Page 10 - GH 02/2023
P. 10

Seznamte se s vítězi





                     Marek Fichtner
                     Působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní
                     lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské
                     Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil v jedné
                     z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská
                     Noma. Po návratu do Čech rozmazloval hosty v kuchyni praž-
                     ského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho
                     jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.
                     V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském Šporkově paláci,
                     kde dříve bývala banka. Proto se hlavnímu patru říká Banka s konceptem Oheň a Pivo.
                     Trezor zase nabízí koncept à la carte restaurace. Zkrátka a dobře Červený jelen je svým
                     konceptem výjimečný. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospod s moder-
                     ním pojetím gastronomie i servisu. Marek Fichtner je známý svým jedinečným přístu-
                     pem k surovinám i svou pokorou ke kuchařské tradici. To vše rád samozřejmě předává
                     dál i na svých kurzech v Gourmet Academy.




                                             Pavel Býček

                                             Je jednou z hvězd českého gastronomického nebe. Už na škole
                                             jezdil po kuchařských soutěžích, jako třináctiletý pravidelně sbíral
                                             ceny pro nejmladšího účastníka. Hned po maturitě odjel na čtyři
                                             roky do Anglie, kde pracoval v několika michelinských restauracích.
                                             Několik měsíců působil u legendárního francouzského kucha-
                                             ře Piera Koffmanna. Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil
                                             v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Stále ale snil o vlast-
                                             ním podniku. Sen se mu splnil, spolu se svým společníkem založil
                                             v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery. Nechce
                                             se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých
                     starých českých kuchařek. Na jeho koprovku se sjíždějí lidé doslova z celé republiky.



                     Jan Punčochář

                     Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil
                     v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených
                     pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou
                     zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7
                     a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti s úspěchem předváděl také
                     v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu
                     do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde zakotvil
                     na deset let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restau-
                     rantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně
                     těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý
                     kuchař a spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem
                     porotcem v oblíbené kuchařské show MasterChef. Ke svým
                     čtyřicátinám si dal dárek. Otevřel restauraci U Matěje na praž-
                     ské Hanspaulce.  Jan Punčochář u Matěje předvádí to nejlepší
                     z české kuchyně a má vyprodáno na týdny dopředu.





                     8 www.gastroahotel.cz
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15