Page 9 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 9
Co nového v projektu
CZECH SPECIALS
Zájem o certifikace stále trvá. Těsně před uzavřením restaurací
se stihla certifikovat do projektu Czech Specials nově otevřená
restaurace Yalta Craft Bistro, kde se o prezentaci moderní české
kuchyně stará šéfkuchař Marek Šáda.
O vým pyré, karotkovým prachem a opeče- Každý úspěšný projekt by se měl dále
CO PŘIPRAVUJEME
Ochutnat zde můžete například netra-
ným škubánkem, dále králíka na smetaně
diční pojetí koprové omáčky s raviolou
s trhaným hovězím masem, kachnu s ri-
a jako dezert překvapivě jednoduché a vý-
zotem z červeného zelí či vynikající větrník. s králičími ledvinkami a širokými nudlemi rozvíjet, proto připravujeme rozšíření cer-
tifikace na cukrárny a kavárny. Certifiko-
O certifikaci požádalo dalších pět restaura- borné pražské kružálky. Seminář byl určen vány do projektu Czech Specials budou ty
cí a kontroloři se do nich vydají hned, jak pro kuchaře z certifikovaných i necerti- provozovny, které splní podmínku vlastní
to situace dovolí. fikovaných restaurací, ale nové znalosti výroby několika druhů typicky českých
zde načerpali i odborní učitelé. Seminá- cukrářských výrobků. V současné době
MODERNÍ REGIONÁLNÍ ře na téma regionální kuchyně budou se připravují nejen pravidla, ale i seznam
GASTRONOMIE NA TALÍŘI pokračovat i v příštím roce. výrobků Czech Specials.
Jaké jsou typické pražské a středočeské
speciality? Jak je upravit moderně a láka-
vě pro hosty? Na tyto otázky dával odpo-
vědi v pořadí již druhý odborný kuchařský
seminář pod patronací Czech Specials
„Regionální gastronomie v 21. století“,
který se konal v gastronomickém studiu
Vysoké školy hotelové v Praze. Poté, co si
účastníci poslechli o historii a vývoji praž- TEXT A FOTO: CZECH SPECIALS
ské a středočeské kuchyně, si pod vede-
ním lektora AKC ČR Pavla Bortníka uvařili
polévku Pajšlouku z králíka s kreplachem,
nadívaného telecího pavoučka s hráško-