Page 6 - GH 04/2021
P. 6

aktuálně






                                       Filip Šulc                                  Jan Pánek
                                       Je šéfkuchařem hotelů NH Prague City        Úspěsný podnikatel a someliér se
                                       a NH Collection Prague / restaurace Il Giardino    s vínem poprvé více seznámil v Itá-
                                       Ristorante Il Giardino Toscano, nacházející se   lii, kam odjel po studiích v USA a Ně-
                                       v hotelu NH Collection Prague. Svou kariéru   mecku. V Itálii potkal skutečného
                                       odstartoval v Čechách, nicméně většinu svých   odborníka na víno s vlastními vinice-
                                       kuchařských zkušeností nasbíral v zahraničí,   mi. Vyzkoušel si tak práci na vinicích
                                       zejména v dánské Kodani. Zde vařil v několika   i výrobu vína – a protože jeho kolega
                                       michelinských restauracích, jako je restaurace   rozpoznal Honzovo obchodnické
                                       v nejlepším dánském hotelu D’Angleterre pod   nadání, rozhodli se, že zkusí spolu-
                                       vedením Ronnyho Emborga, dále Geranium,     pracovat. Honza začal vozit víno do
                                       Kong Hans Kælder nebo Formel B. Rovněž      českých gastropodniků. Absolvoval
             byl šéfkuchařem českého velvyslanectví v Dánsku. Vařil pro některé známé   tradiční someliérský kurz ve Valticích,
             osobnosti a celebrity z řad závodníků F1, módních návrhářů, zpěváků, ale i vý-  který ukončil s nejlepším hodnoce-
             znamných politiků a královské rodiny. Mezi jeho největší záliby patří cestování   ním z 25 účastníků. Kouzlo archiv-
             za novými i tradičními pokrmy a vytváření nových receptů a kombinací chutí. Má   ních vín objevil, když přemýšlel nad
             rád současnou moderní kuchyni s využitím čerstvých a sezonních surovin.  originálním dárkem pro kamaráda
                                                                                   ke čtyřicetinám. Přišel s nápadem
                                                                                   na čtyřicetileté víno – a dárek sklidil
                                                                                   nadšení. Zkusil proto „z hecu“ na-
                                                                                   bídnout lahev archivního vína přes
             Radovan Kantorák                                                      inzerát. Překvapilo ho, že se téměř
             Vyučil se a maturoval na Hotelové akade-                              ihned prodala, proto se rozhodl roz-
             mii v Brezně na Slovensku. Říká o sobě:                               jet obchod s archivními víny, založil
             „Práce v restauračním zařízení, a konkrétně                           vlastní e-shop www.vinozarchivu.cz,
             za barem, mě začala bavit již na počátku                              který nabízí tisíce lahví různých
             studia hotelové školy. Myslím, že tehdy to                            ročníků. Archivní vina jsou pro něj
             byl první impuls a zároveň potvrzení, že prá-                         srdcovou záležitostí, protože kaž-
             ce v gastronomii pro mě bude to pravé.“ Po                            dá lahev nese unikátní příběh. Od-
             dokončení školy vedly jeho kroky do Čech,                             rážejí se v něm nejen vinice a jejich
             do Pece pod Sněžkou, do tamního vyhlá-                                genius loci, ale také tvrdá práce
             šeného hotelu Horizont. Tam získal mnoho                              vinařů, kteří o víno s láskou pečují.
             zkušeností, mezi jiným se naučil práci s vínem, a absolvoval someliérský
             kurz na Vinařské akademii ve Valticích. „Občas vám práce organizuje také
             vaše záliby, u mě v podobě zájmu o poznávání vinařských regionů u nás
             i zahraničí. Tam, kde se pěstuje vinná réva, je většinou i krásná krajina, a to
             mě láká k výletům.“ Je ale také odborníkem na přípravu a servis kávy a má
             i další gastronomické specializace. V roce 2012 dostal Radovan příležitost
             pracovat jako provozní v hotelu PORT na břehu Máchova jezera a využil
             jí bezezbytku. Dnes je Food and Beverage manažerem hotelu. Užívá si
             možnost podílet se na sestavování skladby jídel a nápojů, zvláště vína, a to
             jak pro individuální hosty, tak pro firemní akce, které jsou v hotelu časté.
             A velkou odměnou pro něj prý je vidět odcházet opravdu spokojené hosty.





                                      Martin Zvára
                                      „Gastronomie je mou prací i koníčkem. Veškerý pracovní čas věnuji rozvoji mládeže a snažím se
                                      dobré jídlo přiblížit co největšímu počtu lidí. Mým cílem je řemeslu vrátit prestiž, a aby ho každý
                                      dělal co nejpoctivěji,“ říká vedoucí učitel odborného výcviku Střední odborné školy a Středního
                                      odborného učiliště Vlašim, Mgr. Martin Zvára. Sám pochází z gastronomické rodiny a pokračuje již
                                      25 let v tradici svých předků. Absolvent SOU a HŠ Pelhřimov a Masarykovy univerzity Brno pochází
                                      z gastronomické rodiny a je velmi aktivním členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Své žáky ve škole  TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
                                      pravidelně připravuje na gastronomické soutěže, sám se mnoha soutěží účastnil a je i vítězem sou-
                                      těže „O nejlepší český knedlík 2013“. Zasedá v porotě soutěží „Globus Grilmánie“ a „Srdce na talíři“
                                      Městec Králové, a je hlavním organizátorem soutěže „O pohár blanických rytířů“ ve Vlašimi. Pro bu-
                                      doucí adepty kuchařského umění v základních školách v okolí pořádá přednášky o gastronomii.





       4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11