Page 6 - AHRzpravodaj_ahr0520
P. 6
AKTUÁLNĚ
VÝZVA K ZAVEDENÍ SPOLEČNÉHO
TESTOVACÍHO PROTOKOLU EU
Instituce v cestovním ruchu z celé Evropy se spojily k formulaci výzvy požadující, aby vedení Evropské
komise nahradilo karanténní omezení „Evropským protokolem testování pro cestování“ ve snaze
zachránit živobytí více než 27 milionům Evropanů, kteří v tomto odvětví pracují.
V otevřeném dopise předsedkyni Evropské ko- Údaje získané od letištního orgánu ACI šlo karanténám a znovu se otevřely hranice.“
mise Ursule von der Leyenové tyto skupiny, EUROPE potvrdily pokračující pokles osobní Sektory, které společně podepsaly tuto výzvu
jež zastupují více než 5 000 členských orga- dopravy na evropských letištích v průběhu s cílem dosáhnout okamžité akce, poukazují
nizací a jejich zaměstnanců, poukazují na prvních dvou zářijových týdnů – nyní se ztrá- na skutečnost, že Evropské středisko pro
skutečnost, že přetrvávající nedostatečná koor- tou -73 %; což je dalším poklesem v porovná- prevenci a kontrolu nemocí státům formálně
dinace a nejednotnost v omezování cestování ní s nevýraznou „maximální úrovní zotavení“, doporučuje neuplatňovat žádná taková ex-
ochromují jejich podnikání. Dopis podepsali jež v polovině srpna představovala -65 %. trémní cestovní omezení, která se nezakládají
zástupci celého odvětví cestovního ruchu „Tato chaotická situace vyžaduje Vaši okamžitou na rizicích, ani se neprokázala jako účinná,
a turistiky spolu s jejich zaměstnanci včetně osobní intervenci“, stojí v dopise paní von der pokud již existuje komunitní přenos – což je
leteckých společností, letišť, železnic, stravova- Leyenové. „Žádáme Vás proto, abyste tomuto případ celé Evropy.
cích zařízení, maloobchodních prodejců v oblasti problému přisoudila nejvyšší prioritu, a vyzý- V závěru dopisu jsou zdůrazněny hlavní pilíře
cestovního ruchu, poskytovatelů letových navi- váme Vás, abyste tento problém řešila přímo a základní účel „evropských cílů“. Omezování
gačních služeb, touroperátorů, hotelů, restau- s hlavami států a s předsedy vlád“. „Proto Vás též a rušení karantén je dle signatářů „klíčovým
rací, kaváren, cestovních kanceláří, provozova- žádáme, abyste zajistila to, že se Komise ujme nástrojem vedoucím k obnovení volného pohybu
telů silniční dopravy a logistických služeb, kem- vedení příprav Evropského protokolu testování osob, ukončení současných diskriminací a znovu-
pů, zábavních parků, provozovatelů taxi atd. pro cestování i jeho provádění tak, aby se přede- nastolení základní funkce jednotného trhu“.
JAK JE TO SE STRAVENKAMI
V souvislosti s návrhem zavedení tzv. zaměstnaneckých paušálů na stravu jako alternativy k papírovým
stravenkám se médii šíří poslední dobou mnoho chimér a katastrofických scénářů, které mají čtenáře
přesvědčit, že bez papírových stravenek se zhroutí polední stravování zaměstnanců, pokrmy se budou
zdražovat a lidé začnou žít nezdravě.
Za těmito názory pravděpodobně mohou stát vídající částku. Tedy v každém případě nejen dojít ke zmírnění růstu cen v restauracích,
právě ti, kteří se domnívají, že jejich business zaplatí za benefit zaměstnance jiné firmy, ale nebo dokonce jejich mírnému snížení, protože
právě zavedením stravenkových paušálů zazna- navíc celý systém částečně úvěruje. náklady spojené s přijímáním stravenek musí
mená další pokles. To jsou hlavně samotní po- Zaměstnavatel je rád, že může nabídnout být nutně zakalkulovány do ceny pokrmů.
