Page 6 - GH 02/2023
P. 6
Kdo je kdo
JIŘÍ KLABZUBA JAN HORÁK
Od začátku letošního roku řídí obchodní Většinu svého profesního
vztahy Plzeňského Prazdroje s hospodami života strávil Jan Horák
a restauracemi. Přebírá tím zodpovědnost za v zahraničí, kde vařil v luxus-
obchodní strategii pivovaru vůči zákazníkům ních hotelech a restauracích.
v gastronomii a za rozsáhlé podpůrné a roz- Od raného mládí se tak učil
vojové programy, kterými se Prazdroj snaží od uznávaných světových
tuzemským podnikům dlouhodobě pomáhat. Do Prazdroje na- šéfkuchařů. Práce v miche-
stoupil v roce 2009, od té doby prošel různými obchodními po- linských restauracích mu
zicemi zaměřenými jak na zákazníky v gastronomii, tak na retail. není cizí, což dokazuje jeho
Působil na pozici obchodního ředitele pro obchody a obchodní působení v zahraničních
řetězce. Ještě před nástupem do Prazdroje pracoval pro značky michelinských restauracích,
Poděbradka nebo Energizer. „Do gastro segmentu se vracím jako jsou Restaurant Jord-
po pěti letech. Obrovská výzva a motivace je pro mě možnost nær v Kodani (2*), Restaurant
ovlivňovat budoucnost HORECA byznysu a být u toho v době, Cracco v Miláně (1*) či Hotel
kdy celý segment prochází výraznými změnami. Mojí prioritou Adlon Kempinski Berlin (2*).
je formovat obchodní oddělení pro hospody a restaurace jako Mnoho znalostí a zkušeností
moderního partnera s tradicí, který se dívá dopředu a zároveň nasbíral během svých studií
rozumí individuálním potřebám a situaci našich zákazníků,“ na prestižních zahraničních
komentuje svoji novou roli Jiří Klabzuba. školách ve Švýcarsku a Lon-
dýně. Velmi přínosné pro něj
byly stáže v Berlíně a na slun-
ELIŠKA HROMKOVÁ né Maltě v hotelu Kempinski
Alcron Restaurant nabízí nevšední kulinářské San Lawrenc. Jeho další
zážitky, navazující na tradici středoevropské kariérní kroky vedly do Lon-
kuchyně, kterou představuje v modernějším dýna do hotelu Ritz. Několik
a atraktivnějším hávu. Chuťově bohaté pokrmy let žil ve švýcarském Zürichu,
vycházejí z konceptu plant-forward, směru, kte- kde vařil v luxusní restauraci
rý preferuje pokrmy na rostlinné bázi, striktně se i hotelu Park Hyatt. Pod stej-
však tímto směrem nevymezuje. Menu vzniklo pod taktovkou nou hotelovou společností
Elišky Hromkové. Eliška původně studovala architekturu, pak působil také téměř dva roky
se ale spontánně rozhodla změnit směr. Dálkově vystudovala jako Sous Chef v Abú Dhabí
Střední školu gastronomickou a hotelovou v Praze a následně ve Spojených arabských emi-
Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovi- rátech. Ačkoliv je cestování
cích v oboru Ekonomika podniku. Profesně začínala v písecké a poznávání
restauraci Malkus v hotelu Biograf, následovalo působení na nových kultur
postu chef de partie v Kalina Cuisine & Vins. Má za sebou boha- Janovou
té pracovní zkušenosti ze zahraničí jako sous-chef a junior sous- vášní, na jaře
-chef; včetně působení v michelinských restauracích – Ratsstu- roku 2019 se
ben (Německo, 1*) a Kiin Kiin (Dánsko, 1*) či pražském Výčepu vrátil do své
na Korunní. Před návratem do České republiky působila na rodné vlasti
ostrově Manshausen za severním polárním kruhem. a své bohaté
zkušenosti uplatnil v restau-
raci Cotto Crudo v hotelu
TOMÁŠ KLUSÁČEK Four Seasons Prague. Do
Rodák z Českého Brodu se vyučil kuchařem v Poděbradech, malostranské restaurace
následně absolvoval nástavbové studium v Praze na Hotelové Augustine přišel s novou
škole v Klánovicích, které ukončil maturitní zkouškou. Během vizí, jak sám říká: „V každém
patnácti let sbíral zkušenosti v mnoha restauracích, namátkou pokrmu poznáte můj oso-
Golfový resort Zbraslav, Restaurace Kozlovna U Paukerta, bitý styl, nerad se řadím do
Restaurace Rebellion, Restaurace La Bodeguita určitých světových kuchyní,
del Medio, Restaurace Fluidum, Restaurace nevařím po francouzsku TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
Lovas Lovas v Poděbradech a v mnohých nebo italskou kuchyni. Vařím
dalších. V současné době kraluje v restauraci především srdcem, vařím to,
Old Armoury Prague, která se nachází co mám sám rád, a to z těch
v přízemních prostorách hotelu Pytloun Old nejlepších lokálních nebo
Armoury Hotel Prague na Malé Straně. zahraničních surovin.“
4 www.gastroahotel.cz