Page 8 - Gastro&Hotel 06/2022
P. 8
Dotace
Dotační cesta
k úsporám
Většina podnikatelů
v gastronomii i hotelnictví
si láme hlavu, jak vyřešit
ohromné náklady na energie
a dosáhnout efektivních
úspor. Poradíme cestu, jak
na úsporná opatření získat
dotační podporu.
oderní technologie nabízejí rozsáhlé
spektrum technických řešení, která
Mumožňují snižovat spotřebu energií.
Nejde jen o často zmiňované zateplování bu-
dov, vyměňování spotřebičů za úspornější
nebo solární panely, možnosti jsou širší včetně
efektivních způsobů energetického manage-
mentu. Všechna dostupná řešení jsou pocho-
pitelně spojena s finančními investicemi, znač-
nou část nákladů však lze pokrýt z dotací. „Fir-
my ze segmentů gastronomie a hotelnictví
jsou z pohledu možností veřejné podpory čas-
to zařazovány na seznam tzv. nepodporova-
ných oborů. V posledních dvou letech se si-
tuace mírně zlepšila. V souvislosti s potřebou
snižování energetické náročnosti a přechodu
k čistší energii se objevuje víc dotačních výzev,
které tyto obory mohou využívat,“ upozorňuje
Ing. Ondřej Horčička, CEO v oblasti dotací
v poradenské společnosti Grantex Advisory
Group. A návratnost investic je díky enormním
cenám energií znatelně rychlejší, než tomu
bylo dříve. Z jakých dotačních titulů se tedy
podnikatelé mohou pokusit čerpat finanční
podporu?
PODPORA PRO ZVLÁDÁNÍ VÝZEV
„Dotační podpora je aktuálně zaměřena hlav-
ně na zvládání krizí a výzev, které se před námi
nacházejí. Většina je spojena s dopady podni-
kání na životní prostředí. Klíčovým programem
pro zvládání současné energetické krize i pro
plnění úkolů vyplývajících z tzv. Zelené dohody
pro Evropu, je program Úspory energie. Po-
skytuje prostředky na veškerá opatření snižu-
6 www.gastroahotel.cz