Page 14 - cely_gh0322
P. 14

turistika





           je všestranně výraznější,“ říká Vlastislav
           Šos. „To, co by pomohlo, je jednoznačná
           podpora ze shora. Na Ministerstvu pro
           místní rozvoj spadáme vždy pod někoho.
           Bylo by potřeba, aby turismus měl svého
           náměstka. Česká republika se podle mých
           zkušeností stále bere jako levnější desti-
           nace, a tím i podřadnější. Velkou šanci
           to vylepšit máme v souvislosti s naším
           předsednictvím v Radě EU, které začíná
           1. července. Máme šanci vylepšit si image,
           a to i v kongresovém průmyslu. Praha je
           zajímavá, atraktivní destinace, s odpovída-
           jícím vybavením a službami. Předsednictví
           ukáže, že umíme připravit akce, které ima-
           ge naší země a Prahy jako TOP kongreso-
           vé destinace potvrdí,“ věří Vlastislav Šos.
             Jak vyplývá z tiskové zprávy vydané
           Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR)
           v květnu letošního roku, v současné                                                                                   Cena Czech Specials udělena
           době neexistuje žádný právní rámec pro
           řízení cestovního ruchu v České repub-
           lice. Nejsou zde vymezeny role jednot-                                                                                V rámci akce Bid Food Expo a Kuchař roku, prestižní odborné soutěže Asociace
           livých účastníků a způsob financování   Praha má
           rozvoje turistických destinací. Vláda se   v oblasti rozvoje                                                          kuchařů a cukrářů ČR, byl pod záštitou projektu Czech Specials 26. května poprvé
           v programovém prohlášení zavázala, že                                                                                 udělen čestný titul a cena NOSITEL TRADIC ČESKÉ KUCHYNĚ.
           do konce příštího roku zákon o cestov-  kongresového průmyslu
           ním ruchu představí. Letos v květnu   velký potenciál.                                                                Prvním držitelem tohoto titulu se stal                               Vítáme nově
           uspořádalo MMR kulatý stůl, kolem                                                                                     pan Martin Jiskra, majitel a šéfkuchař                               certifikované restaurace
           kterého se sešli hlavní aktéři, kteří k dané                                                                          zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici.                             Nově byly certifikovány tyto
           problematice mají co říct. Prezentovali                                                                               Jeho pojetí a hlavně kvalita nabízené                                restaurace: Restaurace Ossegg
           své zkušenosti se současným stavem   rem kongresového průmyslu je Praha.   dlouhodobé vize kultivovaného a trvale     tradiční české kuchyně v jeho restauraci,
           a zazněla řada návrhů, které bude minis-  Během předsednictví České republiky   udržitelného cestovního ruchu, rozvoje                                                                     a Triton Praha, Hotel Valeč,
           terstvo zvažovat v rámci přípravy návrhu   v Radě EU bude hlavní město pořádat   města jako atraktivní destinace pro kon-  kde využívá hlavně regionální suroviny,                         Restaurace Zdejší kuchyně v Třeboni,
           věcného záměru zákona o cestovním   nebo podporovat velké množství kul-  gresy, konference či výstavy a propagaci     i úzká spolupráce s ostatními podnikateli                            Hotel Luna Kouty, Bechers Bar Karlovy
           ruchu. Obdobné setkání se chystá na   turních a vzdělávacích akcí, politických   města v zahraničí.                   v regionu, je vynikající příklad skvělé                              Vary, Hotel Havel z Rychnova nad
           podzim. Státní agentura CzechTourism,   jednání, konferencí či summitů.  Oficiálním reprezentantem Prahy v ob-        prezentace a podpory české národní                                   Kněžnou a U Labutě v Přerově.
           teď studuje a překládá do češtiny ob-  Dobrou zprávou pro pražský kon-  lasti kongresového průmyslu je Prague         i regionální kuchyně.
           dobný zákon, který platí v Rakousku.  gresový průmysl je upravená vyhláška   Convention Bureau. Jak pomáhá hotelům?                                     Je mezi nimi například Cukrářství   Kdo může zažádat
                                              o místním poplatku z pobytu, která   „Je třeba se na členství a aktivní zapojení   Certifikace cukráren              Martinák z Brna, Cukrárna Jánský   o certifikaci?
           Zlatá stověžatá                    začala platit od začátku letošního   v Prague Convention Bureau podívat z ji-      pokračuje                         ze Sedlčan a Cukrárna Stáňa        O certifikaci Czech Specials může
           I když máme v České republice řadu   roku. Zvýšením poplatku z pobytu ze   ného úhlu. Není to o tom, jak PCB pomáhá   Od února 2022 certifikujeme v rámci   v Dobříši, v Malé Hraštici i na Jílovišti.   na www.czechspecials.cz zažádat ta
           turisticky zajímavých měst a míst, asi   stávajících 21 Kč na 50 Kč získá Praha   mojí osobě nebo hotelu, který reprezen-  projektu Czech Specials i cukrárny   Certifikujeme i hotelové cukrárny   restaurace, která má ve své nabídce
           všichni se shodnou na tom, že cent-  prostředky potřebné k naplňování své   tuji, ale o tom, jak můžeme my pomoci     a kavárny, které mají v nabídce   a kavárny. Certifikované restaurace   minimálně jednu polévku a dvě hlavní jídla
                                                                                 Prague Convention Bureau,“ říká Kateřina        minimálně tři české zákusky ve
                                                                                 Joklová, generální ředitelka Vienna                                               si mohou tuto certifikaci o cukrářské   české kuchyně, ať už v tradiční, nebo
                                                                                 House Andel’s Prague. „Hlavní rolí PCB je       vynikající kvalitě. V současné době je   výrobky rozšířit. Veškeré informace   moderní formě. Kvalitu podávaných jídel
              Kritéria pro organizaci kongresů:                                  propagovat Prahu jako kongresovou des-          již certifikováno jedenáct cukráren.   naleznete na www.czechspecials.cz.  a obsluhy následně posoudí kontroloři
                                                                                 tinaci a budovat pozitivní image hlavního                                                                            z řad odborníků AKC ČR. Certifikát má
                 Nabídka a velikost ubytovací kapacity                           města k dosažení ekonomického růstu                                                                                  platnost tři roky. Projekt Czech Specials

