Page 11 - AHRzpravodaj_ahr0520
P. 11
HOTEL/PENZION
INVESTICE DO
ZAMĚSTNANCŮ
POSILUJE LOAJALITU
Ocenění Odpovědný hotel roku 2019 získal Zámeček
Petrovice u Karviné. S jeho majitelkou JOLANTOU
BURKOTOVOU a její dcerou Michaelou Smyčkovou,
která má na starosti management hotelu, jsme si
povídali nejen o odpovědném podnikání.
Váš hotel získal ocenění Odpovědný hotel
roku 2019. V jakých projektech se tato JOLANTA
odpovědnost odráží?
Těch aktivit je opravdu hodně. Dlouhodobě BURKOTOVÁ
podporujeme několik karvinských klubů – l Narodila 27. 3. 1958 v Karviné. Vystudovala VŠB v Ostravě – obor ekonomika
fotbal, házenou, badminton, floorball. Pomá- průmyslu.
háme dětem, pro které pravidelně připravuje-
me Dětský den na Zámečku. Zveme také děti l Od roku 1983 pracovala v karvinské společnosti KOVONA na úseku zásobování
a později v zahraničním obchodě.
z dětských domovů. Sponzorujeme Polskou
školu a podporujeme školy v období pleso- l Se společníkem Zdeňkem Maďou založili v roce 1995 firmu TRESTLES, a.s. jež se
vých sezon vouchery do tomboly. Jsme také zabývala kovovýrobou a lakováním.
sponzory kynologického klubu Kovona Karviná. l Postupem času se TRESTLES stal největším výrobcem kovových regálů v Evropě.
Ve spolupráci s Adrou připravujeme pravidel- l V roce 2017 si splnila svůj sen a jako karvinská patriotka vzala pod svá křídla Zámeček
né výjezdy seniorů na Zámeček v Petrovicích, Petrovice u Karviné.
kde mohou prožít pěkné odpoledne v zámec- l Má dceru Michaelu (38 let), jež jí je pravou rukou ve vedení zámečku, a syna Martina
kém parku při krmení labutí a pávů. Vždy pro
ně připravíme kávu a zákusek. Dobrovolným (35 let), který žije v Brně a pracuje v IT.
hasičům z Marklovic a z Ostravy nabízíme
možnost regenerace zdarma v našem wellness
centru. Navázali jsme spolupráci s Rotary clu- moravský a Zlínský. Jsou to naši sousedé a mno- si všechno opravovat sami, proto nedávno
bem Ostrava city, kde pravidelně participuje- zí z nich u nás ještě nebyli. Zprovoznili jsme údržbáři absolvovali kurz zacházení s pilou.
me na různých charitativních akcích. Nedáv- půjčovnu elektrokoloběžek, nachystali pétan- Do zaměstnanců tímto způsobem investuje-
no jsme začali podporovat hospic Ondrášek. quové hřiště, kuželky. Připravili jsme pikni- me a oni jsou rádi, protože kurzy využívají.
kové koše a možnost grilovat z našich surovin A moje osobní zkušenost je taková, že tím
Co vás vedlo k myšlence zrekonstruovat v našem krásném zámeckém parku, kde je posilujeme jejich loajalitu.
zámeček na hotel? To musela být finančně umístěna stálá expozice soch Blanky Matragi
velmi náročná akce… a také socha paní Alexandry Koláčkové. Na čem je založen gastronomický koncept
Vlastnila jsem velkou firmu, která vyráběla re- hotelové restaurace?
gály a byla jejich největším exportérem v Evro- Vaše wellness má skvělou pověst… Na začátku jsme se zaměřovali na zážitkovou
pě. Pořád jsem ale toužila po tom dělat něco, Nabízíme v tomto směru opravdu mnoho zá- gastronomii, ale už nějakou dobu náš šéfku-
čím bych dělala lidem radost a hned bych mě- žitků. Třeba Kneippova lázeň působí celkově chař Vojtěch Beseda vaří v duchu receptur
la zpětnou vazbu. Nejprve jsem si pohrávala na imunitu člověka, podporuje tkáňový meta- našich babiček. Upřednostňuje používání
s představou cukrárny. Když jsem viděla, jak zá- bolismus, prokrvení a uvolnění kotníků i klou- čerstvých lokálních surovin a porce dělá tako-
meček postupně chátrá, napadlo mě prodat fir- bů, pomáhá u počínajících křečových žil a pozi- vé, aby se hosté dosyta najedli. Vaří s filozofií
mu, koupit ho a provozovat v něm hotel. Kla- tivně ovlivňuje krevní oběh. To vše díky střídání minimálního odpadu, sezonnosti a šetrného
sicistní zámeček byl postaven koncem 18. století. teplé a studené vody. Oblíbené je saunování zpracování surovin. Právě teď rostou houby,
Pak prožil dlouhou historii. V roce 2012 ho včet- a následné zchlazení v ochlazovacím bazénu. takže připravil houbové menu. Hosté si mohou
ně parku koupila společnost TRESTLES, a. s. Pro romantiky je v zámeckém vodním světě mimo jiné pochutnat na beskydské kulajdě
Zámek byl opraven a zrekonstruován. Já jsem připraven bouřkový déšť. Pro zchlazení mo- s lesními hříbky a zastřeným vejcem.
se stala majitelkou v roce 2017. hou zájemci vyzkoušet ledovou mlhu. Hosté
často využívají naše masáže. Prý u vás v parku pěstujete hlívu ústřičnou?
Daří se vám vyrovnat s koronavirovou krizí? Používáte ji v kuchyni?
Jaká byla v této souvislosti letní sezona? Slyšela jsem, že hotel podporujete vzdělávání Samozřejmě. Je to moderní a zdravá surovina,
Těšili jsme se, až 25. května otevřeme a začne- vašich zaměstnanců. Jakým způsobem? kterou hosté vyhledávají. Mezi nejoblíbenější
me zase pečovat o naše hosty. Červen byl dobrý, Pracuje u nás 38 zaměstnanců, s nimiž máme pokrm připravený z této houby patří tatarák
lidé jezdili, měli jsme rezervace na svatby i uby- dobré vztahy. Hodně o sobě víme, jsme vý- z hlívy ústřičné. TEXT: MICHAELA ŠULCOVÁ / FOTO: ARCHIV
tování, ale pak přišla omezení kvůli koronavi- borný tým. Naším přáním je, aby u nás hosté
ru, která postihla právě Moravskoslezský kraj. dostávali ty nejlepší služby. Proto doporuču- Na co letos těšíte?
Lidé vše rušili, protože se báli. V srpnu se ná- jeme našim číšníkům sommeliérské kurzy, Na to, až se situace nějak ustálí, až lidé nebu-
vštěvnost o něco zlepšila. Už v květnu jsme recepčním kurzy na zlepšení jazykových do- dou mít důvod se bát přijet, až bude na sní-
věděli, že budeme muset změnit strategii. vedností. Kuchaři mají možnost jezdit na daních plno a budeme pořádat jednu akci za
Oslovili jsme reklamou sousední kraje – Jiho- různé semináře. Jsme malý hotel a snažíme druhou…
9