Page 12 - novy_gh0121
P. 12

téma





           dál, zatím jasné není. Jsou i další podpůr-
           né programy, ale obávám se, že pro část
           subjektů v našem oboru přišly pozdě.
           A ušlé zisky nám nenahradí ani zdaleka.
           Uvedu jen pro příklad, v zimní sezoně by-
           chom za obvyklé situace v našem čtyř-
           hvězdičkovém hotelu Horizont v Peci pod
           Sněžkou prodávali dvoulůžkový pokoj za
           cca 4000 Kč za noc a měli cca 80% obsa-
           zenost, v rámci programu Covid ubytová-
           ní dostaneme 330 Kč za pokoj a noc.
           Je samozřejmě velkou otázkou, zdali by
           nebyl účelnější a výchovnější jednoduchý
           společný kompenzační program odvíje-
           jící se od předchozího přiznaného obratu,
           v kombinaci s kurzarbeitem v jeho pravém
           slova smyslu. Do této polemiky bych se
           tady ale pouštět nechtěl.
                                              obor opustila a již se do něj neplánuje vrá-    Poroste počet rezervací na poslední chví-
           Ocenili byste ze strany            tit. Takže se obávám, že se i nadále bude-   li a rezervující budou pozorně zkoumat
           státní správy i jinou pomoc        me potýkat s nedostatkem kvalifikovaných   storno podmínky. Klienti budou od posky-
           než finanční?                      pracovních sil. A na druhou stranu mám   tovatelů služeb vyžadovat větší flexibilitu.
           Dalo by se zmínit mnohé, co by pomohlo   ještě jednu obavu, aby se zaměstnancům,    Zvýší se zájem o venkovní aktivity, výle-
           jednotlivým oborům cestovního ruchu. Cel-   kteří jsou již dlouho doma za plné platy,   ty do přírody, pobyty na venkově.
           kově bych ale zdůraznil jasná, spravedlivá   nepřestalo chtít pracovat, resp. aby část    Myslím si, že ještě zesílí trend „návratu
           a dlouhodobě platná pravidla. A propaga-   lidí neztratila své pracovní návyky.  ke kořenům“, bude větší poptávka po lokál-
           ci. Právě za jejím účelem má stát zříze-                              ních produktech a více táhnout bude i lo-
           nu Českou centrálu cestovního ruchu –   Troufnete si předpovědět, co   kální prostředí, hlavně pro jeho jedinečnost
           CzechTourism. Ten by teď měl sehrát dů-   nás čeká v letošním roce?   a autentičnost.
           ležitou roli a musíme doufat, že obstojí.  Všechno bude záviset na dalším vývoji pan-    Trvalou prioritou zůstane bezpečnost,
                                              demie, na něj navazujících restriktivních   důraz na ochranu zdraví, na dodržování
           Očekáváte změny na trhu            opatřeních vlády a v konečném důsledku   hygienických a dalších protiepidemických
           pracovních sil ve vašem            na náladě a možnostech lidí utrácet za   pravidel…
           segmentu podnikání?                vlastně „zbytné“ služby v cestovním ruchu.   Určitě budeme nakonec zase znovu nad-
           Ano i ne. Určitá část pracovních míst   Některé možné trendy si ale zmínit troufnu:  šeně cestovat po celém světě, ale je otáz-
           v oboru hotelnictví a gastronomie zanikne    Posílí domácí cestovní ruch a celkově   kou, zdali to bude už v letošním roce.
           či již zanikla, a naopak část pracovníků   cestování na kratší vzdálenosti.




       „PES“ NEPŘEDSTAVUJE STABILITU




       VLONI JSME OTÁZKU NÁVRATU CESTOVNÍHO RUCHU
       K NORMÁLU ŘEŠILI TAKÉ S ING. VÁCLAVEM STÁRKEM,

       PREZIDENTEM ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČR. MÁ
       ZA SEBOU PERNÉ OBDOBÍ VYJEDNÁVÁNÍ O PODPOŘE PRO

       PODNIKATELE A ZAMĚSTNANCE V SEGMENTU, KTERÝ ZASTUPUJE
       TAKÉ VE SVAZU OBCHODU A V HOSPODÁŘSKÉ KOMOŘE.

           V souvislosti s koronavirovou      mezi sebou takto dělí. Mnohdy jsme   vyčerpána a na další zatím nedosáhnou.
           situací jste opakovaně řekl, že    slyšeli, že se málo staráme o malé podni-  Služba hostům je založena na stejných
           není správné dělit podnikatele     katele. Současná krize ukazuje, že rovněž   principech, ať se jedná o velký nebo malý
           na velké a malé. Proč?             velké podniky se zmítaly v problémech,   podnik, liší se samozřejmě v objemu
           Od počátku vzniku této organizace se   například plynoucích z limitu výše po-  obratu a úměrně tomu také v nákladech
           potýkáme s tím, že se podnikatelé sami   moci, která v jejich objemech byla rychle   s provozem spojených. Samozřejmě



       10 www.gastroahotel.cz
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17