Page 8 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 8

KDO JE KDO





            Martin Zvěřina                                               Pavel Bortník
            Je jedním z pěti spoluza-                                    „Snažím se propojit gastronomii s uměním,
            kladatelů nově vznikající                                    protože umění a gastronomie jsou pro mě
            sítě pouličních bister Meat                                  láskou na celý život,“ říká kuchař, a také ko-
            Vandals, kteří se speci-                                     vář, Pavel Bortník. V každém z těchto oborů
            alizují na vepřové pokrmy                                    vyniká, o jeho kuchařském umění se mohou
            z trhaného masa a hovězího                                   přesvědčit nejen zákazníci jeho cateringové
            pastrami. V síti bister je zod-                              firmy Color Food, ale i hosté v restauracích,
            povědný za jejich řízení a provoz.                           kterým, jak sám říká, pomáhá hledat tu správ-
            Je také jedním ze dvou spoluzaklada-                         nou identitu. Nemá reklamu, když ho někdo
            telů klubu Hedonism Spirit, který se věnuje                  chce, musí si ho najít. Pracuje na základě
            soukromým degustacím a investicím do                         referencí, díky nimž se mu s klienty lépe ko-
            ušlechtilých destilátů. Martinovým vzo-                      munikuje. Vyučil se v Club Hotelu Průhonice,
            rem je jeho bývalý šéf a majitel brněnské                    zkušenosti sbíral v Čechách i ve Velké Británii,
            restaurace La Bouchée, mezi jeho největší                    nejbližší mu je ale česká regionální kuchyně,
            osobní zálibu patří hédonismus, tedy                         kterou pomáhá propagovat a rozvíjet jako
            požitkářství, které ho provází v obou jeho                   ambasador projektu Czech Specials. Je také
            profesních aktivitách.                                         vyhledávaným odborným lektorem i sou-
                                                                              těžním komisařem Asociace kuchařů
                                                                                a cukrářů ČR. Ve volných chvílích se
                                                                                 věnuje uměleckému kovářství, ale
                                                                                  má rád veškeré manuální práce.
       KDO                                                                       městnance pracující z domova pod
                                                                                  V současné době věnuje veškeré
                                                                                  síly tvorbě nového moderního
                                                                                  projektu zajímavých jídel pro za-
       JE KDO                                                                   názvem Catermat – buď za hvězdu.










            Robert Kramoliš                                         Františka Šádová
            Je držitelem titulu Radegast Mistr Výčepní 2020.        Vystudovala sklář-
            Do roku 2018 pracoval jako obsluha v několika           skou školu v Novém
            beskydských restauracích. V současné době ho na-        Boru, možná pro-
            jdete v Pivnici Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm,       to připomínají její
            kde už třetím rokem čepuje a servíruje hostům           dezerty tak trochu
            správně hořké pivo Radegast. Inspirací pro tuto         umělecká díla. Hned
            práci mu byl bratranec, který vždy dokázal i v „pol-    po škole převládla její
            ních“ podmínkách připravit perfektně načepované         láska k jídlu a cukrařině
            pivo. Sám totiž dobře ví, že nejde jen o to přijít      a nastoupila do restaurace
            k hotovému výčepu, zapnout chlazení a otočit ko-        Flambée. Ze sklářství Fany čerpá
            houtek, ale je k tomu potřeba také kvalitní přípra-     dodnes, foukání skla ji naučilo preciznosti, se kterou
            va, správná péče o pivo a um výčepního. „U čepo-        vyrábí své dezerty. Řídí se heslem, že v jednoduchosti  FOTO: KLÁRA CVRČKOVÁ, MARIE BARTOŠOVÁ A ARCHIV
            vání piva je nejdůležitější mít správně nachlazené      je krása, nejraději se inspiruje surovinami a příběhy
            pivo, čisté pivní vedení, čisté pivní sklo a techniku   lidí kolem sebe. S nadšením tvoří z čokolády nebo
                            čepování. Když k tomu přidáte           z máku, ráda používá i suroviny, které nejsou pro
                              lásku k pivu a poctivé pivní          dezerty typické – jako třeba řepu. V současné době
                                řemeslo, tak vytvoříte ten          vyrábí dezerty pro nově otevřené bistro Yalta Craft
                                 nejlepší pivní zážitek             Bistro v centru Prahy, kde šéfuje kuchyni její manžel
                                 pro své hosty. A přesně            Marek Šáda. Jejím současným favoritem je sice větr-
                                 tak se to snažíme dělat            ník, ale Fany je velmi kreativní, a tak alespoň jed-
                                 u nás v Pivnici Harcovna           nou – dvakrát týdne vymýšlí další sladkosti, které jsou
                                 v Rožnově pod Rad-                 mimo stálou nabídku. Třeba i bezlepkové. Jako malá   TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ
                                 hoštěm,“ říká výčepní              chtěla být umělkyní a každý, kdo ochutnal a viděl její
                               Robert Kramoliš.                     dezerty, potvrdí, že se jí také stala.



       6 www.gastroahotel.cz
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13