Page 5 - cely_gh0220_fin
P. 5

KOKTEJL




        Světová                                                                     Radisson Hotel
        spotřeba                                                                    Group sníží podíl
        ekologického                                                                plastických hmot
        vína stoupá                                                                 Společnost oznámila plán na sní-
        k miliardě                                                                  žení podílu plastických hmot ve
        lahví                                                                       všech hotelech v portfoliu skupi-
                                                                                    ny do roku 2022. Očekává se, že
        Očekává se, že v roce 2023                                                  z oběhu zmizí kolem 57 milionů
        bude spotřebováno celkem                                                    kusů drobné výbavy, čímž se
        976 milionů lahví ekologic-                                                 hotely řetězce vyhnou použití
        kého vína, což představuje                                                  téměř 500 tun plastů ročně.
        nárůst o 34 % ze 729 mi-                                                    Společnost se také přidala k ce-
        lionů lahví spotřebovaných                                                  losvětovému závazku nepoužívat
        v roce 2018. V roce 2018                                                    od roku 2021 ve svých hotelech
        představovalo ekologické                                                    plastová brčka a míchátka.
        víno 2,6 % celosvětové                                                      Prvním „plastově neutrálním
        spotřeby vína a předpokládá                                                 hotelem“ se stal Radisson Blu
        se, že do roku 2023 vzroste                                                 Hotel při letišti Abidjan v Pobřeží
        na 3,5 %. V pěti největších                                                 slonoviny. Společnost postupně
        zemích světa konzumujících                                                  nabízí hostům neomezené
        víno (USA, Francii, Itálii,                                                 množství filtrované vody, čímž
        Německu a Číně), měl trh                                                    chce v průměrném hotelu řetěz-
        s ekologickým vínem hodno-                                                  ce omezit stávající spotřebu
        tu 3,3 miliardy eur. Mezi                                                   39 tisíc plastových lahví ročně.
        významné novinky na trhu                                                    Plně to již funguje v hotelech
        patří velká značka Cono Sur,                                                u letiště v Abidjan a v Bruselu.
        jež uvádí řadu ekologických
        vín, která se skládá z Pinotu
        Noir, Sauvignonu Blanc,
        Chardonnay, červené směsi     Snížení ceny certifikace Czech Specials
        a Malbecu. Přední novozé-     Projekt Czech Special podporuje restaurace, které dobře
        landská značka vína Bran-     vaří českou kuchyni a je zároveň certifikační značkou,
        cott Estate, která je součástí   stvrzující, že jsou v takto označeném podniku poskytovány
        firmy Pernod Ricard, rovněž   kvalitní služby. Nyní byl v rámci podpory české
        přichází s novým sortimen-    gastronomie snížen certifikační poplatek na jednotných
        tem bio a veganských vín.     750 Kč + DPH, což potrvá až do 30. 4. 2021.
                                      Je-li vaše restaurace vyhlášená specialitami české
                                      kuchyně v tradičním či moderním pojetí,
                                      neváhejte se do projektu zapojit!
                                      Veškeré informace naleznete
                                      na www.czechspecials.cz.




                                         Palírna ve Spojeném království
                                         používá umělou inteligenci

                                         Circumstance Distillery v Bristolu uvedla na trh první gin na světě vyvinutý pomocí
                                         umělé inteligence. Technologie byla použita k vytvoření dvou seznamů rostlinných
                                         přísad, názvu ginu a etiket. Vědci vytvořili na základě umělé inteligence neuronovou
                                         síť zvanou „Ginette“, která prozkoumala tisíce přísad, aby porozuměla složení ginu.
                                         Vznikl velký katalog značek, vzorů a receptů, než byl zvolen název Monker‘s Garkel.
                                         Automatizovaný algoritmus vytvořil etikety lahví pomocí kurátorské sady stylů,
                                         barev, textur a písem, které byly poté dotvořeny výtvarníkem Timem Sutcliffem. Šlo
                                         o pokus spolupráce s vědci, který zjišťoval, jak mohou moderní technologie inspiro-
                                         vat k vytvoření originálního produktu. Díky Ginette byly objeveny přísady, jako jsou
                                         malinový list, angrešt a měsíček, které se dosud při výrobě ginu nepoužívaly.
                                                                                                                 g


                                                                                                  www.gastroahotel.cz 3
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10