Page 15 - AHRzpravodaj_0222
P. 15

GASTRONOMIE


      NEJPRESTIŽNĚJŠÍ

      GASTRONOMICKÉ AKCE

      ROKU JSOU ZA DVEŘMI



       Po celé jaro žije naše gastronomická scéna přípravami
       na tři kulinářské soutěže – Kuchař roku, Cukrář roku
       a Gastro junior Bidfood Cup.

       Seniorští i juniorští kuchaři a cukráři měli tři   vyšší české sklářské řemeslo. Sou-
       měsíce na přípravu a zaslání svých soutěžních   těžící si odnesou také krásné ceny
       prací. Od 25. do 27. května na výstavišti v Let-  od partnerů soutěže, na vítěze
       ňanech budou bojovat o tři prestižní kulinářské   čekají například profesionální
       tituly.                            nože Wüsthof, brusky Tormek
        Zájemci se mohli do pátku 18. března přihlá-  nebo mixéry Robot Coupe.
       sit do všech tří soutěžních klání – Kuchař roku,
       Cukrář roku a Gastro junior Bidfood Cup, orga-   BIDFOOD EXPO
       nizovaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Le-  UŽ JE NA SPADNUTÍ
       tos se zaregistroval rekordní počet soutěžících.   Po pandemií vynucené pauze se
       „Zájem o naše soutěže je skutečně obrovský.   konečně vrací i Bidfood Expo.
       Mám z toho samozřejmě velkou radost. Doka-   Generální partner Asociace
       zuje to, že nově nastoupená cesta, na kterou se   kuchařů a cukrářů ČR pozval
       Asociace kuchařů a cukrářů vydala, je ta správ-  asociaci k propojení vrcholné gastronomické   lečnost Lactalis. Cukrářské suroviny pak zajistí
       ná,“ pochvaluje si účast Tomáš Popp, manažer   soutěže se svou výkladní skříní, kterou Bidfood   jednička na trhu s cukrářskými potřebami –
       asociace.                          Expo představuje. AKC ČR tak má příležitost   společnost Almeco, s podporou přední světové
        Do finále soutěže Kuchař roku vybere odbor-   využít velkorysé nabídky a společně s partnery   firmy Callebaut.
       ná porota z korespondenčního kola osm nejlep-  reprezentovat tuzemskou gastronomii na ploše   Po celou dobu akce budou na podiu probíhat
       ších účastníků. Stejný počet soutěžících změří   2500 m².              různé kulinářské workshopy a show, ve kterých
       síly ve finálovém boji v oboru cukrář, zatímco   „Bez zapojení partnerů by nebylo možné po-   se představí juniorští i seniorští kuchaři a cukráři
       v juniorské kategorii se bude rozhodovat mezi   řádat soutěže v mezinárodních standardech.   z Národních týmů kuchařů a cukrářů AKC ČR.
       šestnácti finalisty z oboru kuchař i cukrář. „O vý-   Vážíme si všech i jejich zápalu pro gastronomii.   Každý den proběhne také cukrářský workshop
       běru finalistů rozhodnou certifikovaní komisaři   Musím ovšem vyzdvihnout dva naše generální   Callebaut Chocolate Academy skvělé cukrářky
       z Asociace kuchařů a cukrářů pod vedením šéf-  partnery – Bidfood CZ a FAGOR. S jejich pod-   Antonie Majunke. Diváci se tak rozhodně nebu-
       kuchaře Marka Svobody. To je člověk na svém   porou se můžeme posunout na úplně novou   dou nudit, ochutnají spoustu delikates a zároveň
       místě, jako komisař se totiž opakovaně účastní   úroveň práce,“ říká Miroslav Kubec, prezident   načerpají řadu inspirací.
       vrcholných soutěžích Světové asociace kuchařů   Asociace kuchařů a cukrářů.
       a je také školitelem našich komisařů,“ přibližuje   Řízení organizace a produkce veletrhu Bidfood   ASOCIACE KUCHAŘŮ
       Tomáš Popp.                        Expo a soutěžní zóny Asociace kuchařů a cuk-  A CUKRÁŘŮ SPOLUPRACUJE
                                          rářů ČR se opět ujala přední oborová agentura   S PROJEKTEM CZECH SPECIALS
