Page 6 - cely_gh0221
P. 6

aktuálně






                                       Ladislav Pertl                                      Petr Vaníček
                                       Pracuje jako odborný učitel na Střední škole pedago-  Vystudoval Vysokou
                                       gické, hotelnictví a služeb Litoměřice. Má úspěšně   školu ekonomickou
                                       dokončeno Kulinářské umění pro pedagogy, podle      v Praze. V roce 1991
                                       kterého ve škole učí. V roce 2012 se stal Učitelem roku   spoluzaložil GTS Inter-
                                       Ústeckého kraje. Miluje vaření a snaží se předávat své   national – v roce 1997
                                       zkušenosti mladé kuchařské generaci. „Považuji se   jednu z pěti největších
                                       více za kuchaře než za učitele, chci učit vařit a přitáh-  cestovních kanceláří
                                       nout k řemeslu co nejvíce mládeže ...“ Má za sebou   v ČR. Po dobu sedmi
                                       několik prestižních stáží u věhlasných šéfkuchařů,   let řídil její incomin-
                                       soutěže, a to jak se studenty, tak i sám za sebe. Pořá-  govou divizi. V roce
                                       dá velmi oblíbené kurzy vaření pro širokou veřejnost.   1998 založil společ-
             Každý měsíc vymyslí se studenty téma a pozve do školy až 60 lidí, pro které společně   nost Hotelpro, která ve
             vaří. Protože, jak říká: „Praxe je nejlepší učitel!“ Ve školství už působí 15 let a stále se   stejném roce převzala
             ve svém oboru vzdělává, zdokonaluje a zlepšuje. „Člověk se učí celý život, snažím se   provoz prvního hotelu.
             hledat a poznávat nové věci a vést k tomu i studenty, zajímají mě témata jako hmyz na   Dnes provozuje společ-
             talíři, Low Carb, netradiční gastronomie, moderní gastronomie.“ Spolupracuje s AKC ČR   nost tři hotely v Praze
             jako kontrolor v projektu Czech Specials, za AHR byl reprezentovat Českou republiku   a jeden v Krkonoších.
             v Lotyšsku na akci Ochutnej Českou republiku.                                 Petr je jednatelem
                                                                                           společnosti a součástí
                                                                                           jeho agendy je také
                                                                                           odpovědnost za akvi-
                                                                                           zice nových projektů,
             Petra Ponikelská                                                              jak nezávislých, tak
             Vystudovala střední ekonomickou školu a po dvoule-                            „brandových“ hotelů.
             tém pobytu v Německu zakotvila před více než 25 lety                          Jeho rozsáhlé zkuše-
             v Krkonoších v hotelu HORIZONT v Peci pod Sněžkou.                            nosti v oboru pomáhají
             Tam začala pracovat jako recepční a vůbec zpočát-                             společnosti získat
             ku netušila, co všechno tato práce obnáší. Svou pílí                          do svého portfolia
             se postupně vypracovala na zástupkyni vedoucího                               kvalitní hotely.
             a v současnosti již mnoho let zastává pozici šéfové,
             jako front office manager. Dále se vzdělává, naučila
             se dnes neodmyslitelný revenue management a i dí-
             ky svým dlouhodobým zkušenostem má recepci
             v malíku. Je proto neocenitelným partnerem jak pro obchodní oddělení, tak pro
             ředitele hotelu. Miluje cestování a poznává celý svět. I pracovně procestovala mnoho
             zajímavých míst, hlavně v Německu a Polsku, kde se zúčastňuje veletrhů, na kterých
             prezentuje „svůj hotel Horizont“. Z cest si samozřejmě přiváží i inspiraci pro svou
             práci. Vzhledem k její lásce k horám ráda lyžuje a baterky nabíjí na běžkách. Moře
             pro ni není ta pravá dovolená. V brzké době ji očekává další pozice, péče o přírůstek
             do rodiny. Ona i všichni její kolegové ale věří, že i další „povolání“ maminky zvládne
             na jedničku jako vše, do čeho se dosud pustila. Na své pozici v hotelu zůstává.






                                      Petr Kuncl
                                      Vede stylovou rodinnou restauraci s penzionem Avalanche v šumavském Špičáku, která je
                                      držitelem certifikátu Czech Specials. Petr dbá na to, aby se v kuchyni restaurace vařilo pocti-
                                      vě bez použití polotovarů. Baví ho spolupráce s regionálními farmáři a dodavateli. Současná
                                      nabídka typicky šumavských pokrmů není v regionu až tak rozvinutá a právě v tom vidí výzvu.
                                      Při přípravě jídelníčku se snaží využívat suroviny, které byly v horských polohách drsné Šuma-
                                      vy typické a horalé si z nich vařili jednoduchá, ale vydatná jídla. Jak sám říká: „Jsme tu proto,  TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
                                      aby se na Šumavě vařilo ještě lépe. Rádi se inspirujeme prostými recepty zmizelé Šumavy
                                      a dotváříme je tak, aby si je plně vychutnal i moderní člověk.“ Často nové pokrmy ladí s týmem
                                      v kuchyni. Díky četným přátelům z Bavorska má přístup i ke kuchařským pokladům na bavorské
                                      straně Šumavy, které jsou naší šumavské kuchyni hodně blízké.





       4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11