Page 15 - cely_gh0221
P. 15
téma
víme, že kdo není online, jakoby nebyl. Pro- Jedná se o minifarmy a houby můžete na
to je prvním krokem k úspěchu zapracovat místě ochutnat třeba v sendvičích. Další
na vašem webu a nabídce zboží online. zajímavost, na kterou můžete přilákat
hosty do vašeho podniku.
Lokální zdroje
jsou stále důležitější Kvůli zákazníkovi
Mnohdy si se zpožděním uvědomíme, že až na kraj světa
věc, kterou jsme brali jako samozřejmost, A dostáváme se domů, do České repub-
tak samozřejmá nebyla. To se stalo během liky. Do Penzionu Chata u Jirky v Krkono-
pandemie, kdy najednou v obchodech chy- ších se v době před pandemií ubytovávali
běly určité potraviny. A stejně tak i na vše- hlavně lidé s bezlepkovou dietou, a to díky
mocném internetu, a to už je co říct. Ne- umění majitele připravovat skvělá bezlep-
byla mouka, droždí, nemohli jste sehnat ková jídla a také kurzům bezlepkového
běžnou zeleninu, jako je květák nebo bro- vaření. Poté, co byl penzion nucen kvůli
kolice. To nás přivádí k otázce zajištění nařízení vlády zavřít, rozhodli se majitelé
vlastních zdrojů, abychom dokázali být pro rozvoz bezlepkových jídel. Pro velký
vice soběstačnější. Jedním z takových zájem se teď s bezlepkovými dobrotami
zajímavých počinů je farma, která vyrost- vydávají i na okruhy dlouhé 800 kilometrů.
la na střeše jednoho pařížského domu. Tip: Díky dostupné online reklamě je
V současnosti je největší střešní farmou v dnešní době snadné oslovit zákazníky
na světě, svou rozlohou odpovídá dvě- po celé republice. Pokud máte zajímavý
ma fotbalovým hřištím. Ovoce a zeleni- a jedinečný produkt a nechcete ho svěřit
na se zde pěstuje kořeny nahoru, ušetří přepravní službě, propočítejte si, jestli by
se tak velké množství vody. Jednu ze se vám vyplatilo ho rozvážet osobně. Prá-
sto čtyřiceti zahrádek si mohou pronaj- vě osobnímu konktaktu si vás zákazníci
mout místní, další sklizeň se podává mohou oblíbit a dál šířit dobré jméno va-
ve střešní kavárně. ší firmy.
S dalším zajímavým nápadem přišel
berlínský start-up Infarm. Do vybraných Inovativní Lunchbox
supermarketů umisťuje vertikální minifar- Vyzvedávat si objednané spotřební zboží
my, ve kterých se pěstují saláty a bylin- z boxu v blízkosti bydliště je celkem běž-
ky. Ušetří se tak spousta vody potřebné ná věc. První takový box byl nainstalován
při klasickém pěstování, tyto produkty v Praze v roce 2014. Od té doby se tato
nevytvářejí skoro žádnou uhlíkovou sto- služba stala ještě vyhledávanější a rozrost-
pu a také má zákazník jistotu, že kupuje la se i do dalších měst. Byla jen otázka
100% čerstvé produkty. času, kdo tuto možnost začne využívat
Tip: V New Yorku se v některých restau- k objednávkám jídla. Myšlenky se chopil
Nabušení roboti vezou racích setkáte s jakýmisi vitrínami s neono- podnikatel Jan Stejskal a oslovil ke spo-
pizzu jako kolo od vozu vým světlem, ve kterých se pěstují houby. lupráci Zdenka Pohlreicha. Čtyři jejich
Kvůli omezení setkávání lidí v době pan-
demie a také z důvodu velkého množství
objednávek pizzy s sebou začala jedna šokově chlazená
americká společnost v Houstnu rozvážet
pizzu pomocí samořízených aut. Dováž- Jídla lze vyzvednout
ková služba roboty byla schválena už rok na několika
před vypuknutím pandemie, díky tomu ji
bylo možné zprovoznit velmi rychle. Také místech zatím
se těšíte, až u vás zazvoní robot s pořád-
ným steakem? Nám to zní jako hudba v praze.
velmi blízké budoucnosti.
Tip: Technologie jdou velmi rychle dopře-
du a vyplatí se sledovat žhavé novinky.
Ani se nenadějete a mohou být k dispozici
i pro vaši firmu. Zákazníci si zcela jistě za-
pamatují tu společnost, která začne pře-
kvapivé technologie používat jako první!
Zkuste si zahrát na vizionáře a představit
si gastronomii za pár let. Co byste svým
zákazníkům mohli nabídnout navíc, abys-
te uspěli mezi velkou konkurencí? Už teď g
www.gastroahotel.cz 13