Page 14 - AHRzpravodaj_0522
P. 14

HOTEL


          DEN S…

































          DUARTE CORREIA,

          generálním ředitelem
          hotelu Mandarin

          Oriental v Praze

          Už od mládí věděl, že chce pracovat ve službách a šel si za tím krok po kroku. Narodil se ve Venezuele, ale
          vyrůstal na portugalské Madeiře, odkud v šestnácti letech odešel do Londýna na zkušenou s tím, že se za pár
          let vrátí. O dvě dekády později se stále ještě nevrátil, zato procestoval půl světa a zkušeností má na rozdávání.

          Pražský hotel Mandarin Oriental patří do svě‑   zdraví se s personálem. Věří, že vizitkou hotelu   nimi stát. Umím si představit, že najdeme kom‑
          tového řetězce hotelů téhož jména. Stojí na   jsou lidé, kteří v něm pracují a záleží mu na je‑   promis a recepční se na pozici budou střídat na
          místě bývalého kláštera magdalenitek, později   jich spokojenosti. Respektuje jejich osobní živo‑   ranní a odpolední směnu místo toho, aby byli
          Dominikánů a na hotelový komplex byl pře‑  ty, a tak pokud to není vyloženě nutné, neplá‑  v práci celý den. Společnost se proměňuje a my
          stavěn mezi lety 2004–2006. Vysoké zdi, za   nuje schůzky ani porady na večerní hodiny, kdy   s ní musíme držet krok,“ říká generální ředitel.
          nimiž se ve vzrostlé zahradě skrývá téměř sto   lidé chtějí trávit svůj čas s rodinou. Stejně tak   Otevřený je i dalším moderním trendům jako
          luxusních pokojů, vytvářejí pocit bezpečného   věří, že dovolená je doba odpočinku, a proto si   jsou udržitelnost a společenská odpovědnost.
          útočiště v centru města.           nechává do kalendáře vkládat upomínky, kdy kdo   Při svých dopoledních schůzkách s dodavateli
           Nový generální ředitel si lokaci i dispozice   z jeho spolupracovníků čerpá tu svou, aby je neru‑  a vedoucími jednotlivých oddělení řeší, jak sni‑
          hotelu velmi pochvaluje, protože skvěle ladí s je‑   šil. Klid a relaxace jsou pro dobrý život důležité.  žovat ekologickou stopu provozu, jak využívat
          ho vizí a strategií ovlivněnou jeho působením   „Stejně jako ostatní hotely a restaurace, potý‑   více lokálních dodavatelů. Zajímá ho, jak spojit
          v hotelových resortech v Karibiku a Indickém   káme se i my po kovidové pandemii s nedostat‑   fungování nadnárodního řetězce s lokálními tra‑
          oceánu. Jak sám říká: „Rozdíl mezi hotelem   kem personálu. V současné chvíli pracuje v ho‑  dicemi a přispívat k rozvoji města a regionu.
          v metropoli a hotelovým resortem na pláži, i když   telu sto zaměstnanců a před pár měsíci jsme   Inspiraci nachází i mimo pracovní dobu. Při
          patří jednomu řetězci, je velký. Do hotelového   neměli dostatečné lidské zdroje na to, abychom   víkendovém výletě na Kokořín objevil v jedné
          resortu v Karibiku přijedou lidé na dovolenou   pokryli provoz. Rozhodl jsem, že snížíme ka‑  restauraci tak dobrý jablečný džus z místního sa‑
          a jejich očekávání a nároky jsou odlišné od těch,   pacitu rezervací, a ačkoli nás to stálo nemalé pe‑  du, že teď hledá cestu, jak ho nabízet nejen ve
          jaké mají lidé na služební cestě, nebo turisté   níze, nestálo nás to zdraví našich zaměstnanců,   své hotelové restauraci, ale dávat ho i do mini‑
          cestující po Evropě. Jako generální ředitel Man‑  kteří by museli pracovat na úroveň vyčerpání,   barů v pokojích.
          darin Oriental v Canouan, jednom z ostrovů   a to by neprospělo ani jim, ani našim hostům.“  Spolu s marketingovým oddělením připravu‑
          Svatého Vincence a Grenadin, jsem více než   Pětihvězdičkové hotely mají vysoké standar‑   jí další aktivity, které hotel více propojí s jeho
          65 % své pracovní doby trávil s hosty. Vždy   dy a pracovat v nich je náročné. Noční směny,   okolím a lokální uměleckou scénou. Aktuálně
          jsem je vítal po příjezdu a loučil se s nimi u od‑  víkendy, Vánoce a dlouhé hodiny jsou nedílnou   je v nabídce Lobkowiczovo apartmá s jedinečnou
          jezdu. Často jsem s nimi snídal, obědval nebo   součástí. Trendem současnosti je změna v pohledu   rodinnou sbírkou litografií a faksimilií obrazů,
          večeřel. Hrál jsem s nimi tenis či golf, protože   na pracovní nároky. Mladá generace nechce   z jehož ceny jde po rezervaci procentuální část
          tak to v resortech chodí.“         práci obětovat svůj život, a tak se mění i postoj   na podporu nadace Lobkowicz.
           Duarte uplatňuje při své práci osobní kontakt   zaměstnavatelů. „Jsem ochotný přistoupit na   Hotel se letos plánuje přidat k již 12 let běží‑
          a pohostinnost i v pražském hotelu. Je to ranní   to, že budeme mít dva recepční místo jednoho,   címu mezinárodnímu projektu „Pack for a Pur‑
          ptáče, a tak svůj pracovní den začíná velmi brzy.   pokud to bude pro dobro věci. Respektuji, že   pose“, kdy hoteloví hosté dostávají spolu s re‑
          Po příchodu do práce projde všechna patra a po‑   mladí lidé mají své požadavky a nebojí se za   zervací možnost zapojit se do dobročinné sbírky
       12
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19