Page 10 - GH 02/2023
P. 10
Seznamte se s vítězi
Marek Fichtner
Působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní
lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské
Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil v jedné
z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská
Noma. Po návratu do Čech rozmazloval hosty v kuchyni praž-
ského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho
jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.
V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském Šporkově paláci,
kde dříve bývala banka. Proto se hlavnímu patru říká Banka s konceptem Oheň a Pivo.
Trezor zase nabízí koncept à la carte restaurace. Zkrátka a dobře Červený jelen je svým
konceptem výjimečný. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospod s moder-
ním pojetím gastronomie i servisu. Marek Fichtner je známý svým jedinečným přístu-
pem k surovinám i svou pokorou ke kuchařské tradici. To vše rád samozřejmě předává
dál i na svých kurzech v Gourmet Academy.
Pavel Býček
Je jednou z hvězd českého gastronomického nebe. Už na škole
jezdil po kuchařských soutěžích, jako třináctiletý pravidelně sbíral
ceny pro nejmladšího účastníka. Hned po maturitě odjel na čtyři
roky do Anglie, kde pracoval v několika michelinských restauracích.
Několik měsíců působil u legendárního francouzského kucha-
ře Piera Koffmanna. Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil
v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Stále ale snil o vlast-
ním podniku. Sen se mu splnil, spolu se svým společníkem založil
v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery. Nechce
se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých
starých českých kuchařek. Na jeho koprovku se sjíždějí lidé doslova z celé republiky.
Jan Punčochář
Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil
v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených
pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou
zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7
a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti s úspěchem předváděl také
v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu
do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde zakotvil
na deset let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restau-
rantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně
těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý
kuchař a spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem
porotcem v oblíbené kuchařské show MasterChef. Ke svým
čtyřicátinám si dal dárek. Otevřel restauraci U Matěje na praž-
ské Hanspaulce. Jan Punčochář u Matěje předvádí to nejlepší
z české kuchyně a má vyprodáno na týdny dopředu.
8 www.gastroahotel.cz