Page 12 - AHR Zpravodaj 04/22
P. 12

ROZHOVOR


          Zámek Loučeň v Polabí
          je oblíbeným cílem
          návštěvníků z domova
          i z ciziny. Kromě vzpomínek
          na návštěvu romantického
          zámku s možností
          ubytování v blízkém hotelu
          a na procházky v rozlehlém
          parku si odnášejí i zážitky
          gastronomické, za kterými
          se sem nejednou vracejí.











                                             STAČÍ MI CHLEBA


                                             S MÁSLEM A ŠUNKA



                                             Oběma restauracím zámeckého Maxmilian Lifestyle Resortu „vládne“ F & B Manager
                                             a šéfkuchař TOMÁŠ PETRÁŇ, držitel Výroční ceny AHR ČR v kategorii
                                             Restauratér roku 2020, hotelové restaurace, kterému jsme položili několik otázek.

          Pamatujete si, kdy jste sám poprvé něco uvařil?  stejně velký, ale kuchařů je šestnáct. Tak ani není   Kdybyste měl sestavit menu sám pro sebe,
          Určitě, ale nevím, jestli si na to chci pamatovat☺.    čas ty děti vychovávat.  co byste si navařil?
          Učil jsem se v InterContinentalu a doučoval se   V době, kdy jsem se učil, trvala příprava tři a půl   Moje menu byste nechtěli znát☺. Mně stačí chle-
          v hotelu Panorama, který se právě otevíral, a pak   roku. Co mi za tři roky nedala škola, to mě na-   ba s máslem a šunka. Ale to říkám s nadsázkou.
          jsem šel do hotelu Ambassador Zlatá Husa. Sám   učil pan Srnka za půl roku praxe v hotelu Ambas-   Kromě špenátového pyré jím všechno.
          jsem něco uvařil už v tom InterContinentalu,   sador Zlatá Husa. Dnes na to není čas. Personální
          kde jsme jenom neškubali bažanty na pitevně   budgety jsou tak napnuté, že byste potřeboval   Tak jinak, když byste chtěl zvlášť uctít
          a neloupali cibuli.                dva kuchaře a máte sotva jednoho.   například Vaši paní ředitelku, co byste jí
                                                                                 připravil?
          Kdy vás napadlo být kuchařem?      Měl jste nebo máte v kuchařské praxi   Tam je to velmi těžké. Někdy si řekne o jedno-
          My jsme byli napůl komediantská rodina. Táta   nějaké vzory?           duchý Chef salát, protože jí chutná, jindy je to
          byl herec, scénárista, psal knížky pro děti. Přesto,   Na začátku v Ambassadoru to byl Jarda Sapík   o kaviáru. Pokud jde o kuchyň, je takový náš vi-   Připojte konvektomat
          když jsem přišel s nápadem učit se maskérem -vlá-   a před ním ještě pan Hajný. Chvíli jsem měl mož-   zionář. Její nápady, které někdy považujeme
          senkářem jako náš soused, který pracoval na Bar-   nost pracovat v Belgii s Guy van der Perrem, ku-   za bláznivé, nás nutí přemýšlet a zkoušet nové
          randově, tak mi to zatrhl. Abych šel na školu, na   chařem belgického krále Baudouina. Dělal jsem   věci. Takhle třeba vznikla naše dnes už legendár-   k internetu
          to jsem neměl známky. No, a tak jsem se šel učit   pod Julou Dubovským nebo pod panem Vildem,   ní Fialková zmrzlina, oživili jsme dávno zapo-
          kuchařem. Jednak, že se mi to líbilo a bavilo mě   ať už v InterContinentalu nebo potom v hotelu   menutý a ztracený recept na chléb Kračun
          to, a taky jsem k tomu měl blízko, protože můj   Fórum. Ty všechny pokládám ze velké osobnosti.  a mnoho dalšího.    Jednoduše, bezpečně a se zcela novými možnostmi
          děda byl dlouholetý hospodský. Ale dostat se ten-
          krát do učení na kuchaře, to nebylo tak snadné,
          jako je to dnes.
                                                                                                                               Objevte svět Retigo Combionline     ®
          Takže sledujete výchovu budoucích kuchařů?
          A ona nějaká existuje☺? Myslím si, že výchova                                                                        • Kuchařka se zásobou receptů
          kuchařů je úplně na nule oproti tomu, co bývalo.                                                                     • Vzdálená správa i monitoring všech zařízení
          A není to jenom v našem oboru, ale i u jiných
          řemesel a taky v půlce sportů.                                                                                       • Automatická záloha dat
          Když jsem se učil v InterContinentalu, bylo tam                                                                      • Okamžité notifikace
          v každém ročníku patnáct bláznivých dětí, které
          tým hotelové kuchyně se svými osmdesáti kucha-                                                                       • Statistiky využití a spotřeby energie
          ři snadno pojmul. Dnes je těžké poslat do hote-
          lu pět dětí, když jsou tam jenom tři vyučení ku-
          chaři. Vzpomínám si, že Hotel Palace měl v době
          otevření třicet kuchařů. Dnes je ten hotel pořád
                                                                                                                               combionline.com
       10





                                                                                                                                                                                                                                    16.03.2022   13:03
                                                                                                                          RETIGO_Inzerce_AHR_210x146_01.indd   3                                                                    16.03.2022   13:03
                                                                                                                          RETIGO_Inzerce_AHR_210x146_01.indd   3
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17