Page 10 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 10

AKTUÁLNĚ







































           Desatero pravidel a systémových opatření pro restaurace

           a ubytovací služby (návrh AHR ČR)

           RESTAURACE                                 UBYTOVACÍ SLUŽBY
           1. Roušky: podle platných nařízení a charakteru   1. Roušky: podle platných nařízení a charakteru provozu, personál i hosté
           provozu, personál trvale, hosté s výjimkou usazení   2. Dezinfekce: k dispozici u vchodu a na recepci
           u stolu                                    3. Rozestupy: dodržování bezpečné vzdálenosti mezi osobami ve všech
           2. Rozestupy: vzdálenost mezi skupinami hostů   veřejně přístupných prostorách, rozestupy hostů ve frontách 1,5 m
           u stolu minimálně 1 m                      4. Zvýšená hygienická opatření: pravidelná dezinfekce předmětů
           3. Ruce: dezinfekce na ruce k dispozici u vchodu   a ploch, kterých se dotýká více osob např.:
           do restaurace a na WC, antibakteriální mýdla ve   a. Veřejné prostory, recepce – stolky, židle, pulty, magnetické karty, klíče,
           výrobních střediscích                      platební terminály, pera, madla, kliky, zábradlí, vypínače, výtahy
           4. Stoly: dezinfekce stolů před příchodem   b. Pokoje – dávkovače v koupelně, ovládání, vypínače, fény, coffee sety,
           nového zákazníka + případně madla židlí a sedáky   telefony, lampičky, manuály služeb, minibary; žehlička a žehlicí prkno,
           (pokud je to možné)                        tlačítka trezorů atd. Omezení používaných předmětů na pokoji (časopisy,
           5. Nabídkové lístky: který lze po každém použití   psací potřeby, přehozy přes postel, dekorativní polštáře). Zvýšená pozornost
           dezinfikovat, případně stejné pravidlo pro   jednorázovým kosmetickým přípravkům na pokojích, po každém odjezdu
           elektronické lístky, podpora platby kreditní kartou  hosta v případě, že je to možné, obaly nepoužitých kosmetických přípravků
           6. Odstranění všech předmětů ze stolu kterých   dezinfikovat.
           se hosté opakovaně dotýkají: nabídkové karty,   5. Skladování a čištění pracovních oděvů a praní prádla: jsou
           stojánky, pivní tácky                      nastavená přísná pravidla
           7. Dochucovací prostředky: v uzavřeném     6. Bezpečná manipulace s prádlem zabraňující kontaminaci (použité
           a omyvatelném balení, po každém hostu      prádlo, pytle po úklidu, přísné oddělení prádla použitého a čistého)
           dezinfekce                                 7. Větrání: tam, kde to je možné zajistit pravidelné větrání místností, včetně
           8. Zpracovaný písemný postup pro zajištění   pokojů po odjezdu hostů
           bezpečnosti personálu před virovou nákazou  8. Dezinfekční a ochranné pomůcky pro zaměstnance: roušky,
           9. Zvýšená sanitace skla a mytí nádobí:    respirátory, jednorázové rukavice, čisticí a dezinfekční roztoky na ruce,
           minimálně na 60 °C, pivní sklo při dodržení zásad   jednorázové ubrousky, ochranné clony, např. na recepci
           stanovených pivovary a hygieniky lze mýt i ve   9. Aktivní podpora nabídky online check–in/out: pokud má ubytovací
           studené vodě                               zařízení tyto technologie k dispozici, případně samoobslužné kiosky  FOTO: ARCHIV
           10. Personál: pravidelné školení a zákaz práce   10. Zavedení standardů prevence
           zaměstnanců s respiračními problémy a zvýšenou   a postupů: pro případ podezření z onemocnění, nebo prokázání výskytu
           teplotou                                   onemocnění v ubytovacím zařízení, pravidelné školení personálu a jeho
           Pro zahrádky platí limitovaný počet míst u stolu –   evidence
           maximálně 6 osob a stejná pravidla jako pro                                                             TEXT: AHR ČR
           restaurace.                                Více na www.ahrcr.cz


       8 www.gastroahotel.cz
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15