Page 6 - AHRzpravodaj_ahr0520
P. 6

AKTUÁLNĚ


          VÝZVA K ZAVEDENÍ SPOLEČNÉHO

          TESTOVACÍHO PROTOKOLU EU


          Instituce v cestovním ruchu z celé Evropy se spojily k formulaci výzvy požadující, aby vedení Evropské 
          komise nahradilo karanténní omezení „Evropským protokolem testování pro cestování“ ve snaze 
          zachránit živobytí více než 27 milionům Evropanů, kteří v tomto odvětví pracují.

          V otevřeném dopise předsedkyni Evropské ko-   Údaje získané od letištního orgánu ACI   šlo karanténám a znovu se otevřely hranice.“
          mise Ursule von der Leyenové tyto skupiny,   EUROPE potvrdily pokračující pokles osobní   Sektory, které společně podepsaly tuto výzvu
          jež zastupují více než 5 000 členských orga-  dopravy na evropských letištích v průběhu   s cílem dosáhnout okamžité akce, poukazují
          nizací a jejich zaměstnanců, poukazují na   prvních dvou zářijových týdnů – nyní se ztrá-  na skutečnost, že Evropské středisko pro
          skutečnost, že přetrvávající nedostatečná koor-  tou -73 %; což je dalším poklesem v porovná-  prevenci a kontrolu nemocí státům formálně
          dinace a nejednotnost v omezování cestování   ní s nevýraznou „maximální úrovní zotavení“,   doporučuje neuplatňovat žádná taková ex-
          ochromují jejich podnikání. Dopis podepsali   jež v polovině srpna představovala -65 %.  trémní cestovní omezení, která se nezakládají
          zástupci celého odvětví cestovního ruchu   „Tato chaotická situace vyžaduje Vaši okamžitou   na rizicích, ani se neprokázala jako účinná,
          a turistiky spolu s jejich zaměstnanci včetně   osobní intervenci“, stojí v dopise paní von der   pokud již existuje komunitní přenos – což je
          leteckých společností, letišť, železnic, stravova-  Leyenové. „Žádáme Vás proto, abyste tomuto   případ celé Evropy.
          cích zařízení, maloobchodních prodejců v oblasti   problému přisoudila nejvyšší prioritu, a vyzý-  V závěru dopisu jsou zdůrazněny hlavní pilíře
          cestovního ruchu, poskytovatelů letových navi-   váme Vás, abyste tento problém řešila přímo   a základní účel „evropských cílů“. Omezování
          gačních služeb, touroperátorů, hotelů, restau-  s hlavami států a s předsedy vlád“. „Proto Vás též   a rušení karantén je dle signatářů „klíčovým
          rací, kaváren, cestovních kanceláří, provozova-   žádáme, abyste zajistila to, že se Komise ujme   nástrojem vedoucím k obnovení volného pohybu
          telů silniční dopravy a logistických služeb, kem-   vedení příprav Evropského protokolu testování   osob, ukončení současných diskriminací a znovu-
          pů, zábavních parků, provozovatelů taxi atd.  pro cestování i jeho provádění tak, aby se přede-  nastolení základní funkce jednotného trhu“.


