Page 5 - index_cely_gh0620_prosinec
P. 5
KOKTEJL
Pomoc
restauracím
od Edenred
Společnost Edenred, známá díky
stravenkovým kartám a straven-
kám Ticket Restaurant, zareago-
vala na výzvu Asociace malých
a středních podniků a živnostní-
ků ČR a platformy Moje Restau-
race a rozhodla se snížit svou
provizi u restauratérů na 4,5 %
s platností do 31. 3. 2021. Navíc
od listopadu vrací za každou
platbu stravenkovou kartou
uživatelům na účet pět korun
a chce tak hosty motivovat
k opakovaným návštěvám.
Provozovny se těší na hosty,
jen část čeká na konec omezení
Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje, který proběhl mezi 8200 tuzemskými
podniky, kam dodává svá piva, převážná většina hospod a restaurací (87 %) otevře
okamžitě v den, kdy to rozhodnutí vlády umožní. Jen 11 procent z nich plánuje
otevření až na dobu, kdy budou moci nabízet služby bez omezení. Dvě procenta
hospod (podobně jako na jaře) už bohužel zůstanou zavřené. Na restart podnikání
se ti, kteří plánují otevřít, pilně připravují, uzavření provozů mnoho restauratérů
a hospodských využilo k úpravám interiérů nebo k přípravě nové nabídky.
REkrabičkujte!
Jestli alespoň trochu přemýšlíte nad množstvím plastového odpadu, který
produkuje „okénková“ doba a chcete ve své restauraci něco změnit, zkuste
REkrabičku, ekologickou variantu balení jídla. Každá REkrabička se dá použít až
400× a výrazně tak snižuje produkci odpadu. Krabičky se vyrábějí v Česku a jsou
ze 100% recyklovatelného materiálu. REkrabičkou určitě nadchnete
i své zákazníky! Jak na to se dozvíte na www.rekrabicka.cz.
Leviathan jinak
Pražský bar Bonvivant´s zareagoval na současnou přírodní katastrofu a její důsledky pro
byznys velmi sofistikovaně, a to vytvořením varianty (v barmanském žargonu: twistu) koktejlu
Leviathan. S jeho původní recepturou (v šejkru protřepat 4 cl koňaku, po 2 cl pomerančové
šťávy a červeného vermutu + 2 střiky Grand Marnier) zvítězil francouzský barman českého
původu Rudolf Slavík 7. července 1934 v Le Havru na barmanské soutěži, jejímž cílem bylo
vybrat drink pro osobní dopravu Námořních linek Spojených států.
V Mánesově 55 sáhli po osmileté brandy Stock X. O., bitter&sweet vermutu Nero z turského
lihovaru a domácím likéru z třešní. Nu, Slavík by si nejspíš řekl, že každý twist by měl mít své
meze, ale ta hlavní odlišnost spočívá v tom, že produkt naplnili do lahviček (vejdou se do každé
jen dvě porce) a nabídli je za 666 Kč všem, kteří chtějí další existenci baru efektivně podpořit.
Bar se tak vrátil k praxi, která stojí kdesi v tmách třísetleté minulosti koktejlových dějin, kdy se
drinky plnily do lahví, které si třeba rybáři a nimrodi brali s sebou na své výpravy do přírody.
g
www.gastroahotel.cz 3