Page 6 - GH 02/2023
P. 6

Kdo je kdo




                                   JIŘÍ KLABZUBA                              JAN HORÁK
                                   Od začátku letošního roku řídí obchodní    Většinu svého profesního
                                   vztahy Plzeňského Prazdroje s hospodami    života strávil Jan Horák
                                   a restauracemi. Přebírá tím zodpovědnost za   v zahraničí, kde vařil v luxus-
                                   obchodní strategii pivovaru vůči zákazníkům   ních hotelech a restauracích.
                                   v gastronomii a za rozsáhlé podpůrné a roz-  Od raného mládí se tak učil
                                   vojové programy, kterými se Prazdroj snaží   od uznávaných světových
                     tuzemským podnikům dlouhodobě pomáhat. Do Prazdroje na-  šéfkuchařů. Práce v miche-
                     stoupil v roce 2009, od té doby prošel různými obchodními po-  linských restauracích mu
                     zicemi zaměřenými jak na zákazníky v gastronomii, tak na retail.   není cizí, což dokazuje jeho
                     Působil na pozici obchodního ředitele pro obchody a obchodní   působení v zahraničních
                     řetězce. Ještě před nástupem do Prazdroje pracoval pro značky   michelinských restauracích,
                     Poděbradka nebo Energizer. „Do gastro segmentu se vracím   jako jsou Restaurant Jord-
                     po pěti letech. Obrovská výzva a motivace je pro mě možnost   nær v Kodani (2*), Restaurant
                     ovlivňovat budoucnost HORECA byznysu a být u toho v době,   Cracco v Miláně (1*) či Hotel
                     kdy celý segment prochází výraznými změnami. Mojí prioritou   Adlon Kempinski Berlin (2*).
                     je formovat obchodní oddělení pro hospody a restaurace jako   Mnoho znalostí a zkušeností
                     moderního partnera s tradicí, který se dívá dopředu a zároveň   nasbíral během svých studií
                     rozumí individuálním potřebám a situaci našich zákazníků,“   na prestižních zahraničních
                     komentuje svoji novou roli Jiří Klabzuba.                školách ve Švýcarsku a Lon-
                                                                              dýně. Velmi přínosné pro něj
                                                                              byly stáže v Berlíně a na slun-
                     ELIŠKA HROMKOVÁ                                          né Maltě v hotelu Kempinski
                     Alcron Restaurant nabízí nevšední kulinářské             San Lawrenc. Jeho další
                     zážitky, navazující na tradici středoevropské            kariérní kroky vedly do Lon-
                     kuchyně, kterou představuje v modernějším                dýna do hotelu Ritz. Několik
                     a atraktivnějším hávu. Chuťově bohaté pokrmy             let žil ve švýcarském Zürichu,
                     vycházejí z konceptu plant-forward, směru, kte-          kde vařil v luxusní restauraci
                     rý preferuje pokrmy na rostlinné bázi, striktně se       i hotelu Park Hyatt. Pod stej-
                     však tímto směrem nevymezuje. Menu vzniklo pod taktovkou   nou hotelovou společností
                     Elišky Hromkové. Eliška původně studovala architekturu, pak   působil také téměř dva roky
                     se ale spontánně rozhodla změnit směr. Dálkově vystudovala   jako Sous Chef v Abú Dhabí
                     Střední školu gastronomickou a hotelovou v Praze a následně   ve Spojených arabských emi-
                     Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovi-  rátech. Ačkoliv je cestování
                     cích v oboru Ekonomika podniku. Profesně začínala v písecké   a poznávání
                     restauraci Malkus v hotelu Biograf, následovalo působení na   nových kultur
                     postu chef de partie v Kalina Cuisine & Vins. Má za sebou boha-   Janovou
                     té pracovní zkušenosti ze zahraničí jako sous-chef a junior sous-  vášní, na jaře
                     -chef; včetně působení v michelinských restauracích – Ratsstu-  roku 2019 se
                     ben (Německo, 1*) a Kiin Kiin (Dánsko, 1*) či pražském Výčepu   vrátil do své
                     na Korunní. Před návratem do České republiky působila na   rodné vlasti
                     ostrově Manshausen za severním polárním kruhem.          a své bohaté
                                                                              zkušenosti uplatnil v restau-
                                                                              raci Cotto Crudo v hotelu
                     TOMÁŠ KLUSÁČEK                                           Four Seasons Prague. Do
                     Rodák z Českého Brodu se vyučil kuchařem v Poděbradech,   malostranské restaurace
                     následně absolvoval nástavbové studium v Praze na Hotelové   Augustine přišel s novou
                     škole v Klánovicích, které ukončil maturitní zkouškou. Během   vizí, jak sám říká: „V každém
                     patnácti let sbíral zkušenosti v mnoha restauracích, namátkou   pokrmu poznáte můj oso-
                     Golfový resort Zbraslav, Restaurace Kozlovna U Paukerta,    bitý styl, nerad se řadím do
                                  Restaurace Rebellion, Restaurace La Bodeguita   určitých světových kuchyní,
                                  del Medio, Restaurace Fluidum, Restaurace   nevařím po francouzsku       TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
                                  Lovas Lovas v Poděbradech a v mnohých       nebo italskou kuchyni. Vařím
                                  dalších. V současné době kraluje v restauraci   především srdcem, vařím to,
                                  Old Armoury Prague, která se nachází        co mám sám rád, a to z těch
                                  v přízemních prostorách hotelu Pytloun Old   nejlepších lokálních nebo
                                  Armoury Hotel Prague na Malé Straně.        zahraničních surovin.“





                     4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11