         JAK JE TO SE STRAVENKAMI


          V souvislosti s návrhem zavedení tzv. zaměstnaneckých paušálů na stravu jako alternativy k papírovým 
          stravenkám se médii šíří poslední dobou mnoho chimér a katastrofických scénářů, které mají čtenáře 
          přesvědčit, že bez papírových stravenek se zhroutí polední stravování zaměstnanců, pokrmy se budou 
          zdražovat a lidé začnou žít nezdravě. 
          Za těmito názory pravděpodobně mohou stát   vídající částku. Tedy v každém případě nejen   dojít ke zmírnění růstu cen v restauracích,
          právě ti, kteří se domnívají, že jejich business   zaplatí za benefit zaměstnance jiné firmy, ale   nebo dokonce jejich mírnému snížení, protože
          právě zavedením stravenkových paušálů zazna-   navíc celý systém částečně úvěruje.  náklady spojené s přijímáním stravenek musí
          mená další pokles. To jsou hlavně samotní po-   Zaměstnavatel je rád, že může nabídnout   být nutně zakalkulovány do ceny pokrmů.
          skytovatelé stravenek.             benefit, zaměstnanec je vděčný za příspěvek   Existuje petice, kde údajně 2000 provozova-
           Asociace APROPOS, která sdružuje přibliž-   na stravu, ale ve své podstatě by mohl být celý   telů restaurací odmítá zavedení paušálů. Pro-
          ně čtyři členy, nejvýznamnější hráče mezi po-   systém pro obě strany jednodušší. Tedy pokud   blém je, že restaurací v České republice je více
          skytovateli stravenek, již v minulosti prokáza-  by zaměstnanec místo papírku obdržel hotové   než 30 tisíc. Společnost MAKRO uskutečnila
          la, že je připravena se bránit všemi prostředky.   peníze a nemusel přemýšlet, kde stravenku   nedávno průzkum mezi svými zákazníky z řad
          Včetně zpochybňování zástupců provozovatelů   akceptují k platbě.      provozovatelů restaurací. Z 2 500 odpovědí
          restaurací, jako je AHR ČR, a jejich argumen-  Podle odpůrců paušálů ovšem nyní přichází   bylo jednoznačně pro zavedení paušálu 60 %.
          tů s tím, že například nereprezentuje dostateč-  zásadní problémy. V první řadě tedy, že zaměst-  Stejného výsledku se pak dobrala ve svých prů-
          ný počet restaurací, stejně jako i předžalobní   nanec nebude mít stravenku účelově určenou   zkumech i AHR ČR, kdy 60 % respondentů
          výzvou, které AHR ČR již v minulosti čelila.  na stravu a utratí tyto peníze jinak a jinde.   podporuje tuto myšlenku a 75 % respondentů
           Podívejme se tedy na fakta a skutečnosti, kte-  Pravděpodobně to znamená, že přestane jíst   se neobává toho, že by lidé přestali do restau-
          ré jsou prokazatelné. Život stravenky funguje   a nakupovat potraviny. To je samozřejmě   rací díky této změně chodit.
          tak, že ji soukromá společnost vytiskne v hod-  nesmysl, který asi ani není třeba dále komen-  Zajímavý je také důvod návštěvy restaurace.
          notě například 100 Kč a nabídne ji zaměstnava-  tovat. Snad jen tak, že již nyní se v některých   Podle společnosti Dataservis je to na prvním
          teli za například 103 Kč. Ten ji zakoupí, využije   případech stravenky „recyklují“ tedy platí se   místě setkávání s přáteli dále konzumace lepšího
          daňového zvýhodnění a předá zaměstnanci.   s nimi opakovaně a lze za ně pořídit ledacos.   jídla (obědu, večeře), které mnohdy nechtějí ne-
          Ten na ni část přispěje, a to opět za daňového   Tato názor by měl snad urazit každého občana,   bo neumí doma uvařit, a pouze z 15 % poled-
          zvýhodnění. Následně vyhledá restauraci nebo   který používá stravenky a je postaven do role   ní menu. Takže opět tvrzení, že restaurace při-
          obchod, který stravenku přijímá (respektive tu   nezodpovědné a téměř nesvéprávné osoby.  jdou o téměř polovinu tržeb, je zcela mimo
          konkrétní od konkrétního poskytovatele) a za-   Proběhla i zpráva, že zavedením paušálů se   realitu. 15 % je mimochodem také podíl tržeb
          jde na oběd nebo, a to až v případě 60 % celko-   zvýší ceny pokrmů v restauracích. To je rovněž   generovaných v restauracích stravenkami.
          vého objemu stravenek, nakoupí v obchodě   zajímavý konstrukt. Tržby restaurací od roku   Není tedy divu, že pokud se podíváme na re-
          s potravinami. Pokud utratí stravenku v restau-   2017 rostly o 9 %, částečně díky růstu cen,   akce veřejnosti k problematice stravenek a stra-
          raci, provozovatel stravenku předá zpět vydava-   ale především díky návštěvnosti. Na růstu cen   venkových paušálů, zjistíme, že návrh zavedení
          teli a obdrží za ni například 93 Kč. Provize vy-   se pak odráží hlavně zvyšující se náklady, a to   zaměstnaneckých paušálů má u veřejnosti jed-
          davatelů stravenek činí totiž až 7 %. Následně   jak za suroviny, tak i energie a zaměstnance.   noznačnou podporu. Věříme, že se nám společ-
          obdrží na účet provozovatel restaurace odpo-  Snížením počtu stravenek by naopak mohlo   ně podaří tento zákon prosadit v Parlamentu.

       4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11