Page 14 - Gastro&Hotel 06/2022
P. 14

Restaurace



                     Jak by měla vypadat



                     restaurace v roce 2023




                     Hosté restaurací jsou stále náročnější, na druhou stranu
                     plošné zvyšování cen drží majitele gastro provozů při zemi.


                          de najít zlatý střed, v němž by byli spoko-   i hostovi vyhovuje a celý trh je tím držen v šachu.
                          jeni jak zákazníci, tak majitelé restaurací,   Můžu s tím nesouhlasit, ale nevidím zatím vel-
                    Kbister či kaváren? To není jednoduchá     ký prostor na rychlejší změnu. Turista kroutí
                     otázka. My jsme si k jejímu zodpovězení po-   hlavou, jak je tady nejlevněji z Evropy. Proč
                     zvali jednoho z nejpovolanějších, LUBOŠE   nemají podnikatelé na nové kuchyně, proč
                     KASTNERA, experta v segmentu HORECA.      nemají na dobrý marketing a rozvoj? Se zru-
                                                               šením EET, což považuji za krok nazpět do de-
                     Poslední roky obrátily gastro průmysl     vadesátek, nečekám ani velkou změnu v tomto
                     naruby, jaká ze starých zaběhnutých       přístupu. Cena poroste pomalu, protože jen
                     pravidel přestala platit a co nového to   u piva se všichni extrémně bojí jí posouvat výš
                     naopak přineslo?                          a tím si sami zabraňují rychlejším změnám.
                     Přestalo platit to, že se v podstatě dařilo úplně   Bohužel se pak tento přístup multiplikuje do
                     všem, a to, že všichni vědí „jak by se to mělo   ekonomiky a není to jen problém gastra, ale
                     dělat“. Covid přinesl disrupci, která ze sedla   jde to dál do služeb i zemědělství a podobně.
                     vyhodila úplně všechny. Některá pravidla pře-   Je stále velmi slabá podnikatelská etika a pro-
                     stala platit úplně a nastal trvalý odliv gastro   zíravost. U nás vítězí často vychytralost. V tom-
                     zaměstnanců. Gastro dostalo novou šanci,   to je Německo pořád hodně před námi. Od-
                     ale po právu také několik pořádných facek   haduji, že se to u nás začne měnit až za dva
                     za všechno, co dělalo v minulosti špatně. Deva-   tři roky. Až začne kvalita vítězit nad průměrem
                     desátky zasely nešvary, které ovlivnily ekonomi-   a až dobré pivo bude stát alespoň přes tři eura.
                     ku podnikání, profesionalitu majitelů a zasely   Až si restaurace nebudou otevírat lidé z rozma-
                     u mnohých špatný přístup k zaměstnancům.   ru, ale s podnikatelským záměrem, na jehož
                     Děly se velké kompromisy v kvalitě nabídky,   konci bude cílová profitabilita. Až k sobě bu-
                     přístupu, digitalizaci, nepéči o zaměstnance   dou podnikatelé upřímní a začnou sledovat
                     i v cenové politice. Naopak ale na světlo vytáhlo   svoji hrubou marži a měsíční výsledovku. Až
                     ty, kteří ihned zareagovali kreativně, kteří se   si zavedou vnitropodnikový manažerský sys-
                     dobře postarali o své lidi a dalo to vítr do křídel   tém a až budou přemýšlet, jak svůj byznys
                     těm, kteří se snažili a chtěli od devadesátko-   rozvinout a ne jen zuby nehty udržet. Až zač-
                     vého přístupu co nejdál pryč. Proto vidím v co-   nou být cenově odvážní a přitom si zacho-
                     vidu velké poučení a velkou naději. I když mi   vají nezkrotnou vášeň. Pak teprve můžeme
                     je extrémně líto těch, kteří s podnikáním skon-   doufat ve změnu.
                     čili, byť podnikali tím stylem, který by je v bu-
                     doucnu ocenil.                            Platí stále, že Česká republika má nejvíc
                                                               gastronomických zařízení co do počtu
                     Myslíte, že někdy se změní česká tradice,   lidí ve střední Evropě? Jaký na to máte
                     kdy se číšníkům a servírkám na účet posílá   názor? Bylo by pro dobro věci, kdyby se
                     jen část platu a zbylou sumu dostávají na   množství restaurací zredukovalo?
                     ruku? Funguje to takto i někde ve světě?  V covidu to byl nefér argument, který se zne-
                     Nedělejme si iluze. Funguje to i ve světě a fun-   užíval, ale ano, je tomu tak. Vezměme příklad.
                     govat bude. Nehrajme si na mravokárce, tak
                     to prostě v gastru je a na dlouho ještě bude.
                     Třicet let se o tom ví a nyní jsme všichni překva-
                     peni? Právě tento přístup může za to, že jed-
                     no pivo nestojí čtyři eura, ale jen dvě, takže to





                     12 www.gastroahotel.cz
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19