Page 15 - Gastro&Hotel 06/2022
P. 15

V Británii je padesát tisíc gastro zařízení na še-   onální záležitosti. Například konec veřejného
                  desát milionů obyvatel. Tady je třicet tisíc na   prodeje z účelově státem dotovaných kantýn
                  deset milionů obyvatel. A to ještě například   a pak zavedení zákona o umožnění elektronic-
                  v Anglii nemají školní kantýny právo prodávat   ké formy plateb (kartou, telefonem, hodinkami
                  dotovaná jídla veřejně, což je u nás stále mož-   a podobně).
                  né. Ve vesnici je jedna dvě hospody, u nás tři
                  až čtyři a pátá v hasičárně. Jsem ekonom a je   Myslíte, že hrozí, že po zimě zavře
                  to až exemplární makroekonomická situace   spousta dalších restaurací kvůli drahým
                  a cesta z ní je též v ekonomii popsána. Dokud   energiím a potravinám obecně?
                  nezafungují samotné tržní síly, nic se nestane.   Na vesnicích a malých městech ano. Zůsta-
                  Náš stát totiž prokázal, že jestli mu opravdu   ne buď kvalitnější každodenní nabídka, nebo
                  nejde v něčem pomáhat a chránit, pak jsou to   levná nabídka. Ti, kteří zůstanou uprostřed si
                  podnikatelé ve službách. Proto by to ani dělat   budou zoufat. Někdo zhybernuje, někdo se
                  neměl. Možná by mohl efektivněji kontrolovat   vrátí do devadesátek. Čekám absolutní pod-
                  a nastavovat podmínky pro podnikání. V okol-   nikatelskou živelnost. O trendech a číslech
                  ních státech si umějí lépe ohlídat, kdo a jak   se má smysl bavit až za dva tři roky.
                  v trhu podniká. Ale obecně, trh si v tomto musí
                  určit cestu sám.                           Jakých restaurací se nejvíc dotklo
                                                             zdražování? Které z nich přestali lidé
                  Stěžujeme si stále, že v Česku je draho,   tolik navštěvovat? Kterých se to naopak
                  a to hlavně teď, kdy například obědové     tolik nedotklo?
                  menu je dražší i o několik desítek korun.   Ty kvalitní už jsi svůj osud určily a ty jsou teď
                  Například ale na Slovensku je jídlo ještě   také víceméně úspěšné. Podívejme se na
                  mnohem dražší. Chcete třeba porovnat       exemplární příklad Brna. Hospody jsou zde
                  gastronomii těchto dvou zemí?              dražší a plnější. Ti, kteří se vrátili do devadesá-
                  To má co dělat právě s tím, jak moc se postup-   tek, jsou též úspěšní, ale z téhle pěšinky není
                  ně zdeformovala česká gastronomie. Pokud   cesta zpět. Ti, kteří v sobě nezlomili obavu ze
                  jste si dali v dotované kantýně nekvalitní roz-   změny, nebo nenašli energii, čekají na zázrak
                  mrazený řízek za šedesát korun, a v hypermar-   nebo soudný den. Někdo žehrá, někdo boju-
                  ketu koupili pivo za deset, pak je to Kocourkov   je, někdo se směje, ale všichni jsou zpocení,
                  a Císařovy nové šaty v jednom. Trvalo to příliš   každý jen z trochu jiného přístupu. Nečekají
                  dlouho i díky tomu, že gastro trh nemá téměř   nás lehké roky, nikoho. Každý bude bojovat.
                  žádnou sílu vůči svým dodavatelům. Není to
                  o soupeření, ale o dialogu, jak v trhu rozvíjet   Co je největším nešvarem českých
                  hodnotu. Hodnota se rozvíjela hlavně směrem   restaurací?
                  k dodavatelům a teď na to i dodavatelé doplá-   Právě ta naše českost a leckdy vychytralost.
                  cejí. Mantrou rozvoje české gastronomie se   Němec, Rakušan to prostě udělá dobře. Čech
                  stane hrubá marže českých podnikatelů v ga-   to možná udělat dobře chce, ale pak ušetří na
                  stronomii, která zajistí rozvoj, nikoliv přežívání.   klíčové věci, zapovídá se, pak o tom víc mluví
                  To bude znamenat, že se budou muset i pod-   a dělá, že tomu rozumí, i když nemá zkušenos-
                  statněji změnit dodavatelé a některé instituci-   ti ze světa, nebo nedodrží disciplínu. Nesmě-
                                                                                jeme se, když máme,
                                                                                ale často máme radost,
                     LUBOŠ KASTNER                                              když vyděláme víc
                                                                                a host si toho nevšim-
                     Věnuje se gastronomickým tématům                           ne. To nás sráží oproti
                     v Českém Gastronomickém Institutu,                         Němcům a už i Polá-
                     Asociaci malých a středních podniků                        kům nebo Portugal-
                     a živnostníků i spolku Apron. Je aktivní                   cům do kolen. Neumí-
                     ve spolupráci s Hospodářskou komorou                       me přelézt naše hra-
                     ČR a na lokální úrovni ve výboru pro                       nice a být jedním ze
                     cestovní ruch Plzeňského kraje.                            západních sousedů.
                                                                                A těch, kteří to umí je   g




                                                                                 www.gastroahotel.cz 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20