Page 7 - AHRzpravodaj_ahr0520
P. 7

AKTUÁLNĚ


       PŘEHLEDNĚ: Co přináší stravenkový paušál (výňatek z tiskové zprávy Ministerstva financí)
       Už příští rok bude možné poskytovat daňově   1,8 milionu zaměstnanců na oběd do jídelny   jídlo stravenkou, musejí stravenkové firmě
       zvýhodněné stravování vedle jídelen a strave-  v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky.   zaplatit vysokou provizi běžně ve výši 5 až 7 %
       nek také přímo v penězích. S touto revoluční   Téměř čtvrtina – tedy 1 milion zaměstnanců –   z nominální hodnoty stravenky. Navíc musejí
       změnou počítá návrh stravenkového paušálu,   stravenky ani zvýhodněné závodní stravování   na proplacení stravenek čekat i týdny. S peněž-
       který je součástí projednávaného daňového   nemá. Díky možnosti čerpat příspěvek na stravo-  ním paušálem se platbě provizí i problémům
       balíčku. Příspěvek na stravování tak budou   vání rovnou v penězích se dostane i na tyto lidi.  s blokováním hotovosti vyhnou. Hospody
       moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes   Podle srpnového průzkumu firmy LemonPay,   a restaurace v těchto těžkých časech potřebují
       nedosáhnou. Zaměstnavatelům i podnikate-  která se zaměřuje na poskytování zaměstna-  peníze okamžitě. A stravenkový paušál jim
       lům, kteří se rozhodnou na stravenkový paušál   neckých benefitů, plánují dva z pěti zaměstna-  v tom na rozdíl od stravenek vychází vstříc.
       přejít, poklesne administrativa a odpadnou   vatelů zavést stravenkový paušál už v prvním   Není divu, že podle průzkumu agentury Me-
       náklady na poplatky a provize, které jsou spo-  čtvrtletí příštího roku. Drtivá většina (celkem   dian by 80 % provozovatelů restaurací uvítalo,
       jené se stravenkami. Nyní přinášíme ucelený   82 %) se definitivně rozhodne až po schválení   kdyby u nich lidé platili za jídlo více penězi
       a přehledný popis tohoto opatření.  návrhu. To je velmi dobrý signál pro zavedení   než stravenkami.
         K jídelnám a stravenkám přidáváme    stravenkového paušálu.            Restaurace o hosty nepřijdou
       další benefit                         Nic se nemusí dokládat           Stravenky ani přes administrativní náročnost
       Návrh neznamená konec klasických stravenek.   Zaměstnanec nemusí dokládat, že peníze utratil   a transakční náklady nezaručují, že je lidé utratí
       Doplňuje dosavadní možnosti daňově zvýhod-  za oběd v restauraci. Jídlo je základní potřeba   v restauraci. Podle průzkumu agentury Median
       něného stravování, které zůstávají zachovány   a lidé neomezí své stravovací návyky jen kvůli   používají stravenky výhradně v restauraci
       v plném rozsahu. Nově budou zaměstnavatelé   tomu, že budou čerpat příspěvek na stravová-  pouhá 2 % lidí. Nejčastěji s nimi lidé platí své
       moci vedle závodního stravování a stravenek   ní rovnou v penězích. Podle údajů Českého   běžné nákupy. A pokud by místo stravenek
       poskytovat příspěvek také přímo v peněžní   statistického úřadu navíc lidé utratí za jídlo   dostali peníze, osm z deseti lidí by se stravovalo
       formě. Příspěvek na stravování bude na straně   mnohem více peněz, než kolik mohou reálně   stejně jako doposud.
       zaměstnance rovněž osvobozen od daní i pojist-  dostat ve stravenkách. Takže proč to kontrolo-
       ných. Firmy, které jsou spokojeny s dosavad-  vat? Jednou z výhod daňových paušálů je právě   Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací
       ním modelem zvýhodněného stravování, u něj   to, že u nich zásadně odpadá nutnost kontroly.   ČR stravenky nepřijímá téměř třetina restau-
       mohou zůstat a nic se pro ně nemění.  Nehledě na to, že ani u stravenek se nedá zcela   rací a jen 15 % z celkových tržeb restaurací
         Na příspěvek dosáhne další milion    ohlídat, zda je lidé opravdu utratí za jídlo.  pochází z papírových stravenek. K podobnému
       zaměstnanců                           Restaurace se zbaví provizí i čekání na   zjištění dospěl i průzkum pro Svaz obchodu
       Cílem návrhu je umožnit i dalším zaměstnan-  proplacení                a cestovního ruchu ČR, podle něhož v 6 z 10
       cům, aby se také mohli najíst za daňově zvýhod-  Po změně dnešního systému volají samotné   restaurací představují tržby ze stravenek méně
       něných podmínek. V současnosti chodí přibližně   restaurace. Pokud totiž jejich hosté zaplatí za   než 20 % z celkových tržeb.


