Page 15 - AHRzpravodaj_0222
P. 15
GASTRONOMIE
NEJPRESTIŽNĚJŠÍ
GASTRONOMICKÉ AKCE
ROKU JSOU ZA DVEŘMI
Po celé jaro žije naše gastronomická scéna přípravami
na tři kulinářské soutěže – Kuchař roku, Cukrář roku
a Gastro junior Bidfood Cup.
Seniorští i juniorští kuchaři a cukráři měli tři vyšší české sklářské řemeslo. Sou-
měsíce na přípravu a zaslání svých soutěžních těžící si odnesou také krásné ceny
prací. Od 25. do 27. května na výstavišti v Let- od partnerů soutěže, na vítěze
ňanech budou bojovat o tři prestižní kulinářské čekají například profesionální
tituly. nože Wüsthof, brusky Tormek
Zájemci se mohli do pátku 18. března přihlá- nebo mixéry Robot Coupe.
sit do všech tří soutěžních klání – Kuchař roku,
Cukrář roku a Gastro junior Bidfood Cup, orga- BIDFOOD EXPO
nizovaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Le- UŽ JE NA SPADNUTÍ
tos se zaregistroval rekordní počet soutěžících. Po pandemií vynucené pauze se
„Zájem o naše soutěže je skutečně obrovský. konečně vrací i Bidfood Expo.
Mám z toho samozřejmě velkou radost. Doka- Generální partner Asociace
zuje to, že nově nastoupená cesta, na kterou se kuchařů a cukrářů ČR pozval
Asociace kuchařů a cukrářů vydala, je ta správ- asociaci k propojení vrcholné gastronomické lečnost Lactalis. Cukrářské suroviny pak zajistí
ná,“ pochvaluje si účast Tomáš Popp, manažer soutěže se svou výkladní skříní, kterou Bidfood jednička na trhu s cukrářskými potřebami –
asociace. Expo představuje. AKC ČR tak má příležitost společnost Almeco, s podporou přední světové
Do finále soutěže Kuchař roku vybere odbor- využít velkorysé nabídky a společně s partnery firmy Callebaut.
ná porota z korespondenčního kola osm nejlep- reprezentovat tuzemskou gastronomii na ploše Po celou dobu akce budou na podiu probíhat
ších účastníků. Stejný počet soutěžících změří 2500 m². různé kulinářské workshopy a show, ve kterých
síly ve finálovém boji v oboru cukrář, zatímco „Bez zapojení partnerů by nebylo možné po- se představí juniorští i seniorští kuchaři a cukráři
v juniorské kategorii se bude rozhodovat mezi řádat soutěže v mezinárodních standardech. z Národních týmů kuchařů a cukrářů AKC ČR.
šestnácti finalisty z oboru kuchař i cukrář. „O vý- Vážíme si všech i jejich zápalu pro gastronomii. Každý den proběhne také cukrářský workshop
běru finalistů rozhodnou certifikovaní komisaři Musím ovšem vyzdvihnout dva naše generální Callebaut Chocolate Academy skvělé cukrářky
z Asociace kuchařů a cukrářů pod vedením šéf- partnery – Bidfood CZ a FAGOR. S jejich pod- Antonie Majunke. Diváci se tak rozhodně nebu-
kuchaře Marka Svobody. To je člověk na svém porou se můžeme posunout na úplně novou dou nudit, ochutnají spoustu delikates a zároveň
místě, jako komisař se totiž opakovaně účastní úroveň práce,“ říká Miroslav Kubec, prezident načerpají řadu inspirací.
vrcholných soutěžích Světové asociace kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů.
