Page 15 - GH 02/2023
P. 15

k dispozici v zahraničí?
                                                             Kvalita surovin se každým rokem zlepšuje.
                                                             Troufám si říct, že už není problém sehnat
                                                             jakoukoliv surovinu ve skvělé kvalitě. Za sebe
                                                             bych byl rád za větší výběr ovoce a zeleniny
                                                             od českých pěstitelů.

                                                             Pracujete s nějakou ingrediencí,
                                                             se kterou se můžeme v českých
                                                             restauracích setkat jen výjimečně?
                                                             Určitě to bude naše zelená Koji, ušlechtilá plí-
                                                             seň a nástroj fermentace. S tou jsme praco-
                                                             vali dlouho jako jediní v republice. Fermenta-
                                                             ce masa se v českém gastru moc nepoužívá,
                                                             což je škoda, protože je to opravdu něco
                                                             skutečně unikátního. Jedna z mnoha věcí, co
                                                             jsem se naučil v Hongkongu.

                                                             Jakým způsobem získáváte nové
                                                             znalosti v oblasti gastronomie?
                                                             Snažím se číst v kuchařských knihách. Jak
                                                             těch starých, co mám po svých prarodičích,
                                                             tak v těch moderních. Na sociálních sítích
                                                             sleduji restaurace, ve kterých jsem pracoval,
                                                             nebo mě inspirují. Nejde se zastavit a říct
                                                             si, že teď už to stačí. Každý den se musím
                                                             sebevzdělávat.

                                                             Jaká je práce šéfkuchaře v jedné
                                                             z nejúspěšnějších fine diningových
                                                             restaurací a co vám v této oblasti
                                                             přináší největší uspokojení?
                                                             Je to časově a fyzicky velice náročné, ale to
                                                             je jakákoliv práce, které dáváte maximum
                                                             a věnujete tomu veškeré úsilí. Je to ale i ve-
                                                             lice povznášející, když děláte práci, která vás
                                                             extrémně baví. Tým, který jsem si vybral, pra-
                                                             cuje s maximálním nasazením a všechny ta
                                                             práce baví stejně jako mě. Největší uspoko-
                                                             jení je pracovat s lidmi, které mám rád jako
                                                             svou rodinu a každý den vidět velice spokoje-
                                                             né hosty, kteří se nám rádi vracejí.


                                                             Michelinská hvězda pro kuchaře
                                                             znamená to, co pro filmaře Oscar.
                                                             Je to i váš vysněný cíl?
                                                             Michelinská hvězda je pro kuchaře největší
                                                             možné ocenění. Já budu vždy pracovat, jak
                                                             nejlépe dovedu a budu dávat maximum pro
                                                             to, aby byli hosté spokojeni. Pokud to ocenění
                                                             někdy přijde, tak budu samozřejmě velice rád.


                                                             TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV        g



                                                                                www.gastroahotel.cz 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20