Page 12 - AHR 06/2022
P. 12
ROZHOVOR
JAK JSEM
POTKAL
ŠTĚTINU
PAVEL HLINKA pracuje
v oboru více než půl století.
Za tu dobu posbíral celou
řadu ocenění. Letošní cena
JUDr. Vladimíra Štětiny ho ve
vzpomínkách přiblížila do doby,
kdy začínal a ten jehož jméno
cena nese, byl ještě u toho.
Rozhodnutí učit se číšníkem byla Vaše volba?
Za mě rozhodl osud. Já nenávidím kreslení.
V osmé třídě na začátku roku pan ředitel ozná-
mil, že kdo bude ve čtvrtletí mít na vysvědčení
nějakou trojku, tak ať si ani nepodává přihlášku
na jedenáctiletku. Já sice měl samé jedničky, ale
dostal trojku z kreslení. Podařilo se mi namalovat
javorový list za dvě a ruční pumpu za čtyři, „alles
zusammen“ za tři. Tak jsem si podal přihlášku
a šel jsem do devítky. Když jsem ji absolvoval se vedoucím výroby jídel, a tak to je asi brzy zavřou nemá praktické zkušenosti z oboru, neví přesně,
samými jedničkami, měl jsem šanci dělat rozdí- oba☺. Díky Bohu se to nestalo, a nakonec jsem co obnáší práce jednotlivých úseků hotelu. Škola
lové zkoušky rovnou do desáté třídy na tehdejší na tom letišti po jeho odchodu do InterConti- je připravila tak, že perfektně znají marketing,
jedenáctiletku. Já se ale zasekl, že když mě tam nentalu skončil jako ředitel. finance, ovládají excel, počítač. Z vlastní zkuše-
nechtěli hned, tak se raději půjdu učit pinglem. nosti ale vím, že když se objeví problém, nedoká-
Maminka omdlévala, ale mně se to povolání Vy jste ale se studiem neskončil. Absolvoval žou jednat s hostem. Jejich ego je tak velké, že
líbilo. A měl jsem hned zkraje štěstí, protože v té jste i vysokou školu? se před ním přece nebudou ponižovat. My jsme
době otevřeli v Příbrami nový kulturní dům, Ne, že bych odmítal se dále vzdělávat, ale opět za byli naučení, že host má vždycky pravdu a já
kam za dobrým výdělkem přišlo hodně číšníků mě rozhodli jiní. Přišel pokyn, že ředitel hotelu jsem ve své pozici od toho, abych vše urovnal
z Prahy, kteří něco uměli a od nich jsem se taky musí mít vysokou školu. A protože mně vždycky k oboustranné spokojenosti. My jsme řídili hotel
hodně naučil. Tenkrát se muselo hlavně praco- šla matematika, tak jsem se rozhodl pro VŠE. tak, aby prosperoval do budoucna. Dnes je to
vat. Měli jsme osm měsíců praxi a čtyři měsíce ve Zatímco řada mých kolegů, kteří se vyhýbali ma- tak, že rozhodují náklady, snaha dosáhnout co
škole, druhý rok to bylo stejné a třetí rok jenom tematice se rozhodla pro práva (smích). největšího zisku a jestli barák chátrá a za pět let
dva měsíce ve škole a zbytek v práci. to bude jinak a že je třeba nejen šetřit, ale i inves-
Když porovnáte, jak Vás na další profesní tovat, to dnešní manažery tolik nezajímá.
Co Vás vedlo k tomu, pokračovat ve studiu život připravilo studium a kolik Vám dala
na hotelové škole? praxe, jak Vám to vychází? Dá se něco dělat s tím, aby se školský
To bylo „o mně beze mě“. Před koncem toho tře- Záleží na tom, kdo Vás učí. My, když jsme přišli systém změnil?
tího roku učení mi přišla pozvánka ke zkouškám do školy, už jsme byli vyučení, všichni jsme znali Bohužel. Nikdo nechce. Ministerstvo školství
na hotelovou školu. Ale já jsem si žádnou nepodal. řemeslo, to nás nemuseli učit. Ale dali nám tu ná- nemá zájem o odborné školství. Preferuje gym-
To se domluvil můj třídní s mým tátou a přihláš- stavbu. Ti, kdo nás na hotelovce učili, byli zces- názia, všeobecné vzdělávání. Kdysi odborné
ku podali za mě. Na moje námitky mi otec řekl, tovalí, mohli nám předat zkušenosti odjinud. školy patřily pod příslušná ministerstva, kterým
ať ukážu, že nejsem srab a jdu zkusit, jestli bych Když vidím, kdo dnes na školách učí, je to smut- vychovávaly dorost. Bylo špatné rozhodnutí to
se tam dostal. Ozvala se moje hrdost a já tam šel. né. Bylo by ideální, kdyby kuchaře učil dobrý ku- zrušit a centralizovat pod ministerstvo školství.
A měl jsem opět kliku, protože v té době byly chař, který se v oboru vyučil, má za sebou dlouho- AHR o tom zkouší jednat společně s Hospodář-
v celém Československu jenom tři hotelové školy letou praxi, sleduje trendy v oboru a sám se dále skou komorou, ale je to zatím neprůstřelné.
a braly jenom lidi vyučené v oboru. Zkoušky vzdělává. Bohužel v současné době narážíme na to,
jsem udělal a přijali mě. že si jako kuchař vydělá podstatně víc než jako Jste předsedou poroty AHR ČR, která
Do třetice jsem měl štěstí, když jsem po vojně na- učitel. To se změnilo po covidu. Jiná potíž je, že ti, posuzuje nominace na školu roku. Jaká
stoupil na pražském letišti do tehdejšího Interho- kdo by mohli a chtěli učit, nemohou. Když to byla letošní úroveň nominovaných škol?
telu Transit, kde jsem začínal jako číšník. A tam vztáhnu na sebe, je paradox, že například já mo- Všech devět škol, které jsme letos posuzovali,
jsem poprvé potkal Vladimíra Štětinu, který si mě hu učit na vysoké škole, ale nikoliv na střední, si zasloužilo být mezi nominovanými. Střední
vybral, abych šel dělat vedoucího výrobny jídel protože nemám doplňkové pedagogické studium. škola Charbulova z Brna, která výroční cenu
do letadel, která tenkrát spadala pod hotel. Vzpo- A další problém, který se týká žáků. My jsme šli nakonec získala je například jedna mála,
mínám si, jak za mnou Štětina jednou v neděli do školy a věděli jsme, že tu profesi chceme dělat. která má vlastní kavárnu a cukrárnu, kde žáci
přišel a ptal se, jestli to všechno dobře hlídám. Dnes děti nastupují už s tím, že něco studovat jednak dodávají výrobky a jednak přicházejí
Cestou na letiště totiž zaslechl v autobusu dva musí, ale tu práci, na kterou se připravují dělat do styku s hosty, a tak skutečně poznávají
piloty, kteří si vyprávěli, že ten nový ředitel hote- nebudou. Anebo když ano, tak čekají, že z nich řemeslo. Zatím si myslím, že jsme vždy roz-
lu jmenoval nějakého třiadvacetiletého mladíka hned budou manažeři. Celá řada manažerů hodovali s dostatkem informací a objektivně.
10