a je také školitelem našich komisařů,“ přibližuje Řízení organizace a produkce veletrhu Bidfood ASOCIACE KUCHAŘŮ
Tomáš Popp. Expo a soutěžní zóny Asociace kuchařů a cuk- A CUKRÁŘŮ SPOLUPRACUJE
rářů ČR se opět ujala přední oborová agentura S PROJEKTEM CZECH SPECIALS
MEZINÁRODNÍ POROTA T & M CREATIVE pod vedením Mirky Hel- Zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR zvou
Do soutěžní poroty letos zasednou i mezi- michové, mimo jiné vydavatel odborného ma- k návštěvě své expozice, kde bude možné se setkat
národní hosté. Kuchařská porota přivítá gazínu GASTRO REPORT & MINUTKA, s členy Staré gardy AKC ČR, kteří se postarají
komisaře ze Světové asociace kuchařů, posu- oficiálního časopisu AKC ČR. o pohoštění. V rámci veletržního pointu proběh-
zování se zúčastní švédští šéfkuchaři Dragan ne i prezentace projektu Czech Specials, jehož
Unic a Gert Klötzke a šéfkuchař Roberto BUDE CO SLEDOVAT je AKC ČR hrdým koordinátorem.
Beltramini z Lucemburska. Sestavu doplní Podmínky pro soutěžení budou na světové úrovni. S podporou pivovaru Pilsner Urquell bude
zkušení zástupci z Asociace kuchařů a cukrářů Společnost FAGOR dodá své technologie a na v provozu i restaurace, kde se bude vařit podle
České republiky. I v cukrářské porotě můžeme výstavišti vybuduje osm kuchařských studií – nejlepších českých tradic přesně v souladu s vizí
očekávat mezinárodní zastoupení. Callebaut čtyři pro kuchaře a čtyři pro cukráře. Cukrářská Czech Specials. Restauraci povede šéfkuchař Lu-
Chocolate Academy z Kolína nad Rýnem při- studia ještě svými chytrými technologiemi doplní káš Holý. Společně s Czech Specials bude připra-
jede reprezentovat cukrářka Antonia Majunke. společnost CESK. veno několik příjemných překvapení, která by
Dalším v akci bude také jeden z top tuzem- První soutěžní den, 25. května, se utkají senior- bylo škoda si nechat ujít.
ských cukrářů s letitými zkušenostmi z mezi- ští finalisté z oborů kuchař a cukrář. Další dva dny
národních soutěží, Lukáš Skála. Nebude chy- pak budou patřit juniorům, kteří si zasoutěží BEZPLATNÉ VSTUPNÉ
bět ani další výjimečná česká cukrářka Helena v oborech kuchař i cukrář. Všechny zúčastněné Návštěvníci akce jistě uvítají, že na všechny soutě-
Fléglová z Národního týmu kuchařů a cukrářů budou moci návštěvníci Expa sledovat v otevře- že a další program v hale Asociace kuchařů a cuk-
ČR. Na dodržování hygienických standardů ných kuchyňských studiích při práci a dívat se rářů bude bezplatný vstup. AKC ČR chce vy- TEXT: TOMÁŠ POPP, T&M CREATIVE / FOTO: AKC ČR
bude dohlížet společnost HASAP Consulting jim doslova přímo pod ruce. tvořit prostor pro sdílení a inspiraci bez hranic.
pod vedením Miloše Žáčka. Vařit se bude ze špičkových surovin od společ- Nejde o tituly a ocenění, cílem je konečně usku-
ností Bidfood, Callebaut a Pontier. Díky partne- tečnit společné setkání a vytvořit nový prostor
ORIGINÁLNÍ TROFEJE PRO VÍTĚZE rům mohou finalisté s těmito surovinami i tréno- pro zajímavé spolupráce. Posláním asociace je
Společně s designerem Národního týmu kuchařů vat. Maso dodá kuchařům společnost Bidfood, spojovat komunitu kuchařů a cukrářů, a proto
a cukrářů Tiborem Mužíkem představí asociace mléčné výrobky poskytne nový generální part- připravila se svými partnery akci, na kterou bu-
nové trofeje, které budou reprezentovat to nej- ner Národního týmu kuchařů a cukrářů, spo- dou všichni s radostí a hrdostí vzpomínat.
13