Page 17 - AHRzpravodaj_0222
P. 17

ANKETA


      JEDNU KRIZI STŘÍDÁ

      DRUHÁ, TENTOKRÁT

      ENERGETICKÁ



       Raketový růst cen energií, jemuž poslední rok čelí
       provozy a domácnosti v Česku i zahraničí, se citelně
       projevil ve všech oblastech ekonomiky.

       Zatímco v mnoha odvětvích se však zvýšené ceny energie včetně po-
       honných hmot přirozeně promítají do konečných cen služeb i zboží,
       v hotelnictví a gastronomii je s ohledem na propad v poptávce v důsled-
       ku pandemie manévrovací prostor jen velmi omezený. Provozovatelé
       hotelů a restaurací tak musejí hledat alternativní řešení, jak činnost
       nadále udržovat bez dalšího odlivu hostů. Našich členů jsme se proto
       zeptali, jak vzniklé situaci čelí a jaká východiska nacházejí.


         1. Jak významný praktický dopad měl růst cen energií
         na váš každodenní provoz?
         2. Promítly se zvýšené náklady na energie přímo do
         vašich cen?
         3.  Jaké jste případně zavedli nové postupy či inovace,
         které vám pomáhají se s následky zdražování vyrovnat?




       Eva Plášilová, Spa Resort Libverda                      Aleš Procházka, Apart Hotel Jablonec
       1. Navýšení cen za energie nás zasáhlo řádově            1. Dopad byl okamžitý a negativní – ztráta nasmlouvaného doda-
       ve stovkách procent, podle stávajícího výhle-            vatele a nucený přechod k novému subjektu za zcela jiných nevý-
       du bychom tak za celý rok vykázali ztrátu.              hodných podmínek.
       Zavedli jsme všechna opatření, která byla               2. Ceny služeb jsme museli navýšit řádově do 10 %, toto navýšení
       možná – uzavření některých hotelů a centra-            však nepokryje zvýšené náklady na energie.
       lizace do jednoho až dvou (celkem jich máme           3. Bylo třeba provést nový audit a revize energetické náročnosti a zavést
       šest), úspory ve vytápění v podobě nařízení   další úsporná opatření. Poptáváme také solární systémy i další alternativní zdroje.
       opatření k minimalizaci nákladů v jednot-
       livých provozech a kancelářích či zhasínání
       osvětlení v parku v nočních hodinách.
       2. Ano, provedli jsme kroky, které bylo   Jaromír Paulus, Hotel Jezerka
       možné zavést okamžitě. U cen pobytových   1. Celý hotel máme na elektřinu, plyn ani jiné energie nevyužíváme
       balíčků se snažíme cenu zachovat z důvo-  – proti roku 2021 došlo k navýšení ceny o 50 %. Platba za energie
       du konkurenceschopnosti,                  je nyní v zimních měsících na úrovni 17 % objemu tržeb.
       nevíme však, zda to bude                  2. Ceny jsme od nového roku navýšili v průměru o 15 %.
       možné udržet.                             3. Letošní rok zrealizujeme odložený projekt na modernizaci kotelen,
       3. Jde primárně o restrik-                tj. instalaci tepelných čerpadel, na střeše jedné z budov instalujeme
       tivní opatření a v rámci ce-              fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 44 kWp a vyměníme zářivková světla za led zdroje.
       notvorby lepší práce v rámci              Celková investice do úspor bude kolem 17 milionů korun. Mělo by to přinést úsporu na
       revenue managementu.                      spotřebě elektřiny cca 35 % proti stávajícímu stavu.




       Milan Mandík, Hotel Česká farma
       1. Pokud u nás dělají energie druhý nejvyšší náklad po mzdách, tak při trojnásobném navýšení ceny za elektrickou energii jde o podstatný zásah
       do ekonomiky provozu.
       2. Abychom vůbec zajistili nějakou průměrnou obsazenost lůžek na hotelu, a to podotýkám v zimní sezoně, museli jsme bohužel sáhnout ke
                   slevám na ubytování, kdy jsme na jednu postel poskytli až 40% slevu, čímž jsme snížili tržby oproti normálu ceníku z roku 2019.
                     V současné situaci nelze promítat navýšené náklady do cen ubytování, protože zdražování se dotýká všech a střední třída   TEXT: DAVID HLOCH / FOTO: ARCHIV
                      nejspíš bude šetřit i na dovolených.
                      3. Pokud máte provoz hotelu celý na elektrickou energii od vytápění až po kuchyň, tak nějaké inovace moc nelze zavést.
                      Veškeré úsporné postupy jsme již zavedli dříve – úsporné žárovky, nové spotřebiče apod. Snížit výdaje máme možnost pouze
                     v případě vytápění, ale jsou zde bohužel normy, podle nichž teplotu na pokojích musíme udržovat. Zvláště v zimě by si
                     naopak hosté přáli tepelný komfort spíše ještě navýšit.
                                                                                                               15
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22