Page 15 - cely_gh0221
P. 15

téma





                                           víme, že kdo není online, jakoby nebyl. Pro-   Jedná se o minifarmy a houby můžete na
                                           to je prvním krokem k úspěchu zapracovat   místě ochutnat třeba v sendvičích. Další
                                           na vašem webu a nabídce zboží online.  zajímavost, na kterou můžete přilákat
                                                                              hosty do vašeho podniku.
                                           Lokální zdroje
                                           jsou stále důležitější             Kvůli zákazníkovi
                                           Mnohdy si se zpožděním uvědomíme, že   až na kraj světa
                                           věc, kterou jsme brali jako samozřejmost,   A dostáváme se domů, do České repub-
                                           tak samozřejmá nebyla. To se stalo během   liky. Do Penzionu Chata u Jirky v Krkono-
                                           pandemie, kdy najednou v obchodech chy-   ších se v době před pandemií ubytovávali
                                           běly určité potraviny. A stejně tak i na vše-   hlavně lidé s bezlepkovou dietou, a to díky
                                           mocném internetu, a to už je co říct. Ne-  umění majitele připravovat skvělá bezlep-
                                           byla mouka, droždí, nemohli jste sehnat   ková jídla a také kurzům bezlepkového
                                           běžnou zeleninu, jako je květák nebo bro-  vaření. Poté, co byl penzion nucen kvůli
                                           kolice. To nás přivádí k otázce zajištění   nařízení vlády zavřít, rozhodli se majitelé
                                           vlastních zdrojů, abychom dokázali být   pro rozvoz bezlepkových jídel. Pro velký
                                           vice soběstačnější. Jedním z takových   zájem se teď s bezlepkovými dobrotami
                                           zajímavých počinů je farma, která vyrost-  vydávají i na okruhy dlouhé 800 kilometrů.
                                           la na střeše jednoho pařížského domu.    Tip: Díky dostupné online reklamě je
                                           V současnosti je největší střešní farmou   v dnešní době snadné oslovit zákazníky
                                           na světě, svou rozlohou odpovídá dvě-  po celé republice. Pokud máte zajímavý
                                           ma fotbalovým hřištím. Ovoce a zeleni-  a jedinečný produkt a nechcete ho svěřit
                                           na se zde pěstuje kořeny nahoru, ušetří   přepravní službě, propočítejte si, jestli by
                                           se tak velké množství vody. Jednu ze   se vám vyplatilo ho rozvážet osobně. Prá-
                                           sto čtyřiceti zahrádek si mohou pronaj-   vě osobnímu konktaktu si vás zákazníci
                                           mout místní, další sklizeň se podává    mohou oblíbit a dál šířit dobré jméno va-
                                           ve střešní kavárně.                ší firmy.
                                              S dalším zajímavým nápadem přišel
                                           berlínský start-up Infarm. Do vybraných   Inovativní Lunchbox
                                           supermarketů umisťuje vertikální minifar-   Vyzvedávat si objednané spotřební zboží
                                           my, ve kterých se pěstují saláty a bylin-  z boxu v blízkosti bydliště je celkem běž-
                                           ky. Ušetří se tak spousta vody potřebné   ná věc. První takový box byl nainstalován
                                           při klasickém pěstování, tyto produkty   v Praze v roce 2014. Od té doby se tato
                                           nevytvářejí skoro žádnou uhlíkovou sto-  služba stala ještě vyhledávanější a rozrost-
                                           pu a také má zákazník jistotu, že kupuje   la se i do dalších měst. Byla jen otázka
                                           100% čerstvé produkty.             času, kdo tuto možnost začne využívat
                                           Tip: V New Yorku se v některých restau-   k objednávkám jídla. Myšlenky se chopil
        Nabušení roboti vezou              racích setkáte s jakýmisi vitrínami s neono-   podnikatel Jan Stejskal a oslovil ke spo-
        pizzu jako kolo od vozu            vým světlem, ve kterých se pěstují houby.   lupráci Zdenka Pohlreicha. Čtyři jejich
        Kvůli omezení setkávání lidí v době pan-
        demie a také z důvodu velkého množství
        objednávek pizzy s sebou začala jedna   šokově chlazená
        americká společnost v Houstnu rozvážet
        pizzu pomocí samořízených aut. Dováž-  Jídla lze vyzvednout
        ková služba roboty byla schválena už rok   na několika
        před vypuknutím pandemie, díky tomu ji
        bylo možné zprovoznit velmi rychle. Také   místech  zatím
        se těšíte, až u vás zazvoní robot s pořád-
        ným steakem? Nám to zní jako hudba    v praze.
        velmi blízké budoucnosti.
        Tip: Technologie jdou velmi rychle dopře-
        du a vyplatí se sledovat žhavé novinky.
        Ani se nenadějete a mohou být k dispozici
        i pro vaši firmu. Zákazníci si zcela jistě za-
        pamatují tu společnost, která začne pře-
        kvapivé technologie používat jako první!
        Zkuste si zahrát na vizionáře a představit
        si gastronomii za pár let. Co byste svým
        zákazníkům mohli nabídnout navíc, abys-
        te uspěli mezi velkou konkurencí? Už teď                                                                g


                                                                                                www.gastroahotel.cz 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20