Page 9 - AHR zpravodaj
P. 9
AKTUÁLNĚ
BUDEME
ZDRAŽOVAT?
Tuto otázku jsme v posledních týdnech
dostávali poměrně často, hlavně z médií.
Odpověď není vzhledem k aktuální situaci
na trhu zcela jednoduchá, přesto jsme
přesvědčeni, že by ceny v restauracích
a ubytovacích a službách měly spíše růst.
Minimálně je třeba vysvětlit veřejnosti, že s tím, sice podařilo během několika let dohnat na- doucí vlády. Po několika usilovných letech se
jak se za poslední rok zdražilo prakticky vše, je příklad naše rakouské sousedy, ale stále jsme nám podařilo dosáhnout snížení DPH na 10 %.
logické, že se tento trend musí dříve nebo pozdě- v průměru minimálně o 10 € levnější. Trh se Naším hlavním cílem je minimálně udržet sou-
ji promítnout i do cen našich služeb. Průměrná však nechová vždy stejně, takže nelze plošně časnou úroveň daně z přidané hodnoty a maxi-
míra inflace, vyjádřená přírůstkem indexu spo- hodnotit. Některé restaurace, hotely a penzio- málně se bránit jakémukoliv dalšímu zvyšová-
třebitelských cen v roce 2020, byla proti prů- ny budou vzhledem ke skladbě hostů, lokalitě ní daňového zatížení v našem oboru. Již dnes
měru roku 2019 3,2 %, tedy nejvyšší od roku a nabídce v daném místě ceny jen těžko zvy- je zřejmé, že případné další snižování daní, ať
2012. Z toho je patrné, že rostou i náklady, přes- šovat; naopak tam, kde bude prostor díky po- přímých nebo nepřímých, rozhodně nebude
tože cena energií mírně poklesla a u všech ostat- ptávce ceny zvýšit, k tomu velmi pravděpo- reálné v následujících letech. V každém pří-
ních komodit sledujeme opačný trend. Zásadně dobně dojde. Jedno je jisté, není absolutně padě by se jakékoliv zvýšení muselo samozřej-
začíná růst také cena pohonných hmot. žádný prostor pro snižování cen a ekonomic- mě promítnout do úrovně cen ve službách
Nezanedbatelné nejsou ani náklady spoje- ky by to spíše vedlo k dalšímu boji o přežití. cestovního ruchu.
né se zajištěním bezpečného provozu a vládních Nižší cenou většinou více zákazníků nezíská- To, co potřebujeme, je tedy stabilní daňové TEXT: VÁCLAV STÁREK / FOTO: ARCHIV
nařízení a stejně tak omezování kapacit ubyto- me, a pokud ano, pak skutečně jen krátkodo- prostředí, odvahu účtovat za kvalitní službu
vacích i stravovacích zařízení. Co se restaurací bě. Následné zvýšení je pak už běh na velmi adekvátní cenu a snažit se konkurovat spíše kva-
týče, patříme stále mezi nejlevnější země, přes- dlouhou trať. litou a přidanou hodnotou služeb než cenovým
tože náklady jsou již téměř srovnatelné. Podob- Velmi zásadním faktorem pro podnikání v ces- podbízením.
ná situace je u ubytovacích služeb. Zde se nám tovním ruchu všeobecně je daňová politika bu-
INZERCE
Marek Svoboda
USA Beef Ambassador
Inzerce_US_BEEF_210x146.indd 1 12.3.19 17:01