Page 5 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 5

KOKTEJL





          Pomoc
          restauracím
          od Edenred

          Společnost Edenred, známá díky
          stravenkovým kartám a straven-
          kám Ticket Restaurant, zareago-
          vala na výzvu Asociace malých
          a středních podniků a živnostní-
          ků ČR a platformy Moje Restau-
          race a rozhodla se snížit svou
          provizi u restauratérů na 4,5 %
          s platností do 31. 3. 2021. Navíc
          od listopadu vrací za každou
          platbu stravenkovou kartou
          uživatelům na účet pět korun
          a chce tak hosty motivovat
          k opakovaným návštěvám.


                                                                    Provozovny se těší na hosty,
                                                                jen část čeká na konec omezení

                                                  Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje, který proběhl mezi 8200 tuzemskými
                                             podniky, kam dodává svá piva, převážná většina hospod a restaurací (87 %) otevře
                                                okamžitě v den, kdy to rozhodnutí vlády umožní. Jen 11 procent z nich plánuje
                                               otevření až na dobu, kdy budou moci nabízet služby bez omezení. Dvě procenta
                                              hospod (podobně jako na jaře) už bohužel zůstanou zavřené. Na restart podnikání
                                                se ti, kteří plánují otevřít, pilně připravují, uzavření provozů mnoho restauratérů
                                                     a hospodských využilo k úpravám interiérů nebo k přípravě nové nabídky.




                                                     REkrabičkujte!

                  Jestli alespoň trochu přemýšlíte nad množstvím plastového odpadu, který
                produkuje „okénková“ doba a chcete ve své restauraci něco změnit, zkuste
             REkrabičku, ekologickou variantu balení jídla. Každá REkrabička se dá použít až
            400× a výrazně tak snižuje produkci odpadu. Krabičky se vyrábějí v Česku a jsou
                      ze 100% recyklovatelného materiálu. REkrabičkou určitě nadchnete
                           i své zákazníky! Jak na to se dozvíte na www.rekrabicka.cz.



                                  Leviathan jinak

                                  Pražský bar Bonvivant´s zareagoval na současnou přírodní katastrofu a její důsledky pro
                                  byznys velmi sofistikovaně, a to vytvořením varianty (v barmanském žargonu: twistu) koktejlu
                                  Leviathan. S jeho původní recepturou (v šejkru protřepat 4 cl koňaku, po 2 cl pomerančové
                                  šťávy a červeného vermutu + 2 střiky Grand Marnier) zvítězil francouzský barman českého
                                  původu Rudolf Slavík 7. července 1934 v Le Havru na barmanské soutěži, jejímž cílem bylo
                                  vybrat drink pro osobní dopravu Námořních linek Spojených států.
                                  V Mánesově 55 sáhli po osmileté brandy Stock X. O., bitter&sweet vermutu Nero z turského
                                  lihovaru a domácím likéru z třešní. Nu, Slavík by si nejspíš řekl, že každý twist by měl mít své
                                  meze, ale ta hlavní odlišnost spočívá v tom, že produkt naplnili do lahviček (vejdou se do každé
                                  jen dvě porce) a nabídli je za 666 Kč všem, kteří chtějí další existenci baru efektivně podpořit.
                                  Bar se tak vrátil k praxi, která stojí kdesi v tmách třísetleté minulosti koktejlových dějin, kdy se
                                  drinky plnily do lahví, které si třeba rybáři a nimrodi brali s sebou na své výpravy do přírody.
                                                                                                                 g


                                                                                                  www.gastroahotel.cz 3
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10