Page 11 - AHRzpravodaj_0621
P. 11
AKTUÁLNĚ
TISKOVÁ ZPRÁVA – TŘETINOVÝ ÚBYTEK
HOSTŮ RESTAURACÍ A HOTELŮ ZA PRVNÍ
TÝDEN ZPŘÍSNĚNÍ VLÁDNÍCH OPATŘENÍ
Praha, 9. listopadu 2021 – hoteliéry a provozovatele restaurací čeká zřejmě další těžká zima. Přestože vláda
deklaruje, že lockdown není na pořadu dne, zpřísňování opatření a tlak na očkování vede k dalšímu poklesu
zájmu o čerpání služeb všeobecně. Pomalu se rozjíždějící cestovní ruch opět přibržďuje. Je to hlavně kvůli
nejistotě, která momentálně v budoucích krocích ministerstva zdravotnictví panuje mezi lidmi i firmami.
Asociace hotelů a restaurací ČR provedla na kon-
ci minulého týdne rychlý průzkum mezi členy, do DATA Z PRŮZKUMU AHR ČR:
kterého se obratem zapojilo celkem 522 hotelů,
restaurací a penzionů z celé republiky. Z průzkumu Ubytování
jasně vyplývá další vlna poklesu poptávky do konce Téměř čtvrtina ubytovacích zařízení zaznamenala jen v minulém týdnu
roku. Václav Stárek, prezident AHR ČR, k tomu rušení rezervací v rozsahu do 10 %, téměř čtvrtina zaznamenala storna více
uvedl: „Momentálně prožíváme smart lockdown, kdy než 30 % původních rezervací. Pouze 14 % respondentů nezaznamenalo
vláda sice služby nezavírá, ale využívá je jako nástroj navýšení storen.
pro motivaci občanů k očkování. To způsobilo již od 78 % provozovatelů zaznamenalo rušení hromadných akcí, téměř
minulého týdne poměrně zřetelné propady v tržbách 20 % stornovalo polovinu a více akcí původně rezervovaných.
a počtu zákazníků. Náš obor je opět využíván pro Více než polovina oslovených očekává obsazenost do konce listopadu
dosažení cílů státu, ale finanční riziko za tato opatření maximálně do 30 %.
nesou samotní podnikatelé. Vláda by měla jednoznač- Restaurace
ně stanovit, jaká opatření a za jakých podmínek budou 70 % restaurací zaznamenalo v minulém týdnu snížení počtu zákazníků
následovat, a zároveň začít řešit, jak podnikatelům o jednu třetinu. TEXT: VÁCLAV STÁREK
ve službách pomoci. Nástroje k tomu již má, a to ve Polovina restaurací zaznamenala propad tržeb 20–40 %.
formě možnosti otevřít kurzarbeit, stejně jako obnovit Celoroční tržby v letošním roce poklesly oproti roku 2019 o 50 %.
program Covid – Nepokryté náklady.“
INZERCE
I VŠEDNÍ DEN PROMĚNÍ
VE SVÁTEK!
Český vepřík s moravským vínem
Tradiční receptura se neobejde bez kvalitního českého vepřového. To pochází
z masných plemen. 80 % masa je libového, tuk tvoří jen 20 %. Stejně
důležitou ingrediencí je pak bílé víno. Toho je tam 10 % a jde o veltlínské
zelené z Mikulovské oblasti. Tato stará odrůda v klobáse patřičně vynikne
a dodá jí typickou chuť.
ZA KVALITU
A POCTIVOU
CHUŤ RUČÍ Jaroslav Durček Vinná klobása
Baleno ve vaničce
s ochrannou
atmosférou po cca 3 kg
Veškerý sortiment pohodlně
objednávejte na e-shopu