Page 15 - cely_gh0123
P. 15

UPCYKLACE ANEB BIOODPAD                    ko neobsahuje alergeny, je levné na výrobu
                  JAKO VSTUPNÍ SUROVINA                      a navíc i šetrné k životnímu prostředí.
                  Ještě o kousek dál míří trend upcyklace, který   Poměrně bohatá nabídka rostlinného ma-
                  vychází ze životního stylu s označením Zero   sa, slaniny a salámu se v letošním roce výraz-
                  Waste (nulový odpad). V praxi to znamená, že   ně rozroste o různé variace mořských plodů
                  dáte biodpadu druhou šanci zazářit. Poměrně   na rostlinné bázi. Díky tomu si v moderních
                  donedávna se někteří (a to i známí) kuchaři   restauracích určitě najdou stálé místo náhraž-
                  otevřeně vysmívali smaženým kuřecím ků-    ky krevet, lososa i tuňáka.
                  žičkám, ale i tak může vypadat upcyklace.    Dlouhodobý trend se zkrátka nemění a no-
                    Možná nevěřícně kroutíte hlavou, ale třeba   vá vlna rostlinných alternativ si najde svou ces-
                  tvrdé pečivo většina z vás nejspíš upcykluje   tu k zákazníkovi. Záleží pouze na vás, co z nich
                  v podobě strouhanky a smažených krutonů.   dokážete vykouzlit.
                    Vyhazovat nemusíte ani tvrdé stonky byli-
                  nek, nevyužitou nať a odkrojky zeleniny. Stačí   O POZORNOST SE HLÁSÍ
                  je odšťavnit a zpracovat do chutí nabitého   TĚSTOVINY 2.0 I MOŘSKÉ ŘASY
                  pesta, které se výborně hodí do omáček i po-  Italská pasta z pšeničné mouky, která je zákla-
                  lévek. Není náhoda, že v zahraničí si zákazníci   dem menu mnoha restaurací, bude mít v ro-
                  oblíbili chléb s přídavkem bramborových slu-  ce 2023 zdatnou konkurenci. Rostoucí počet
                                                             receptů na pokrmy ze zeleninových těstovin
                                                             napovídá, že se americká autorka úspěšných
                                                             kuchařských knih Carleig Bodrug ve své
                                                             predikci opět trefila.
                                                               Fantazii se přitom meze nekladou. Zele-
                                                             ninové těstoviny snadno připravíte z mrkve,
                                                             cukety, dýně, květáku, čočky, ale i ze zele-
                                                             ných banánů a mořských chaluh. Různo-
                                                             rodé barevné variace lahodí očím strávníků
                                                             a patřičnou pozornost si dokážou získat i na
                                                             sociálních sítích, což může být podle od-
                                                             borníků jeden z hlavních důvodů neustále
                                                             rostoucí popularity. Kromě toho zeleninová
                                                             alternativa obsahuje také více živin než tra-
                                                             diční pšeničné těstoviny.
                  pek, pivo ze starého chleba, shoyu omáčku    Do popředí zájmu se letos dostanou i moř-
                  z kávové sedliny a mnoho dalších delikates.   ské řasy, které se skvěle hodí do polévek, salá-
                  Určitě ocení vaši snahu o ochranu planety   tů, těstovin, rizota a mnoha dalších pokrmů.
                  i možnost ochutnat něco z netradiční nabíd-  Plusové body u lidí navíc získávají za pozitivní
                  ky. A vy trochu ušetříte i na nákladech.   vliv na zdraví. Některé mořské řasy mírní rev-
                                                             matismus a vysoký krevní tlak.
                  SMRŠŤ ROSTLINNÝCH ALTERNATIV
                  Rok 2023 se nepochybně ponese také ve zna-   ROZMACH FLEXITARIÁNSTVÍ,
                  mení náhražek masa, mléka, vajec a dalších   VEGANSTVÍ A DALŠÍCH
                  živočišných produktů. Poptávka neustále ros-   ALTERNATIVNÍCH PROUDŮ
                  te, a proto se rostlinné alternativy už dávno   Jedná se o další trend, který není úplně nový,
                  nekrčí v rohu supermarketu.                ale v roce 2023 se znovu prohloubí. Alience
                    Jedním z hlavních taháků letošní sezony   For Science pomocí vlastního průzkumu od-
                  bude bramborové mléko, které doplní už     halila, že jeden z deseti Američanů starších
                  v podstatě tradiční ovesné, mandlové a sójo-  osmnácti let se považuje za vegana nebo ve-
                  vé alternativy. Je pravda, že švédský start-up   getariána. Data z francouzské studie ukazují,
                  představil bramborové mléko už v srpnu 2021,   že pescetariáni, vegetariáni, vegani a flexita-
                  ale teprve nyní se očekává masivní boom, pro-   riáni tvoří dokonce 26,2 % francouzské popu-
                  tože se tento rostlinný produkt začne vyrábět   lace. Pravdivé hodnoty se mohou ve skuteč-
                  ve více firmách. A výhody? Bramborové mlé-  nosti mírně lišit, pokaždé záleží na zvolené   g




                                                                                www.gastroahotel.cz 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20