Page 13 - novy_gh0121
P. 13

téma





        existují rozdíly, ale v principu a z pohledu   podnikatelů, službám a obchodu, zakáza-   děpodobně budou rychlejší a hosté se
        naší organizace jsou všichni na stejné lodi   la podnikat. Aniž bychom se dlouze zabý-   tam budou vracet, u ubytování to tak rych-
        a problémy mají obdobné. Proto i řešení,   vali tím, zda je to dobré a efektivní rozhod-  le nepůjde, zvláště pokud propásneme
        která se snažíme hledat, jsou univerzální.  nutí ke zvládnutí pandemie, je to jedno-  zimní sezonu. Pro lyžařská centra, která
        Co je odlišné, je skutečnost, že existují   značně omezení podnikání jedné skupiny   jsou uzavřena v době jarních prázdnin, už
        na obou stranách jisté hranice, kde již   podnikatelů, kteří přispívali a přispívají do   ujel vlak a nechápu osobně, proč nemohou
        například některá opatření nefungují   veřejných rozpočtů a vláda má z podstaty   být otevřena, když hosté do hor, byť na
        (nebo na ně nedosáhnou), a to je právě   věci povinnost jim pomoci.   jeden den, přijedou. Kongresová klientela,
        třeba změnit. Tedy aby nikdo například   Problémy, kterým čelíme jsou v zásadě   zahraniční hosté zde schází již rok a byť
        z programů pomoci nevypadl. Přestože   dva. Jedním je nejistota, respektive absen-   by byla tato služba znovu plně povolena,
        o nich jednáme s vládou skutečně od   ce dlouhodobého stabilního plánu pomo-  bude trvat měsíce, než se dostaneme ale-
        počátku krize, je třeba právě podpora těch   ci. Druhým problémem je skutečnost, že   spoň na trochu udržitelné tržby. Do stavu
        nejdrobnějších podnikatelů, ale i velkých   vláda deklaruje, jak pomoci chce, nedekla-   cestovního ruchu, jak jsme jej znali v roce
        hotelových řetězců v poměru k jejich obje-  ruje ale, v jak dlouhodobém výhledu, a hlav-   2019 se, podle mne, dostaneme nejdříve
        mům nákladů stále nedostatečná.    ně z pohledu podnikatelů a v reálu se sna-  za tři roky.
        Je však třeba říci, že mnoho změn, které   ží, aby tato pomoc nepředstavovala velké   V zásadě by se mělo postupovat s ohle-
        jsme prosazovali a prosadili, jsou benefi-  finanční náklady. Hospodářská komora   dem na vývoj situace ve zbytku Evropy,
        tem pro všechny bez ohledu na velikost,   nedávno udělala rozbor schodku státního   protože, ať chceme nebo ne, na vývoj situ-
        a dokonce i bez ohledu na to, zda jsou na-  rozpočtu. Kam vlastně více než 300 mili-  ace u nás to má a bude mít do budoucna
        šimi členy. Nikoho momentálně nezajímá   ard směřovalo? A dobrala se skutečnosti,   zásadní vliv. Nikdo dosud v konkrétních
        výše DPH, ale dlouhodobě je nižší DPH   že na podporu postižených podnikatelů   a solidních datech neprokázal, jaké riziko
        významným faktorem podpory podnikání   nešla ani celá polovina této částky.  nese například otevření restaurace. Přesto
        v našem oboru. Programy dotací jsou                                   jsou téměř v celé Evropě zavírány a před-
        nastaveny ne vždy spravedlivě, ale mnoho   Kritizujete provoz restaurací   stava, že právě u nás se otevřou restau-
        podniků díky nim alespoň může přežít.   a hotelů systémem „brzda,     race přes nepříznivou epidemiologickou
        Stále však jsou podnikatelé, kteří prostě   plyn“. Za jakých podmínek má   situaci, je nereálná. Nejde jen o otevření,
        tímto sítem propadávají a logicky vyjadřují   smysl otevřít restaurace   ale udržitelnost. A jde také o to, realisticky
        svou nespokojenost a zoufalství, kterému   a hotely?                  se zamyslet, proč se nedaří zvládnout epi-
        rozumíme a chceme pomoci, ale i naše   Ta věc má dvě roviny. Vývoj epidemie a po-   demiologickou situaci, a to přes součas-
        možnosti jsou limitovány.          ptávku na trhu. Nikdo z nás si už asi ne-  ná opatření, která evidentně nepřinášejí
                                           přeje, aby se otevřelo na týden a následně   očekávané výsledky.
        Jak dlouho by měly fungovat        jsme opět zavírali. Tedy je třeba mít sta-
        programy na podporu                bilní systém opatření, která budou systém   Vrátí se po covidu podnikání
        podnikání? Které jsou klíčové?     brzda plyn eliminovat. To dlouhodobě po-   v oblasti hotelnictví,
        To je zásadní otázka. Do této situace jsme   strádáme. Několikrát přepracovaný PES   gastronomie a cestovního
        se nedostali vlastní neschopností, ale   stabilitu rozhodně nedává. Ta druhá rovina   ruchu „do normálu“, anebo se
        rozhodnutím vlády, která v podstatě části   jsou zákazníci. Zatímco restaurace prav-   do budoucna promění? V čem?
                                                                              Lidé cestovat nepřestanou, to je jisté,
                                                                              a jsem v tom tedy optimista. Změní
                                                                              se možná částečně mapy cestovní-
                                                                              ho ruchu, tedy žebříčky oblíbenosti
                                                                              některých destinací, možná jiné budou
                                                                              opět objevovány. Co je ale jisté, změní
                                                                              se alespoň dočasně podmínky pro
                                                                              cestování a využívání některých služeb,
                                                                              tedy některé zásady ochrany zákazníků
                                                                              a zaměstnanců, se kterými se budeme
                                                                              muset naučit žít.

                                                                              Je možné se připravit na to,
                                                                              že se podobná situace jako
                                                                              je koronavirová krize může
                                                                              v budoucnu opakovat? Jsme
                                                                              na to připraveni?
                                                                              Myslím, že pouze částečně. Na případné
                                                                              úplné zastavení života ve službách se asi
                                                                              zcela připravit nedá. Ale měli bychom mít
                                                                              alespoň vybudovaný systém pomoci
                                                                              a jednotlivých kroků v případě jakékoliv
                                                                              pandemie.                          g


                                                                                                www.gastroahotel.cz 11
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18