Page 5 - cely_gh0220_fin
P. 5
KOKTEJL
Světová Radisson Hotel
spotřeba Group sníží podíl
ekologického plastických hmot
vína stoupá Společnost oznámila plán na sní-
k miliardě žení podílu plastických hmot ve
lahví všech hotelech v portfoliu skupi-
ny do roku 2022. Očekává se, že
Očekává se, že v roce 2023 z oběhu zmizí kolem 57 milionů
bude spotřebováno celkem kusů drobné výbavy, čímž se
976 milionů lahví ekologic- hotely řetězce vyhnou použití
kého vína, což představuje téměř 500 tun plastů ročně.
nárůst o 34 % ze 729 mi- Společnost se také přidala k ce-
lionů lahví spotřebovaných losvětovému závazku nepoužívat
v roce 2018. V roce 2018 od roku 2021 ve svých hotelech
představovalo ekologické plastová brčka a míchátka.
víno 2,6 % celosvětové Prvním „plastově neutrálním
spotřeby vína a předpokládá hotelem“ se stal Radisson Blu
se, že do roku 2023 vzroste Hotel při letišti Abidjan v Pobřeží
na 3,5 %. V pěti největších slonoviny. Společnost postupně
zemích světa konzumujících nabízí hostům neomezené
víno (USA, Francii, Itálii, množství filtrované vody, čímž
Německu a Číně), měl trh chce v průměrném hotelu řetěz-
s ekologickým vínem hodno- ce omezit stávající spotřebu
tu 3,3 miliardy eur. Mezi 39 tisíc plastových lahví ročně.
významné novinky na trhu Plně to již funguje v hotelech
patří velká značka Cono Sur, u letiště v Abidjan a v Bruselu.
jež uvádí řadu ekologických
vín, která se skládá z Pinotu
Noir, Sauvignonu Blanc,
Chardonnay, červené směsi Snížení ceny certifikace Czech Specials
a Malbecu. Přední novozé- Projekt Czech Special podporuje restaurace, které dobře
landská značka vína Bran- vaří českou kuchyni a je zároveň certifikační značkou,
cott Estate, která je součástí stvrzující, že jsou v takto označeném podniku poskytovány
firmy Pernod Ricard, rovněž kvalitní služby. Nyní byl v rámci podpory české
přichází s novým sortimen- gastronomie snížen certifikační poplatek na jednotných
tem bio a veganských vín. 750 Kč + DPH, což potrvá až do 30. 4. 2021.
Je-li vaše restaurace vyhlášená specialitami české
kuchyně v tradičním či moderním pojetí,
neváhejte se do projektu zapojit!
Veškeré informace naleznete
na www.czechspecials.cz.
Palírna ve Spojeném království
používá umělou inteligenci
Circumstance Distillery v Bristolu uvedla na trh první gin na světě vyvinutý pomocí
umělé inteligence. Technologie byla použita k vytvoření dvou seznamů rostlinných
přísad, názvu ginu a etiket. Vědci vytvořili na základě umělé inteligence neuronovou
síť zvanou „Ginette“, která prozkoumala tisíce přísad, aby porozuměla složení ginu.
Vznikl velký katalog značek, vzorů a receptů, než byl zvolen název Monker‘s Garkel.
Automatizovaný algoritmus vytvořil etikety lahví pomocí kurátorské sady stylů,
barev, textur a písem, které byly poté dotvořeny výtvarníkem Timem Sutcliffem. Šlo
o pokus spolupráce s vědci, který zjišťoval, jak mohou moderní technologie inspiro-
vat k vytvoření originálního produktu. Díky Ginette byly objeveny přísady, jako jsou
malinový list, angrešt a měsíček, které se dosud při výrobě ginu nepoužívaly.
g
www.gastroahotel.cz 3