       MEZINÁRODNÍ POROTA                 T & M CREATIVE pod vedením Mirky Hel-   Zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR zvou
       Do soutěžní poroty letos zasednou i mezi-   michové, mimo jiné vydavatel odborného ma-  k návštěvě své expozice, kde bude možné se setkat
       národní hosté. Kuchařská porota přivítá   gazínu GASTRO REPORT & MINUTKA,   s členy Staré gardy AKC ČR, kteří se postarají
       komisaře ze Světové asociace kuchařů, posu-  oficiálního časopisu AKC ČR.  o pohoštění. V rámci veletržního pointu proběh-
       zování se zúčastní švédští šéfkuchaři Dragan                           ne i prezentace projektu Czech Specials, jehož
       Unic a Gert Klötzke a šéfkuchař Roberto   BUDE CO SLEDOVAT             je AKC ČR hrdým koordinátorem.
       Beltramini z Lucemburska. Sestavu doplní   Podmínky pro soutěžení budou na světové úrovni.   S podporou pivovaru Pilsner Urquell bude
       zkušení zástupci z Asociace kuchařů a cukrářů   Společnost FAGOR dodá své technologie a na   v provozu i restaurace, kde se bude vařit podle
       České republiky. I v cukrářské porotě můžeme   výstavišti vybuduje osm kuchařských studií –   nejlepších českých tradic přesně v souladu s vizí
       očekávat mezinárodní zastoupení. Callebaut   čtyři pro kuchaře a čtyři pro cukráře. Cukrářská   Czech Specials. Restauraci povede šéfkuchař Lu-
       Chocolate Academy z Kolína nad Rýnem při-   studia ještě svými chytrými technologiemi doplní   káš Holý. Společně s Czech Specials bude připra-
       jede reprezentovat cukrářka Antonia Majunke.   společnost CESK.        veno několik příjemných překvapení, která by
       Dalším v akci bude také jeden z top tuzem-   První soutěžní den, 25. května, se utkají senior-   bylo škoda si nechat ujít.
       ských cukrářů s letitými zkušenostmi z mezi-  ští finalisté z oborů kuchař a cukrář. Další dva dny
       národních soutěží, Lukáš Skála. Nebude chy-  pak budou patřit juniorům, kteří si zasoutěží   BEZPLATNÉ VSTUPNÉ
       bět ani další výjimečná česká cukrářka Helena   v oborech kuchař i cukrář. Všechny zúčastněné   Návštěvníci akce jistě uvítají, že na všechny soutě-
       Fléglová z Národního týmu kuchařů a cukrářů   budou moci návštěvníci Expa sledovat v otevře-  že a další program v hale Asociace kuchařů a cuk-
       ČR. Na dodržování hygienických standardů   ných kuchyňských studiích při práci a dívat se   rářů bude bezplatný vstup. AKC ČR chce vy-  TEXT: TOMÁŠ POPP, T&M CREATIVE / FOTO: AKC ČR
       bude dohlížet společnost HASAP Consulting   jim doslova přímo pod ruce.  tvořit prostor pro sdílení a inspiraci bez hranic.
       pod vedením Miloše Žáčka.            Vařit se bude ze špičkových surovin od společ-   Nejde o tituly a ocenění, cílem je konečně usku-
                                          ností Bidfood, Callebaut a Pontier. Díky partne-   tečnit společné setkání a vytvořit nový prostor
       ORIGINÁLNÍ TROFEJE PRO VÍTĚZE      rům mohou finalisté s těmito surovinami i tréno-   pro zajímavé spolupráce. Posláním asociace je
       Společně s designerem Národního týmu kuchařů   vat. Maso dodá kuchařům společnost Bidfood,   spojovat komunitu kuchařů a cukrářů, a proto
       a cukrářů Tiborem Mužíkem představí asociace   mléčné výrobky poskytne nový generální part-   připravila se svými partnery akci, na kterou bu-
       nové trofeje, které budou reprezentovat to nej-   ner Národního týmu kuchařů a cukrářů, spo-  dou všichni s radostí a hrdostí vzpomínat.
                                                                                                               13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20