Page 6 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 6

KOKTEJL




           Pivní zápas
           Belgie
           vs. Čechy

           Zavřené hospody,
           zrušené pivní festivaly
           a akce, zákaz noční-
           ho vycházení, to jsou
           neblahé důsledky ko-
           ronavirové krize. Česká
           centra ve spolupráci
           s Českým centrem –
           Brusel přišla v této
           době temna (a to nejen pro milovníky
           piva) s geniálním nápadem: zorgani-  Filip Nerad                             Luc De Raedemaeker
           zovat hodně netradiční klání: kvalita
           českých vs. belgických piv. Účast na   a podobnosti, párování s jednotlivými   měřených na gastronomii, tak milovníci
           takovéto akci si naše redakce samozřej-  pokrmy atd. To vše v podání odborníků   zlatavého moku z ČR i z Belgie.
           mě nemohla nechat ujít. Zvláště, když se   na slovo vzatých – Filipa Nerada (ana-  Ochutnávala se tato belgická piva:
           vše odehrálo v zoomprostředí, prakticky   lytika Českého rozhlasu, milovníka   Lindemans/Kriek, Dupont/Saison
           od počítače jste se zúčastnili jako diváci   piva a autora knihy Pivní   Náš      Dupont, Orval/Orval,
           besedy, fyzicky jste se nemuseli nikam   království Belgie) a Luca   TIP          Westmale/Tripel, Kas-
           přesouvat a degustační balíček piv vám   De Raedemaekera (hlav-                   teel/Kasteel Donker.
           byl dopraven přímo na místo určení.  ního someliéra Brussels    Což takhle        Naši republiku
           Jaká pivní kultura je ta nejlepší na světě?   Beer Challenge, porotce   uspořádat pro hosty,   reprezentovala piva:
           Belgická, nebo česká? Rivalita mezi   mezinárodních pivních   až se vše dostane do   Wild Creatures, Mikulov /
           oběma pivními velmocemi se změnila   festivalů a vydavatele   normálu, podobnou   Tears of Saint Laurent,
           10. listopadu ve zcela konstruktivní di-   předního magazínu   akci (třeba česká   Pivovar Únětice /Únětic-
           alog. U jednoho virtuálního stolu se sešli   Bière Grand Cru).   vs. německá piva)?   ká 10, Pivovar Mazák,
           přední znalci současných trendů v pivo-  Online komentovaná   Určitě by to přilákalo   Dolní Bojanovice/ Jantar
           varnictví a otestovali spolu výběr toho   ochutnávka byla vedena   nejen štamgasty, ale   11, Pivovar Vorkloster /
           nejzajímavějšího, co mohou obě pivní   v anglickém jazyce, při-  i všechny milovníky   Klášterní jantarový
           kultury nabídnout. Malé i větší pivovary,   pojit se virtuálně mohli   dobrých piv.  ležák, Plzeňský Prazdroj/
           současné trendy v zythologii, rozdíly   jak kolegové z médií za-                  Světlá 12.




           Kde může                                                              NĚKDY JE TO SÍLA
           být pivo                                                              Belgie se může pochlubit až 1500
                                                                                 různými druhy piv a zároveň nejširším
           šampaňským?                                                           výběrem autentických i místních speci-
                                                                                 alit. Velké popularitě se nejen v Belgii,   FOTO: ARCHIV
           Kde jinde než v Belgii.                                               ale i po celém světě těší silně fermento-
           Belgické šampaňské, právě                                             vaná klášterní piva. Chuťová škála bel-
           tak nazývají obyvatelé                                                gických piv je velmi rozmanitá, ochutnat
           této konstituční monarchie                                            můžete extrémně kyselá i plně hořká.
           zlatavý mok, na který                                                 Avšak všeho s mírou, neboť belgický
           jsou velmi pyšní. A zcela                                             zlatavý mok je v porovnání s většinou
           právem. Dostal se dokonce                                             českých piv mnohem silnější.
           na seznam světového
           dědictví UNESCO.                                                      BELGICKÉ VÁNOČNÍ SPECIÁLY
                                                                                 Pivovary tradičně lákají zákazníky na vá- TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ, ALEX MIKŠOVIC, EMA PELLAROVÁ
           Belgická pivní kultura má ohromnou tra-  V historickém centru Brugg mají dokonce   noční pivní speciály, kterým jde jen těž-
           dici, a to nejen díky bezkonkurenčnímu   zavedeno speciální pivní potrubí. O tom,   ko odolat. Právě čas adventu je tou ide-
           počtu piv, ale i způsobu jejich popíjení.   že pivní kultura je zde součástí každo-  ální dobou pro objevování netradičních
           Piva se pijí většinou po třetinkách, téměř   denního života svědčí i fakt, že i v do-  chutí. Belgické vánoční speciály bývají
           každá značka má svou sklenici, počína-  mácnostech se řídí zásadou, co značka,   silnější, často s netradičními příchutěmi,
           je těmi běžnými na vysoké noze až po   to sklenice. Právě proto si tamní pivovary   na kterých se podílejí různé směsi koření
           originální skleněné rohy nebo zkumavky.   na jejich vývoji dávají hodně záležet.  přidávané během vaření.


       4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11