Page 18 - AHR Zpravodaj 04/22
P. 18
GASTRONOMIE
JAK SE DAŘÍ ČESKÉ GASTRONOMII?
Návštěvnost gastronomických podniků je ve druhém kvartálu letošního roku vyšší ve srovnání s obdobím
před covidem. V meziročním srovnání přišlo letos do českých restaurací, kaváren a barů o 140 % více
hostů než ve stejném období v roce 2021.
Nárůst počtu hostů reflektuje to, že trh byl gionů, jako jsou Praha, jižní Čechy nebo jižní Největší meziroční nárůst návštěvnosti za dru-
v loňském roce kvůli covidovým restrikcím Morava. hý kvartál byl zaznamenán v Praze, v regionu
z části uzavřen. Letos si návštěvníci s přícho- Nárůst návštěvnosti za druhý kvartál je +21 % ve jižních Čech a na jižní Moravě.
dem pěkného počasí užívají pobyt kdekoliv mi- srovnání s předchozím prvním čtvrtletím 2022.
mo domov. Po dvouletém období nikdo nechce A pokud srovnáme současnou návštěvnost za dru- TRŽBY V GASTRONOMII
promarnit možnost vyrazit ven a zajít si bez hý kvartál 2022 s obdobím před covidem v roce ZA DRUHÝ KVARTÁL 2022
omezení na jídlo nebo pivo. Vidíme také návrat 2019, tak i zde dochází k nárůstu návštěvníků S rostoucí návštěvností jdou nahoru také tržby
zahraničích hostů – turistů do atraktivních re- v gastronomii o +31 %. v české gastronomii. Ve srovnání s druhým čtvrt-
Návštěvnost gastronomických zařízení za druhý kvartál 2022 Tržby v gastronomii za druhý kvartál 2022
16