Page 11 - AHRzpravodaj_ahr0520
P. 11

HOTEL/PENZION


      INVESTICE DO

      ZAMĚSTNANCŮ


      POSILUJE LOAJALITU


       Ocenění Odpovědný hotel roku 2019 získal Zámeček 
       Petrovice u Karviné. S jeho majitelkou JOLANTOU
       BURKOTOVOU a její dcerou Michaelou Smyčkovou, 
       která má na starosti management hotelu, jsme si 
       povídali nejen o odpovědném podnikání.

       Váš hotel získal ocenění Odpovědný hotel
       roku 2019. V jakých projektech se tato   JOLANTA
       odpovědnost odráží?
       Těch aktivit je opravdu hodně. Dlouhodobě   BURKOTOVÁ
       podporujeme několik karvinských klubů –   l Narodila 27. 3. 1958 v Karviné. Vystudovala VŠB v Ostravě – obor ekonomika
       fotbal, házenou, badminton, floorball. Pomá-   průmyslu.
       háme dětem, pro které pravidelně připravuje-
       me Dětský den na Zámečku. Zveme také děti   l Od roku 1983 pracovala v karvinské společnosti KOVONA na úseku zásobování
                                             a později v zahraničním obchodě.
       z dětských domovů. Sponzorujeme Polskou
       školu a podporujeme školy v období pleso-   l Se společníkem Zdeňkem Maďou založili v roce 1995 firmu TRESTLES, a.s. jež se
       vých sezon vouchery do tomboly. Jsme také   zabývala kovovýrobou a lakováním.
       sponzory kynologického klubu Kovona Karviná.   l Postupem času se TRESTLES stal největším výrobcem kovových regálů v Evropě.
       Ve spolupráci s Adrou připravujeme pravidel-  l V roce 2017 si splnila svůj sen a jako karvinská patriotka vzala pod svá křídla Zámeček
       né výjezdy seniorů na Zámeček v Petrovicích,   Petrovice u Karviné.
       kde mohou prožít pěkné odpoledne v zámec-  l Má dceru Michaelu (38 let), jež jí je pravou rukou ve vedení zámečku, a syna Martina
       kém parku při krmení labutí a pávů. Vždy pro
       ně připravíme kávu a zákusek. Dobrovolným   (35 let), který žije v Brně a pracuje v IT.
       hasičům z Marklovic a z Ostravy nabízíme
       možnost regenerace zdarma v našem wellness
       centru. Navázali jsme spolupráci s Rotary clu-   moravský a Zlínský. Jsou to naši sousedé a mno-   si všechno opravovat sami, proto nedávno
       bem Ostrava city, kde pravidelně participuje-   zí z nich u nás ještě nebyli. Zprovoznili jsme   údržbáři absolvovali kurz zacházení s pilou.
       me na různých charitativních akcích. Nedáv-  půjčovnu elektrokoloběžek, nachystali pétan-   Do zaměstnanců tímto způsobem investuje-
       no jsme začali podporovat hospic Ondrášek.  quové hřiště, kuželky. Připravili jsme pikni-  me a oni jsou rádi, protože kurzy využívají.
                                          kové koše a možnost grilovat z našich surovin   A moje osobní zkušenost je taková, že tím
       Co vás vedlo k myšlence zrekonstruovat   v našem krásném zámeckém parku, kde je   posilujeme jejich loajalitu.
       zámeček na hotel? To musela být finančně   umístěna stálá expozice soch Blanky Matragi
       velmi náročná akce…                a také socha paní Alexandry Koláčkové.  Na čem je založen gastronomický koncept
       Vlastnila jsem velkou firmu, která vyráběla re-                        hotelové restaurace?
       gály a byla jejich největším exportérem v Evro-  Vaše wellness má skvělou pověst…   Na začátku jsme se zaměřovali na zážitkovou
       pě. Pořád jsem ale toužila po tom dělat něco,   Nabízíme v tomto směru opravdu mnoho zá-   gastronomii, ale už nějakou dobu náš šéfku-
       čím bych dělala lidem radost a hned bych mě-   žitků. Třeba Kneippova lázeň působí celkově   chař Vojtěch Beseda vaří v duchu receptur
       la zpětnou vazbu. Nejprve jsem si pohrávala   na imunitu člověka, podporuje tkáňový meta-   našich babiček. Upřednostňuje používání
       s představou cukrárny. Když jsem viděla, jak zá-   bolismus, prokrvení a uvolnění kotníků i klou-   čerstvých lokálních surovin a porce dělá tako-
       meček postupně chátrá, napadlo mě prodat fir-  bů, pomáhá u počínajících křečových žil a pozi-   vé, aby se hosté dosyta najedli. Vaří s filozofií
       mu, koupit ho a provozovat v něm hotel. Kla-   tivně ovlivňuje krevní oběh. To vše díky střídání   minimálního odpadu, sezonnosti a šetrného
       sicistní zámeček byl postaven koncem 18. století.   teplé a studené vody. Oblíbené je saunování   zpracování surovin. Právě teď rostou houby,
       Pak prožil dlouhou historii. V roce 2012 ho včet-   a následné zchlazení v ochlazovacím bazénu.   takže připravil houbové menu. Hosté si mohou
       ně parku koupila společnost TRESTLES, a. s.   Pro romantiky je v zámeckém vodním světě   mimo jiné pochutnat na beskydské kulajdě
       Zámek byl opraven a zrekonstruován. Já jsem   připraven bouřkový déšť. Pro zchlazení mo-  s lesními hříbky a zastřeným vejcem.
       se stala majitelkou v roce 2017.   hou zájemci vyzkoušet ledovou mlhu. Hosté
                                          často využívají naše masáže.        Prý u vás v parku pěstujete hlívu ústřičnou?
       Daří se vám vyrovnat s koronavirovou krizí?                            Používáte ji v kuchyni?
       Jaká byla v této souvislosti letní sezona?  Slyšela jsem, že hotel podporujete vzdělávání   Samozřejmě. Je to moderní a zdravá surovina,
       Těšili jsme se, až 25. května otevřeme a začne-   vašich zaměstnanců. Jakým způsobem?  kterou hosté vyhledávají. Mezi nejoblíbenější
       me zase pečovat o naše hosty. Červen byl dobrý,   Pracuje u nás 38 zaměstnanců, s nimiž máme   pokrm připravený z této houby patří tatarák
       lidé jezdili, měli jsme rezervace na svatby i uby-   dobré vztahy. Hodně o sobě víme, jsme vý-   z hlívy ústřičné.  TEXT: MICHAELA ŠULCOVÁ / FOTO: ARCHIV
       tování, ale pak přišla omezení kvůli koronavi-   borný tým. Naším přáním je, aby u nás hosté
       ru, která postihla právě Moravskoslezský kraj.   dostávali ty nejlepší služby. Proto doporuču-  Na co letos těšíte?
       Lidé vše rušili, protože se báli. V srpnu se ná-   jeme našim číšníkům sommeliérské kurzy,   Na to, až se situace nějak ustálí, až lidé nebu-
       vštěvnost o něco zlepšila. Už v květnu jsme   recepčním kurzy na zlepšení jazykových do-   dou mít důvod se bát přijet, až bude na sní-
       věděli, že budeme muset změnit strategii.   vedností. Kuchaři mají možnost jezdit na   daních plno a budeme pořádat jednu akci za
       Oslovili jsme reklamou sousední kraje – Jiho-   různé semináře. Jsme malý hotel a snažíme   druhou…

                                                                                                                 9
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16