Page 6 - cely_gh0420_flipbook
P. 6
KOKTEJL
Oáza s atmosférou
v srdci Prahy
Kousek od Václavského náměstí,
ve vnitrobloku paláce Savarin v ulici
Na Příkopě, vznikl unikátní prostor
Zahrada Savarin. Prostor je pouze
dočasný, protože bude součástí
developerského projektu skupiny
Crestyl, ale do té doby bude sloužit
jako místo pro setkávání s dobrým
jídlem a pitím, svěžími DJ sety
a neopakovatelnou atmosférou. Za
vznikem stojí společnost Dejsipro-
stor, která oživuje nevyužité veřejné
i komerční prostory. „V Zahradě
Savarin najdete útulné místo, kde
si i v nejisté době po koronavi-
rové pandemii dáte výborné
pivo, zasytíte se kvalitním
jídlem a zažijete pohodové
letní večery s živou pouliční
hudbou. „Genius loci této
lokality je tak silný, že jsme ho
prostě nechtěli nechat jen tak
být,“ říká Filip Adámek, kreativní
projekt manažer společnosti.
Víno z laboratoře?
Byla to jen otázka času
Má šest procent alkoholu a chutná jako
muškát, inspirované je odrůdou Moscato
d’Asti. Říká se mu Gemello (italský výraz pro
dvojče) a vzniká v laboratořích kalifornské
firmy Endless West. Gemello je lehce šumi-
vé, s tóny pomerančového květu, manga
a náznaků broskví. Připomíná šumivá bílá
vína vyrobená z hroznů muškátových odrůd
v severozápadních oblastech Itálie, žádné
hrozny ale neobsahuje. Vyrábí se výhradně
z aromatických molekul, pocházejících z rost-
lin, ovoce a kvasinek. Produkce vyžaduje
mnohem méně vody a půdy a vzni-
ká při ní méně oxidu uhličitého než
při tradiční výrobě. Může být také
Ve skotském pivovaru Fyne Ales vytvořeno bez siričitanů a zbytků
se vaří pivo z dešťovky pesticidů, které pocházejí z tradič-
ního vinařství. Někteří odborníci
Že je voda základem piva, je známá věc. V srdci Skotské vysočiny je pivo- však podotýkají, že v době,
var, stojící uprostřed rodinné farmy, kde se pivo vaří z dešťové vody. Pod kdy se odvracíme od potravin
vrcholem blízké hory jsou lapače vody, která je následně vedena potru- s přidanými „přírodními“ a „ka-
bím do nádrží a pak přepadem přímo do pivovaru. Do vody se nepřidává ramelovými“ barvami, přirozený
žádná chemie, probíhá pouze kontrola čistoty, voda se přefiltruje a hned kredit pro tento produkt trochu
druhý den se z ní vaří pivo. Ročně ho pivovar vyrobí kolem deseti tisíc uniká. Na druhé straně se
hektolitrů. Hned tak ho ale neochutnáme, pivovar pivo prodá ve vlastním nicméně spousta spotřebitelů
výčepu a okolních hospodách. zajímá o příjemně chutnající
alkohol za nízkou cenu.
4 www.gastroahotel.cz