skytovatelé stravenek. benefit, zaměstnanec je vděčný za příspěvek Existuje petice, kde údajně 2000 provozova-
Asociace APROPOS, která sdružuje přibliž- na stravu, ale ve své podstatě by mohl být celý telů restaurací odmítá zavedení paušálů. Pro-
ně čtyři členy, nejvýznamnější hráče mezi po- systém pro obě strany jednodušší. Tedy pokud blém je, že restaurací v České republice je více
skytovateli stravenek, již v minulosti prokáza- by zaměstnanec místo papírku obdržel hotové než 30 tisíc. Společnost MAKRO uskutečnila
la, že je připravena se bránit všemi prostředky. peníze a nemusel přemýšlet, kde stravenku nedávno průzkum mezi svými zákazníky z řad
Včetně zpochybňování zástupců provozovatelů akceptují k platbě. provozovatelů restaurací. Z 2 500 odpovědí
restaurací, jako je AHR ČR, a jejich argumen- Podle odpůrců paušálů ovšem nyní přichází bylo jednoznačně pro zavedení paušálu 60 %.
tů s tím, že například nereprezentuje dostateč- zásadní problémy. V první řadě tedy, že zaměst- Stejného výsledku se pak dobrala ve svých prů-
ný počet restaurací, stejně jako i předžalobní nanec nebude mít stravenku účelově určenou zkumech i AHR ČR, kdy 60 % respondentů
výzvou, které AHR ČR již v minulosti čelila. na stravu a utratí tyto peníze jinak a jinde. podporuje tuto myšlenku a 75 % respondentů
Podívejme se tedy na fakta a skutečnosti, kte- Pravděpodobně to znamená, že přestane jíst se neobává toho, že by lidé přestali do restau-
ré jsou prokazatelné. Život stravenky funguje a nakupovat potraviny. To je samozřejmě rací díky této změně chodit.
tak, že ji soukromá společnost vytiskne v hod- nesmysl, který asi ani není třeba dále komen- Zajímavý je také důvod návštěvy restaurace.
notě například 100 Kč a nabídne ji zaměstnava- tovat. Snad jen tak, že již nyní se v některých Podle společnosti Dataservis je to na prvním
teli za například 103 Kč. Ten ji zakoupí, využije případech stravenky „recyklují“ tedy platí se místě setkávání s přáteli dále konzumace lepšího
daňového zvýhodnění a předá zaměstnanci. s nimi opakovaně a lze za ně pořídit ledacos. jídla (obědu, večeře), které mnohdy nechtějí ne-
Ten na ni část přispěje, a to opět za daňového Tato názor by měl snad urazit každého občana, bo neumí doma uvařit, a pouze z 15 % poled-
zvýhodnění. Následně vyhledá restauraci nebo který používá stravenky a je postaven do role ní menu. Takže opět tvrzení, že restaurace při-
obchod, který stravenku přijímá (respektive tu nezodpovědné a téměř nesvéprávné osoby. jdou o téměř polovinu tržeb, je zcela mimo
konkrétní od konkrétního poskytovatele) a za- Proběhla i zpráva, že zavedením paušálů se realitu. 15 % je mimochodem také podíl tržeb
jde na oběd nebo, a to až v případě 60 % celko- zvýší ceny pokrmů v restauracích. To je rovněž generovaných v restauracích stravenkami.
vého objemu stravenek, nakoupí v obchodě zajímavý konstrukt. Tržby restaurací od roku Není tedy divu, že pokud se podíváme na re-
s potravinami. Pokud utratí stravenku v restau- 2017 rostly o 9 %, částečně díky růstu cen, akce veřejnosti k problematice stravenek a stra-
raci, provozovatel stravenku předá zpět vydava- ale především díky návštěvnosti. Na růstu cen venkových paušálů, zjistíme, že návrh zavedení
teli a obdrží za ni například 93 Kč. Provize vy- se pak odráží hlavně zvyšující se náklady, a to zaměstnaneckých paušálů má u veřejnosti jed-
davatelů stravenek činí totiž až 7 %. Následně jak za suroviny, tak i energie a zaměstnance. noznačnou podporu. Věříme, že se nám společ-
obdrží na účet provozovatel restaurace odpo- Snížením počtu stravenek by naopak mohlo ně podaří tento zákon prosadit v Parlamentu.
4