Page 6 - Gastro&Hotel 06/2022
P. 6
Kdo je kdo
LENNART JAYAWARDENA VÍTĚZSLAV CIROK
Do funkce nového komerčního ředitele hotelu Úspěšný český barman,
Hilton Prague a Hilton Prague Old Town byl na který v oboru působí už
podzim jmenován Lennart Jayawardena, který více než sedmnáct let.
pochází z Německa. Vystudoval Mezinárodní Začínal úplně mimo obor,
univerzitu aplikovaných věd v Bad Honnefu vystudoval elektrotech-
v Německu a Univerzitu v Brightonu v ang- niku. Svým talentem,
lickém Eastbourne. Lennart má více než deset let zkušeností pílí a vytrvalou dřinou se
v hotelovém průmyslu. Ve společnosti Hilton pracuje už devět vypracoval mezi českou
let a zastával pozice komerčního ředitele v hotelu Hilton Astana barmanskou elitu. V sou-
v Kazachstánu a před odchodem do Prahy v hotelu Hilton Rijeka časnosti působí v karlovar-
Costabella Beach Resort & Spa v Chorvatsku. Zajímá se o gas- ském Grandhotelu Pupp
tronomickou scénu a snaží se rozšiřovat si obzory cestováním. ve slavném Becher’s Baru
„Těším se na spolupráci s tak profesionálním a ambiciózním jako Bar & Beverage Mana-
týmem, jaký v Praze máme. Mým cílem je pokračovat v dobré ger, ale také jako majitel
práci, která byla odvedena v minulosti, a vést oba hotely do další konzultační agentury
úspěšné budoucnosti. Zaměřím se na posilování pozice Hilton Apollo Bar & Beverage
Prague jako předního evropského kongresového hotelu a také consulting. Dříve působil
na udržení skvělého výkonu a uznání značky, kterých Hilton Pra- také v mnoha pražských
gue Old Town dosáhl,“ přislíbil Lennart Jayawardena. barech, mimo jiné ve zná-
mém L’Fleur a Bugsy’s.
Má také bohaté zkuše-
IVANA JINDŘICHOVÁ nosti s prestižní barman-
„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou skou soutěží Diageo
reflektuji především na svém blogu catandcook. Reserve World Class –
cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých dvakrát vyhrál české kolo
sociálních sítích. Zaměřuji se především na a dvakrát se umístil na tře-
tradiční recepty z celého světa, učím se o surovi- tím místě během světové-
nách a různých kuchařských technikách a v zá- ho finále, poprvé v roce
bavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi 2015 v Kapském Městě
platformami,“ říká o sobě Ivana, která má dnes na kontě už čtyři a podruhé letos na pod-
kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, zim v australském Sydney.
vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní Vyniká především velkým
potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím niche jsou dopo- smyslem pro detail a celko-
drobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé vý balanc
mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému důklad- drinku, ale
nému popisu je opravdu zvládnou, jsou pak nadšení a nemají také smy-
strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivana. slem pro
rychlou
KLÁRA KOLLÁROVÁ improvi-
Přední česká someliérka, která proměnila zájem o víno a vinařství zaci. Do
ve svou životní práci. Vystudovala Fakultu humanitních studií svých drin-
a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ještě při ků promítá inspiraci z pří-
studiu vysoké školy se ale začala postupně vzdělávat v oboru vína rody, historie, umění,
a vinařství, v čemž ale pokračuje v podstatě neustále. Je například ale i ze zážitku z dětství
držitelka titulu Fine and Rare Wine Specialist a úspěšně zakončila a celého svého života. Má
studium na WSET Diploma in Wine and Spirits. Do roku 2022 byla rád jednoduchost a mini-
hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf. Dlou- malismus, ale i zábavnou
hodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême formu servírovaní drinku,
Bourgeoise. Od roku 2021 vytváří výběr a doporučení především které vás překvapí. Je taky
moravských vín pro privátní značku Sommelier skvělým hostitelem a prů-
Collection obchodního řetězce Albert. V minu- vodcem večera. Poslední TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
losti se také podílela na propagaci moravských práci, kterou společně
a českých vín ve spolupráci s Vinařským fondem, s týmem vytvořili, můžete
pro který vystupovala jako průvodkyně světem vína zažít v Bechers baru s te-
v edukativních videích. Na podzim byla jmenovaná matickým menu Elemen-
národní someliérkou České republiky. ty života.
4 www.gastroahotel.cz