Page 6 - cely_gh0221
P. 6
aktuálně
Ladislav Pertl Petr Vaníček
Pracuje jako odborný učitel na Střední škole pedago- Vystudoval Vysokou
gické, hotelnictví a služeb Litoměřice. Má úspěšně školu ekonomickou
dokončeno Kulinářské umění pro pedagogy, podle v Praze. V roce 1991
kterého ve škole učí. V roce 2012 se stal Učitelem roku spoluzaložil GTS Inter-
Ústeckého kraje. Miluje vaření a snaží se předávat své national – v roce 1997
zkušenosti mladé kuchařské generaci. „Považuji se jednu z pěti největších
více za kuchaře než za učitele, chci učit vařit a přitáh- cestovních kanceláří
nout k řemeslu co nejvíce mládeže ...“ Má za sebou v ČR. Po dobu sedmi
několik prestižních stáží u věhlasných šéfkuchařů, let řídil její incomin-
soutěže, a to jak se studenty, tak i sám za sebe. Pořá- govou divizi. V roce
dá velmi oblíbené kurzy vaření pro širokou veřejnost. 1998 založil společ-
Každý měsíc vymyslí se studenty téma a pozve do školy až 60 lidí, pro které společně nost Hotelpro, která ve
vaří. Protože, jak říká: „Praxe je nejlepší učitel!“ Ve školství už působí 15 let a stále se stejném roce převzala
ve svém oboru vzdělává, zdokonaluje a zlepšuje. „Člověk se učí celý život, snažím se provoz prvního hotelu.
hledat a poznávat nové věci a vést k tomu i studenty, zajímají mě témata jako hmyz na Dnes provozuje společ-
talíři, Low Carb, netradiční gastronomie, moderní gastronomie.“ Spolupracuje s AKC ČR nost tři hotely v Praze
jako kontrolor v projektu Czech Specials, za AHR byl reprezentovat Českou republiku a jeden v Krkonoších.
v Lotyšsku na akci Ochutnej Českou republiku. Petr je jednatelem
společnosti a součástí
jeho agendy je také
odpovědnost za akvi-
zice nových projektů,
Petra Ponikelská jak nezávislých, tak
Vystudovala střední ekonomickou školu a po dvoule- „brandových“ hotelů.
tém pobytu v Německu zakotvila před více než 25 lety Jeho rozsáhlé zkuše-
v Krkonoších v hotelu HORIZONT v Peci pod Sněžkou. nosti v oboru pomáhají
Tam začala pracovat jako recepční a vůbec zpočát- společnosti získat
ku netušila, co všechno tato práce obnáší. Svou pílí do svého portfolia
se postupně vypracovala na zástupkyni vedoucího kvalitní hotely.
a v současnosti již mnoho let zastává pozici šéfové,
jako front office manager. Dále se vzdělává, naučila
se dnes neodmyslitelný revenue management a i dí-
ky svým dlouhodobým zkušenostem má recepci
v malíku. Je proto neocenitelným partnerem jak pro obchodní oddělení, tak pro
ředitele hotelu. Miluje cestování a poznává celý svět. I pracovně procestovala mnoho
zajímavých míst, hlavně v Německu a Polsku, kde se zúčastňuje veletrhů, na kterých
prezentuje „svůj hotel Horizont“. Z cest si samozřejmě přiváží i inspiraci pro svou
práci. Vzhledem k její lásce k horám ráda lyžuje a baterky nabíjí na běžkách. Moře
pro ni není ta pravá dovolená. V brzké době ji očekává další pozice, péče o přírůstek
do rodiny. Ona i všichni její kolegové ale věří, že i další „povolání“ maminky zvládne
na jedničku jako vše, do čeho se dosud pustila. Na své pozici v hotelu zůstává.
Petr Kuncl
Vede stylovou rodinnou restauraci s penzionem Avalanche v šumavském Špičáku, která je
držitelem certifikátu Czech Specials. Petr dbá na to, aby se v kuchyni restaurace vařilo pocti-
vě bez použití polotovarů. Baví ho spolupráce s regionálními farmáři a dodavateli. Současná
nabídka typicky šumavských pokrmů není v regionu až tak rozvinutá a právě v tom vidí výzvu.
Při přípravě jídelníčku se snaží využívat suroviny, které byly v horských polohách drsné Šuma-
vy typické a horalé si z nich vařili jednoduchá, ale vydatná jídla. Jak sám říká: „Jsme tu proto, TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
aby se na Šumavě vařilo ještě lépe. Rádi se inspirujeme prostými recepty zmizelé Šumavy
a dotváříme je tak, aby si je plně vychutnal i moderní člověk.“ Často nové pokrmy ladí s týmem
v kuchyni. Díky četným přátelům z Bavorska má přístup i ke kuchařským pokladům na bavorské
straně Šumavy, které jsou naší šumavské kuchyni hodně blízké.
4 www.gastroahotel.cz