                 Dosah mezinárodního letiště a četnost leteckého spojení         segmentu MICE, který do Prahy přináší  TEXT: OLGA VOMÁČKOVÁ / FOTO: ARCHIV PRAGUE CONVENTION BUREAU  Čestný titul Nositel tradic české kuchyně bude   je nejen certifikační značkou, ale zároveň
              s hlavními světovými centry                                        nejvyšší útratu ze segmentů cestovního                                 udělován vždy v roce konání soutěže Kuchař    i průvodcem po těchto certifikovaných
                                                                                 ruchu. Pro členy, ale i nečleny je účinným                             roku, tedy jednou za dva roky. O nositeli čestného   restaurací. Restauracím je poskytovaná
                 Počet kongresových center
                                                                                 nástrojem k přilákání velkých MICE akcí,                               titulu rozhodují zástupci agentury CzechTourism   marketingová podpora. Veškeré
                 Turistická přitažlivost destinace, možnost kulturního,          které hlavní město potřebuje k udržení                                 a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.              informace o postupu certifikace
              sportovního a zábavního vyžití, nákupy                             trvalého rozvoje. Mojí hlavní snahou tedy                              Nositelem se může stát ten, kdo se v uplynulých   a žádost o certifikaci jsou k dispozici    TEXT A FOTO: CZECH SPECIALS
                 Nabídka stravovacích a zábavních zařízení                       je a bude podporovat PCB v rozvoji praž-                               letech nejvíce zasloužil o zviditelnění české   na www.czechspecials.cz.
                                                                                 ského kongresového průmyslu tak, aby-                                  kuchyně, kdo českou kuchyni nejen tvoří, rozvíjí,
                 Kompletní doprovodné služby v potřebné kvalitě                  chom do 5 let byli mezi TOP 5 světovými          Autorem uměleckého    podporuje, ale i propaguje svými aktivitami doma
                                                                                 destinacemi pro MICE segment.“                   artefaktu je kuchař-kovář,   nebo v zahraničí.
                                                                                                                                  pan Pavel Bortník.


       12 www.gastroahotel.cz



                                                                                                                                                                                                                                   14.06.2022   12:36:33
                                                                                                                          CzechSpec_co-noveho_gh0322.indd   1                                                                      14.06.2022   12:36:33
                                                                                                                          CzechSpec_co-noveho_gh0322.indd   1
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19