Page 5 - cely_gh0520
P. 5

KOKTEJL




          Barman

          zahrádkářem

          Bývaly časy, kdy čerstvá máta
          měla cenu zlata. V době, kdy pa-
          pírové krabice s unavenými stonky
          odněkud z Blízkého východu byly
          jedinou volbou, byl zázrak, že
          si do českých barů našlo cestu
          Mojito. Ale ty časy se mění, a to
          dramaticky. Rum Bacardi vyvinul
          ve spolupráci s britskou floristic-
          kou skupinou Floom soupravičku,
          která obsahuje květináče s bujně
          rostoucím kořením a tři polovič-
          ní lahve – rumu Bacardi, ginu
          Bombay Sapphire a vodky Grey
          Goose. Barmanům umožňuje
          uplatnit při dekoraci koktejlu
          princip garden-to-glass, tedy ze
          zahrádky rovnou do sklenice.





                                           Hvězda madridské gastronomie opět vyšla
                                           Botin, plným jménem Restaurante Sobrino de Botin, se díky své historii dlouhé
                                           295 let, uznává za nejstarší trvale – navzdory Napoleonově okupaci Madridu a ob-
                                           čanské válce v třicátých letech – fungující restaurant na světě. Byl uzavřen poprvé
                                           a zatím naposledy v druhém kvartálu tohoto roku v důsledku pandemie. Ikona
                                           iberského pohostinství, kde Francisco Goya, ikona španělského malířství, myl nádo-
                                           bí a Ernest Hemingway, ikona světové literatury dvacátého století, si pochutnával
                                           na pečeném selátku, po dobu nuceného přerušení provozu nenechala vychladnout
                                           pec, v níž se dobroty upravovaly. Nešlo jen o symboliku. Udržování konstantní
                                           teploty v peci bylo výrazem „vzpomínky na budoucnost“, která ovšem má někte-
                                           ré mimořádné rysy. U dveří se hostům měří teplota, k dispozici je dezinfekční gel
                                           a veškerý personál je nikoliv podroušený, ale oroušený.


        Je libo náš gin?

        Ambice barů podávat hostům vlastní gin se projevuje i u nás. Limitovaná edice ginu, opatřená stylizovaným obrázkem
        opice a písmeny MBGO (Monkey Business Gin Olomouc), je inspirována jednak populárním schwarzwaldským ginem
        Monkey 47, jednak českou hudební skupinou Monkey Business. Gin je dostupný v olomouckých barech 47 Opic,
        Koktejly & Sny a Fish Market.
        V plzeňském My Friends Baru je doma Aesculap. Etiketa je doplněna pojmy a symboly spojenými s lékařský -
        mi recepturami. „Rx“ znamená předpis na lék, poznámka „Oral Administration Only“ sugeruje způsob po-
        užití, expirační doba NEVER sedí. Zadní etiketa vysvětluje: „V pořadí druhá edice našeho vlastního prémi-
        ového ginu. Název Aesculap odkazuje na lékařský činžovní dům, postavený ve 30. letech v centru Plzně na
        dnešní Americké třídě, v jehož přízemí již 15 let provozujeme bar, toho času pod názvem My Friends.“
        Hvozd gin je limitovaná edice určená exkluzivně pro českobudějovické Café Datel. Na emotivní
        zadní etiketě se uvádí: „Hvozd. Hluboký les, mlhy a jarní jinovatka. Borůvčí a šlahouny maliníku...
        vydestilovaná esence Šumavy.“ Za výrobou všech tří specialit stojí lihovar Žufánek.
        Zdá se, že české příklady inspirovaly k vytvoření vlastního ginu i Buckingham Palace. Realita je prost -
        ší. The Royal Collection Trust, který pečuje o zdejší královské sbírky, očekává, že na vstupném letos
        ztratí asi 30 milionů liber. Aby je vyrovnal, zadal výrobci, jehož jméno je striktně zatajeno, výrobu
        jalovcové pálenky, na jejímž spektru bylin a koření se účastní vegetace palácových zahrad, mj. plody
        hlohu a lístky moruší; těch kolem paláce roste na čtyřicet druhů! Gin má 42 % obj. alkoholu a po -
        čet lahví je samozřejmě omezen.                                                                          g


                                                                                                  www.gastroahotel.cz 3
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10