Page 13 - novy_gh0121
P. 13
téma
existují rozdíly, ale v principu a z pohledu podnikatelů, službám a obchodu, zakáza- děpodobně budou rychlejší a hosté se
naší organizace jsou všichni na stejné lodi la podnikat. Aniž bychom se dlouze zabý- tam budou vracet, u ubytování to tak rych-
a problémy mají obdobné. Proto i řešení, vali tím, zda je to dobré a efektivní rozhod- le nepůjde, zvláště pokud propásneme
která se snažíme hledat, jsou univerzální. nutí ke zvládnutí pandemie, je to jedno- zimní sezonu. Pro lyžařská centra, která
Co je odlišné, je skutečnost, že existují značně omezení podnikání jedné skupiny jsou uzavřena v době jarních prázdnin, už
na obou stranách jisté hranice, kde již podnikatelů, kteří přispívali a přispívají do ujel vlak a nechápu osobně, proč nemohou
například některá opatření nefungují veřejných rozpočtů a vláda má z podstaty být otevřena, když hosté do hor, byť na
(nebo na ně nedosáhnou), a to je právě věci povinnost jim pomoci. jeden den, přijedou. Kongresová klientela,
třeba změnit. Tedy aby nikdo například Problémy, kterým čelíme jsou v zásadě zahraniční hosté zde schází již rok a byť
z programů pomoci nevypadl. Přestože dva. Jedním je nejistota, respektive absen- by byla tato služba znovu plně povolena,
o nich jednáme s vládou skutečně od ce dlouhodobého stabilního plánu pomo- bude trvat měsíce, než se dostaneme ale-
počátku krize, je třeba právě podpora těch ci. Druhým problémem je skutečnost, že spoň na trochu udržitelné tržby. Do stavu
nejdrobnějších podnikatelů, ale i velkých vláda deklaruje, jak pomoci chce, nedekla- cestovního ruchu, jak jsme jej znali v roce
hotelových řetězců v poměru k jejich obje- ruje ale, v jak dlouhodobém výhledu, a hlav- 2019 se, podle mne, dostaneme nejdříve
mům nákladů stále nedostatečná. ně z pohledu podnikatelů a v reálu se sna- za tři roky.
Je však třeba říci, že mnoho změn, které ží, aby tato pomoc nepředstavovala velké V zásadě by se mělo postupovat s ohle-
jsme prosazovali a prosadili, jsou benefi- finanční náklady. Hospodářská komora dem na vývoj situace ve zbytku Evropy,
tem pro všechny bez ohledu na velikost, nedávno udělala rozbor schodku státního protože, ať chceme nebo ne, na vývoj situ-
a dokonce i bez ohledu na to, zda jsou na- rozpočtu. Kam vlastně více než 300 mili- ace u nás to má a bude mít do budoucna
šimi členy. Nikoho momentálně nezajímá ard směřovalo? A dobrala se skutečnosti, zásadní vliv. Nikdo dosud v konkrétních
výše DPH, ale dlouhodobě je nižší DPH že na podporu postižených podnikatelů a solidních datech neprokázal, jaké riziko
významným faktorem podpory podnikání nešla ani celá polovina této částky. nese například otevření restaurace. Přesto
v našem oboru. Programy dotací jsou jsou téměř v celé Evropě zavírány a před-
nastaveny ne vždy spravedlivě, ale mnoho Kritizujete provoz restaurací stava, že právě u nás se otevřou restau-
podniků díky nim alespoň může přežít. a hotelů systémem „brzda, race přes nepříznivou epidemiologickou
Stále však jsou podnikatelé, kteří prostě plyn“. Za jakých podmínek má situaci, je nereálná. Nejde jen o otevření,
tímto sítem propadávají a logicky vyjadřují smysl otevřít restaurace ale udržitelnost. A jde také o to, realisticky
svou nespokojenost a zoufalství, kterému a hotely? se zamyslet, proč se nedaří zvládnout epi-
rozumíme a chceme pomoci, ale i naše Ta věc má dvě roviny. Vývoj epidemie a po- demiologickou situaci, a to přes součas-
možnosti jsou limitovány. ptávku na trhu. Nikdo z nás si už asi ne- ná opatření, která evidentně nepřinášejí
přeje, aby se otevřelo na týden a následně očekávané výsledky.
Jak dlouho by měly fungovat jsme opět zavírali. Tedy je třeba mít sta-
programy na podporu bilní systém opatření, která budou systém Vrátí se po covidu podnikání
podnikání? Které jsou klíčové? brzda plyn eliminovat. To dlouhodobě po- v oblasti hotelnictví,
To je zásadní otázka. Do této situace jsme strádáme. Několikrát přepracovaný PES gastronomie a cestovního
se nedostali vlastní neschopností, ale stabilitu rozhodně nedává. Ta druhá rovina ruchu „do normálu“, anebo se
rozhodnutím vlády, která v podstatě části jsou zákazníci. Zatímco restaurace prav- do budoucna promění? V čem?
Lidé cestovat nepřestanou, to je jisté,
a jsem v tom tedy optimista. Změní
se možná částečně mapy cestovní-
ho ruchu, tedy žebříčky oblíbenosti
některých destinací, možná jiné budou
opět objevovány. Co je ale jisté, změní
se alespoň dočasně podmínky pro
cestování a využívání některých služeb,
tedy některé zásady ochrany zákazníků
a zaměstnanců, se kterými se budeme
muset naučit žít.
Je možné se připravit na to,
že se podobná situace jako
je koronavirová krize může
v budoucnu opakovat? Jsme
na to připraveni?
Myslím, že pouze částečně. Na případné
úplné zastavení života ve službách se asi
zcela připravit nedá. Ale měli bychom mít
alespoň vybudovaný systém pomoci
a jednotlivých kroků v případě jakékoliv
pandemie. g
www.gastroahotel.cz 11