Page 6 - cely_gh0420_flipbook
P. 6

KOKTEJL




           Oáza s atmosférou
           v srdci Prahy

           Kousek od Václavského náměstí,
           ve vnitrobloku paláce Savarin v ulici
           Na Příkopě, vznikl unikátní prostor
           Zahrada Savarin. Prostor je pouze
           dočasný, protože bude součástí
           developerského projektu skupiny
           Crestyl, ale do té doby bude sloužit
           jako místo pro setkávání s dobrým
           jídlem a pitím, svěžími DJ sety
           a neopakovatelnou atmosférou. Za
           vznikem stojí společnost Dejsipro-
           stor, která oživuje nevyužité veřejné
           i komerční prostory. „V Zahradě
           Savarin najdete útulné místo, kde
           si i v nejisté době po koronavi-
           rové pandemii dáte výborné
           pivo, zasytíte se kvalitním
           jídlem a zažijete pohodové
           letní večery s živou pouliční
           hudbou. „Genius loci této
           lokality je tak silný, že jsme ho
           prostě nechtěli nechat jen tak
           být,“ říká Filip Adámek, kreativní
           projekt manažer společnosti.


                                                                              Víno z laboratoře?

                                                                              Byla to jen otázka času

                                                                              Má šest procent alkoholu a chutná jako
                                                                              muškát, inspirované je odrůdou Moscato
                                                                              d’Asti. Říká se mu Gemello (italský výraz pro
                                                                              dvojče) a vzniká v laboratořích kalifornské
                                                                              firmy Endless West. Gemello je lehce šumi-
                                                                              vé, s tóny pomerančového květu, manga
                                                                              a náznaků broskví. Připomíná šumivá bílá
                                                                              vína vyrobená z hroznů muškátových odrůd
                                                                              v severozápadních oblastech Itálie, žádné
                                                                              hrozny ale neobsahuje. Vyrábí se výhradně
                                                                              z aromatických molekul, pocházejících z rost-
                                                                              lin, ovoce a kvasinek. Produkce vyžaduje
                                                                              mnohem méně vody a půdy a vzni-
                                                                              ká při ní méně oxidu uhličitého než
                                                                              při tradiční výrobě. Může být také
            Ve skotském pivovaru Fyne Ales                                    vytvořeno bez siričitanů a zbytků
            se vaří pivo z dešťovky                                           pesticidů, které pocházejí z tradič-
                                                                              ního vinařství. Někteří odborníci
            Že je voda základem piva, je známá věc. V srdci Skotské vysočiny je pivo-  však podotýkají, že v době,
            var, stojící uprostřed rodinné farmy, kde se pivo vaří z dešťové vody. Pod   kdy se odvracíme od potravin
            vrcholem blízké hory jsou lapače vody, která je následně vedena potru-  s přidanými „přírodními“ a „ka-
            bím do nádrží a pak přepadem přímo do pivovaru. Do vody se nepřidává   ramelovými“ barvami, přirozený
            žádná chemie, probíhá pouze kontrola čistoty, voda se přefiltruje a hned   kredit pro tento produkt trochu
            druhý den se z ní vaří pivo. Ročně ho pivovar vyrobí kolem deseti tisíc   uniká. Na druhé straně se
            hektolitrů. Hned tak ho ale neochutnáme, pivovar pivo prodá ve vlastním   nicméně spousta spotřebitelů
            výčepu a okolních hospodách.                                      zajímá o příjemně chutnající
                                                                              alkohol za nízkou cenu.


       4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11