Page 14 - cely_gh0322
P. 14
turistika
je všestranně výraznější,“ říká Vlastislav
Šos. „To, co by pomohlo, je jednoznačná
podpora ze shora. Na Ministerstvu pro
místní rozvoj spadáme vždy pod někoho.
Bylo by potřeba, aby turismus měl svého
náměstka. Česká republika se podle mých
zkušeností stále bere jako levnější desti-
nace, a tím i podřadnější. Velkou šanci
to vylepšit máme v souvislosti s naším
předsednictvím v Radě EU, které začíná
1. července. Máme šanci vylepšit si image,
a to i v kongresovém průmyslu. Praha je
zajímavá, atraktivní destinace, s odpovída-
jícím vybavením a službami. Předsednictví
ukáže, že umíme připravit akce, které ima-
ge naší země a Prahy jako TOP kongreso-
vé destinace potvrdí,“ věří Vlastislav Šos.
Jak vyplývá z tiskové zprávy vydané
Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR)
v květnu letošního roku, v současné Cena Czech Specials udělena
době neexistuje žádný právní rámec pro
řízení cestovního ruchu v České repub-
lice. Nejsou zde vymezeny role jednot- V rámci akce Bid Food Expo a Kuchař roku, prestižní odborné soutěže Asociace
livých účastníků a způsob financování Praha má
rozvoje turistických destinací. Vláda se v oblasti rozvoje kuchařů a cukrářů ČR, byl pod záštitou projektu Czech Specials 26. května poprvé
v programovém prohlášení zavázala, že udělen čestný titul a cena NOSITEL TRADIC ČESKÉ KUCHYNĚ.
do konce příštího roku zákon o cestov- kongresového průmyslu
ním ruchu představí. Letos v květnu velký potenciál. Prvním držitelem tohoto titulu se stal Vítáme nově
uspořádalo MMR kulatý stůl, kolem pan Martin Jiskra, majitel a šéfkuchař certifikované restaurace
kterého se sešli hlavní aktéři, kteří k dané zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici. Nově byly certifikovány tyto
problematice mají co říct. Prezentovali Jeho pojetí a hlavně kvalita nabízené restaurace: Restaurace Ossegg
své zkušenosti se současným stavem rem kongresového průmyslu je Praha. dlouhodobé vize kultivovaného a trvale tradiční české kuchyně v jeho restauraci,
a zazněla řada návrhů, které bude minis- Během předsednictví České republiky udržitelného cestovního ruchu, rozvoje a Triton Praha, Hotel Valeč,
terstvo zvažovat v rámci přípravy návrhu v Radě EU bude hlavní město pořádat města jako atraktivní destinace pro kon- kde využívá hlavně regionální suroviny, Restaurace Zdejší kuchyně v Třeboni,
věcného záměru zákona o cestovním nebo podporovat velké množství kul- gresy, konference či výstavy a propagaci i úzká spolupráce s ostatními podnikateli Hotel Luna Kouty, Bechers Bar Karlovy
ruchu. Obdobné setkání se chystá na turních a vzdělávacích akcí, politických města v zahraničí. v regionu, je vynikající příklad skvělé Vary, Hotel Havel z Rychnova nad
podzim. Státní agentura CzechTourism, jednání, konferencí či summitů. Oficiálním reprezentantem Prahy v ob- prezentace a podpory české národní Kněžnou a U Labutě v Přerově.
teď studuje a překládá do češtiny ob- Dobrou zprávou pro pražský kon- lasti kongresového průmyslu je Prague i regionální kuchyně.
dobný zákon, který platí v Rakousku. gresový průmysl je upravená vyhláška Convention Bureau. Jak pomáhá hotelům? Je mezi nimi například Cukrářství Kdo může zažádat
o místním poplatku z pobytu, která „Je třeba se na členství a aktivní zapojení Certifikace cukráren Martinák z Brna, Cukrárna Jánský o certifikaci?
