Page 6 - cely_gh0520
P. 6
KOKTEJL
Než vyjde
další číslo
Do mrazničky uložte míchací skleni-
ci, barové sítko (strainer), odměrku,
míchací lžičku, koktejlovou sklenku
a lahev ginu o minimálně 45 % obj.
alkoholu. Ověřte zásobu hluboce
zmrazeného kusového ledu. Do chlad-
ničky vložte lahev Fino Sherry. Za ho-
dinku se vraťte a do míchací sklenice
dávkujte 4 cl ginu a 2 cl sherry. Při-
dejte tolik ledu, aby trochu přečníval
hladinu směsi. Krátce promíchejte
a nalijte koktejl přes barové sítko do
Jak ochránit hosty připravené sklenky. Nezdobte a ochut-
nejte! Připravili jste Gordon, variantu
Zatímco nám česká média vysvětlovala, jak si mýt efektivně ruce, experti hledali způ- Dry Martini Cocktailu, v níž sherry
sob, jak chránit hosty hotelů před nákazou. Jednou z metod je použití ultrafialového alternuje suchý vermut. Chuť můžete
záření. Protože je karcinogenní a potenciálně nebezpečné pro pracovníky, kteří by je ovlivnit jak ginem (značka je na vás,
aplikovali, americké hotely Waldorf Astoria a Hilton v Beverly Hills vsadily na roboty. ale vždy by to měl být typ London
Má to ale dva háčky: jeden robot přijde na 125 000 dolarů a záření se nedostane Distilled ginu), tak sherry. Naprosto
pod polštář. Stejně jako ultrafialové záření je pro člověka riskantní ozón. O3 není úchvatný Gordon vznikne za použití
hygienikům neznámý. Sto let se v případě potřeby používá pro zajištění nezávadné sherry typu Palo Cortado.
vody. Jako zbraň proti virům představuje určité nóvum. Důsledek? V době „ozoni-
zace“ pokoje musí být ubytovací prostor prázdný a před ubytováním hosta je nutno FOTO: ARCHIV A LIHOVAR ŽUFÁNEK
ověřit bezpečně nízkou hladinu ozónu v pokoji. Kdybyste nevěděli, jak na to, obraťte
se na management londýnského hotelu Athenaeum (je na Picaddilly a v lobby mají
stále nejrozsáhlejší sbírku single malt whisky v městě). Další metoda už počítá s živou
obsluhou, ovšem vybavenou ochranným oblečením a maskou. Pracuje totiž s mlhou
vytvořenou z dezinfekčního prostředku. Metoda počítá se spoluprací s dalšími lidmi
z housekeepingu; pokud efektivně neuklidí před „zamlžením“, účinnost metody
se snižuje. Vůbec nejmazanější je elektrostatický postřik. Jde o to, že elektrostatický
rozprašovač uděluje negativní náboj molekulám čisticího prostředku v okamžiku, TEXT: ALEX MIKŠOVIC
kdy společně opouštějí trysku zařízení. Výsledkem je jemná mlha, která spíše než
aby jen padala na čištěnou plochu, ji efektivně obaluje.
Zajišťování kvality potravin
a dodržování předpisů HACCP
v gastronomii
Potraviny jsou výrobky založené na důvěře. Hosté a zákazníci pokládají jejich
kvalitu a bezpečnost za samozřejmou. To staví gastronomy před obrovskou
výzvu: musí dodržovat četné hraniční hodnoty a normy pro potraviny (např.
HACCP) a současně hospodárně zvládat své provozní procesy. Čas a peníze
jsou důležitými faktory vlivu. Cílené použití měřicí techniky pomáhá zajistit
bezvadnou kvalitu potravin s přihlédnutím k předpisům HACCP. Auto-
matizované sledování klimatu tak například redukuje manuální náročnost
a rozmanité funkce alarmu vytvoří více bezpečnosti a minimalizují rizika.
Aby se však měřicí technika používala skutečně efektivně a cíleně, potřebují
gastronomové specifické informace: Jaké hraniční hodnoty ze zákona
musí být dodrženy? Jak lze tyto hodnoty efektivně měřit? Jak šetří
automatizované sledování klimatu čas a peníze? Jak redukují funkce
alarmu rizika? Jak lze při fritování šetřit peníze a zlepšit chuť?
Tyto a další dotazy vám rádi zodpoví naši specialisté na měřicí techniku v gastronomii a potravinářství. Informujte se o mož-
nostech využití měřicích přístrojů testo na tel.: 222 266 700 nebo na e-mailu: info@testo.cz.
4 www.gastroahotel.cz