podnikatelských svazů   plnohodnotnému provozu. V mezičase navíc   náních samozřejmě předpokládám i ze strany
          a asociací našeho oboru jste přicházeli   přišel s vlastním technologickým řešením.   oborových asociací.
          v době lockdownu s návrhy, jak řešit situaci   Není ovšem vyloučeno, že se naše aplikace jako
          postižených podnikatelů. Které aktivity   alternativa dostane ke slovu v nadcházejících   V době, kdy byly zavřené provozovny, opustilo
          považujete za užitečné a skutečně úspěšné?  měsících. Bude záležet na vývoji epidemické   obor mnoho zaměstnanců a situace nebyla
          Podnikatelé podle našich informací v oboru   situace a samozřejmě i na výsledku podzim-  příznivá ani předtím. Komora se snaží pomáhat
          nejčastěji využívali program Antivirus, aby   ních sněmovních voleb.   v procesu získávání nových pracovních sil
          v době uzávěry zachovali pracovní místa. Jeho                          ze zahraničí. To ale není dlouhodobé řešení.
          podoba byla i výsledkem našich mnoha-  Řada restauratérů, podnikatelů v ubytování   Co by pomohlo našemu oboru?
          hodinových jednání se zástupci státu, aby   nebo majitelů cestovek a průvodců období   Je jasné, že zahraniční pracovní síla nám pomá-
          příspěvky na mzdy byly co nejefektivnější   zavřených podniků nepřežila. Aniž bychom   há překonávat zejména momentální výpadky
          a byrokraticky nenáročné. Menší živnostníci   chtěli malovat čerta na zeď, kdyby se situace   na pracovním trhu. Všichni ale cítíme, že je
          spoléhali také na kompenzační bonus, který   opakovala, jsme připraveni? Co by se mělo   tento problém mnohem dlouhodobější. Nejen
          byl i v komorových šetřeních hodnocen   změnit, aby podnikatelé v tomto segmentu   zejména v gastronomii a hotelnictví, ale i ve
          podnikateli jako obecně velmi prospěšný   situaci snáz a lépe ustáli? Pracujete na tom?  výrobních závodech a průmyslu hlásí zaměstna-
          a administrativně nenáročný.       Stát by měl využít té výhody, že už chování   vatelé nedostatek vhodných pracovníků. Proto
                                             viru známe, máme dobré kapacity očkování   dlouhodobě iniciujeme změny vzdělávacího
          Jednou z posledních aktivit,       i testování. Jednoznačným receptem na ochra-   systému, aby jeho absolventi lépe odpovídali
          kterou jste nabídli letos                       nu podniků v gastrono-  potřebám trhu práce. Stejně tak je klíčová úzká
          na jaře, je aplikace, která                     mických oborech je proto   spolupráce škol s firmami, které jsou schopné
          umožňuje zákazníkům      TŘI STĚŽEJNÍ           vyloučení plošného zavírání,   a ochotné si budoucí zaměstnance vychovat.
          vyhledávat bezpečné      CÍLE                   které by bylo pro řadu   Po nadcházejících volbách se proto musí po-
          provozovny v okolí.      HOSPODÁŘSKÉ            vyčerpaných podnikatelů   litici na tento problém zaměřit, jinak nebude
          Jak funguje a jakou                             fatální. Provoz musí být   naše ekonomika v dalších letech generovat vyš-
          zatím máte zkušenost     KOMORY                 jednoznačně zachován, byť   ší přidanou hodnotu, což může velmi zbrzdit
          s jejím využíváním?      l Zachovat provoz      za jasně daných hygienic-  naše přibližování s životní úrovni v západní
          Tuto aplikaci jsme vyvinuli   bez plošného uzavírání  kých pravidel zaměřených   Evropě. Gastronomie a hotelnictví jsou speci-
          s partnerskými společnost-                      proti nákaze a jejímu šíření.   fické obory, velmi časově i odborně náročné.  TEXT: OLGA VOMÁČKOVÁ / FOTO: ARCHIV
          mi a nabídli ji státu k plné-  l Zajistit bezpečné   Pokud by se covidová situace   Každopádně mají své kouzlo a lásku k nim je
          mu využití. Stát nicméně   provozovny           nevyvíjela na podzim dobře,   proto třeba budovat osvětou mladé generace,
          o tuto technologii zatím   l Změnit vzdělávací   budeme politické reprezen-  kampaněmi a v neposlední řadě důslednou prací
          zájem neprojevil a nedodal   systém             taci tento názor rozhodně   s dětmi už od základních škol. To se samozřejmě
          potřebná data k jejímu                          sdělovat. Aktivitu při jed-  týká i dalších řemeslných a odborných oborů.
       8
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15