Zlatá stověžatá začala platit od začátku letošního v Prague Convention Bureau podívat z ji- pokračuje ze Sedlčan a Cukrárna Stáňa O certifikaci Czech Specials může
I když máme v České republice řadu roku. Zvýšením poplatku z pobytu ze ného úhlu. Není to o tom, jak PCB pomáhá Od února 2022 certifikujeme v rámci v Dobříši, v Malé Hraštici i na Jílovišti. na www.czechspecials.cz zažádat ta
turisticky zajímavých měst a míst, asi stávajících 21 Kč na 50 Kč získá Praha mojí osobě nebo hotelu, který reprezen- projektu Czech Specials i cukrárny Certifikujeme i hotelové cukrárny restaurace, která má ve své nabídce
všichni se shodnou na tom, že cent- prostředky potřebné k naplňování své tuji, ale o tom, jak můžeme my pomoci a kavárny, které mají v nabídce a kavárny. Certifikované restaurace minimálně jednu polévku a dvě hlavní jídla
Prague Convention Bureau,“ říká Kateřina minimálně tři české zákusky ve
Joklová, generální ředitelka Vienna si mohou tuto certifikaci o cukrářské české kuchyně, ať už v tradiční, nebo
House Andel’s Prague. „Hlavní rolí PCB je vynikající kvalitě. V současné době je výrobky rozšířit. Veškeré informace moderní formě. Kvalitu podávaných jídel
Kritéria pro organizaci kongresů: propagovat Prahu jako kongresovou des- již certifikováno jedenáct cukráren. naleznete na www.czechspecials.cz. a obsluhy následně posoudí kontroloři
tinaci a budovat pozitivní image hlavního z řad odborníků AKC ČR. Certifikát má
Nabídka a velikost ubytovací kapacity města k dosažení ekonomického růstu platnost tři roky. Projekt Czech Specials
Dosah mezinárodního letiště a četnost leteckého spojení segmentu MICE, který do Prahy přináší TEXT: OLGA VOMÁČKOVÁ / FOTO: ARCHIV PRAGUE CONVENTION BUREAU Čestný titul Nositel tradic české kuchyně bude je nejen certifikační značkou, ale zároveň
s hlavními světovými centry nejvyšší útratu ze segmentů cestovního udělován vždy v roce konání soutěže Kuchař i průvodcem po těchto certifikovaných
ruchu. Pro členy, ale i nečleny je účinným roku, tedy jednou za dva roky. O nositeli čestného restaurací. Restauracím je poskytovaná
Počet kongresových center
nástrojem k přilákání velkých MICE akcí, titulu rozhodují zástupci agentury CzechTourism marketingová podpora. Veškeré
Turistická přitažlivost destinace, možnost kulturního, které hlavní město potřebuje k udržení a Asociace kuchařů a cukrářů ČR. informace o postupu certifikace
sportovního a zábavního vyžití, nákupy trvalého rozvoje. Mojí hlavní snahou tedy Nositelem se může stát ten, kdo se v uplynulých a žádost o certifikaci jsou k dispozici TEXT A FOTO: CZECH SPECIALS
Nabídka stravovacích a zábavních zařízení je a bude podporovat PCB v rozvoji praž- letech nejvíce zasloužil o zviditelnění české na www.czechspecials.cz.
ského kongresového průmyslu tak, aby- kuchyně, kdo českou kuchyni nejen tvoří, rozvíjí,
Kompletní doprovodné služby v potřebné kvalitě chom do 5 let byli mezi TOP 5 světovými Autorem uměleckého podporuje, ale i propaguje svými aktivitami doma
destinacemi pro MICE segment.“ artefaktu je kuchař-kovář, nebo v zahraničí.
pan Pavel Bortník.
12 www.gastroahotel.cz
14.06.2022 12:36:33
CzechSpec_co-noveho_gh0322.indd 1 14.06.2022 12:36:33
CzechSpec_co-noveho_gh0322.indd 1