Page 12 - AHRzpravodaj_0522
P. 12
ROZHOVOR
VĚDĚT, CO V DANÉ CHVÍLI DĚLAT…
Věta v titulku je zkrácenou verzí rady, kterou kdysi dal otec VLASTISLAVU ŠOSOVI, generálnímu řediteli
Interhotelu Olympik, a. s. a zatím poslednímu nositeli ocenění Hoteliér roku 2020 (hotely nad 80 pokojů).
Jste v businessu hotelnictví a cestovního ruchu Museli jsme navýšit počet pracovníků v rezervač‑ ráno, to je radost. Ale vážně. Okolo půl sedmé
už 40 let. Jak se za tu dobu obor proměnil? ním oddělení, kde vyřizují požadavky na transfe‑ jsem v hotelu a začínám ranní pochůzku – pro‑
Změna je ohromná. Přibylo hrozně moc nejen ry, zajištění vstupenek, okružních jízd apod. jdu všechny restaurace, kde se podávají snídaně,
hotelů, ale změnila se i hotelová technologie, Proměnila se i hotelová gastronomie. Dříve se obě recepce, kde dostanu základní informace
a s tím se proměnil i náš obor. Když jsem začínal, vyžadovala silná gastronomie ‑plné penze. Dnes o nočním provozu, případných stížnostech hostů
bylo pár 4 hvězdičkových hotelů, pro které se je často požadavek pouze na snídaně a trend je nebo o jiných nestandardních situacích a končím
vybírali nejlepší kuchaři, nejlepší číšníci, jazykově omezovat i snídaně. v obchodním oddělení, kde se zpravidla zdržím
fundovaní recepční, byli jsme trénovaní na spole‑ Další změna je v požadavcích na vybavení po‑ nejdéle. Pak se vrátím do kanceláře a dám si sil‑
čenské chování, chování k hostu. To všechno je kojů. Klienti především vyžadují naprostou funk‑ ný, ale opravdu silný čaj z nastrouhaného zázvo‑
i dneska, ale běží to mnohem rychleji. Tím, že čnost pokoje, včetně vybavení, otevírání pokojů ru. V osm začíná rychlá porada s technickým ře‑
hotelů přibylo, tak ti, kdo měli výše uvedené před‑ pomocí digitálních technologií, komunikaci přes ditelem a ostatními členy vedení a už to jede. Bleskové dodání
poklady, vyjeli do zahraničí anebo se rozptýlili do aplikace apod.
nadnárodních hotelových řetězců, kde mají více Konečně, a to mě netěší, změnil se přístup li‑ Jakou nejlepší radu jste pro svou pracovní
možností růstu a příležitostí pracovat v hotelech dí. Obor je riskantní a je to dřina. Když jsem byl praxi dostal? energeticky úsporných
po celém světě. Za posledních pět až sedm let mladý, rodina neznala společné Vánoce, neznal Kdysi od svého otce. On nepracoval v našem
tak máme problémy sehnat pro hotel kvalifiko‑ jsem soukromou oslavu Silvestra, přednost měl oboru, byl pilotem dopravních letadel, ale ty
vaný personál. hotel. Zavření hotelů během pandemie vedlo mi‑ věty ve mně zanechaly hrozně moc. Říkal: „Mu‑ konvektomatů
V celém oboru významně pomohla výpočetní mo jiné k tomu, že si především mladí lidé našli síš vždy vědět, co máš v dané chvíli dělat, nesmíš
technika a elektronická komunikace. Z organizo‑ jinou práci, kde jim nabídli pracovní dobu od si to jenom myslet. Já přece musím vědět, co mám Retigo Vision!
vané turistiky se masově přechází na individuální do a volné víkendy. s tím érem dělat. Kdybych si to jenom myslel,
turistiku. Klienti jsou jazykově vybavenější, do‑ tak to platím krví.“ To by mělo platit pro kaž‑
kážou si sami sobě zařídit spoustu služeb, ale jsou Bez čeho byste nikdy nezačal den? dého manažera, být o každém svém rozhodnutí
náročnější a mají spoustu dalších požadavků. Máme jezevčíka. Taková procházka o půl šesté přesvědčen, že je to správné. Vzpomínám si, že
po privatizaci jeden z majitelů a člen představen‑
stva vždy prosazoval: „Vše je černé nebo bílé, vše
musí mít nakonec kladný ekonomický výsledek,
jinak to nemá smysl dělat“. Oba názory, respek‑ U nás se nečeká jako u lékaře.
tive rady, jsou identické.
Co považujete za nejdůležitější pro to, aby Napište si o svůj kousek:
člověk ve Vaší profesní oblasti obstál a byl
úspěšný? prodej@retigo.cz
Být empatický, vnímat potřeby klientů, zaměst‑
nanců, majitelů a vše to přizpůsobit ekonomic‑
kým možnostem. Musíte sledovat aktuální trendy
marketingu, ekonomicko ‑politickou situaci ve
světě, být k sobě nekompromisní v plnění termí‑
nů, cílů, protože to, co vyžadujete od jiných, tak
sám musíte splňovat dvojnásob. www.retigo.cz
10
21.09.2022 13:18
RETIGO_Inzerce_AHR_09-2022_210x146_01.indd 6
RETIGO_Inzerce_AHR_09-2022_210x146_01.indd 6 21.09.2022 13:18