       KURZARBEIT A ANTIVIRUS



       Mezi nejvíce využívané vládní programy záchrany podnikatelů patří program Antivirus, který v našem 
       případě čerpá 85 % podnikatelů, a který byl prodloužen do konce října tohoto roku. 


       Přestože měla jak HK ČR, tak AHR ČR ně-   Vzhledem k tomu, že parametry vládního    ve výši 65 % průměrného čistého výdělku
       které výhrady k programu Antivirus, od počát-   návrhu zákona jsou stále předmětem vyjedná-  v 4. až 6. měsíci;
       ku jeho trvání se vždy obě organizace snažily,   vání, nepřinášíme detaily návrhu, ale pouze    ve výši 60 % průměrného čistého výdělku
       aby byl tento program zachován co nejdéle.   části, které jsou stále sporné a pro zástupce   v 7. až 9. měsíci.
       Díky tomuto programu se dosud mnoha orga-   profesních organizací zcela zásadní. Pokud   Dále je tu skutečnost, jak budou fungovat
       nizacím podařilo udržet kvalifikované zaměst-  bude totiž program nastaven tak, že nebude   odvody za zaměstnance. Rozpor stále zůstává
       nance a nezaměstnanost nerostla tak rychle,   dostatečně motivovat zaměstnavatele, aby   i v tom, že firmy budou průběžně muset za
       jak padala poptávka firem, a to především   udrželi své zaměstnance, pak musí nutně dojít   zaměstnance odvádět povinné odvody na
       i právě v sektoru cestovního ruchu.  k propouštění ve větším měřítku. Mnoho   zdravotní pojištění – narozdíl od sociálního
        Na program Antivirus by měl navazovat kon-  firem drží stavy zaměstnanců za současné   pojištění ve výši odvozené z původní plné
       krétní návrh zákona na tzv. Kurzarbeit. Zákon   situace totiž právě jen díky těmto programům.   mzdy, kterou zaměstnanec dostával před tím,
       bude účinný trvale a umožní vládám flexibilně   Pro zaměstnavatele je pak mnohem podstat-  než mu vznikl nárok na podporu. Tím by se
       reagovat na nepředvídané a mimořádné udá-   nější skutečnost, že po obnovení poptávky by   účinnost státní podpory reálně snížila.
       losti, které mohou způsobit prudký pokles vý-   bylo nákladnější a více komplikované opět   Zaměstnavatel by podle současného návrhu
       konu firem a zabránit riziku masivního pro-  získat do provozů kvalifikované odborníky.  za každých 100 korun, které stát dá zaměst-
       puštění. Zákon by měl plynule navazovat na   Zásadní otázkou tedy zůstává, za jakých   nanci, odvedl 30 a více korun zpět státu, a to
       ukončení programu Antivirus. Podle tohoto   podmínek bude program vládou aktivován,   vedle dalších výdajů, daní a odvodů, které
       zákona stát finančně podpoří zaměstnance   stejně jako podmínky kompenzací mezd pro   zaměstnavatel již dnes musí platit. To by bylo
       v případě, že nastanou důvody pro spuštění   zaměstnavatele. Základními parametry, na   samozřejmě pro mnohé podnikatele demoti-
       podpory v době částečné zaměstnanosti (dále   kterých se stále hledá shoda, je poměr kom-  vační, a zákon by se tak mohl minout účin-
       jen „PvČZ“). Zaměstnavatel nebude za hodiny   penzace mezd ze strany státu, který je v době   kem a nezohledňoval by samotnou podstatu
       „nepráce“ hradit zaměstnancům náhradu mzdy   vzniku tohoto příspěvku nastavený takto:  problému, kvůli němuž vzniká.
       tak, jako za běžné situace v případě překážek   Podpora bude zaměstnanci poskytována po   Jaká bude finální podoba zákona zatím tedy  TEXT: VÁCLAV STÁREK
       v práci, PvČZ bude vyplácet zaměstnancům   dobu 9 měsíců, a to:        není jasné, ale v každém případě budeme spolu
       Úřad práce České republiky (dále jen „ÚP    ve výši 70 % průměrného čistého výdělku   s HK ČR dále vývoj sledovat a jednat.
       ČR“), a to prostřednictvím zaměstnavatele.  v 1. až 3. měsíci;

                                                                                                                 5
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12