Page 15 - cely_gh0123
P. 15
UPCYKLACE ANEB BIOODPAD ko neobsahuje alergeny, je levné na výrobu
JAKO VSTUPNÍ SUROVINA a navíc i šetrné k životnímu prostředí.
Ještě o kousek dál míří trend upcyklace, který Poměrně bohatá nabídka rostlinného ma-
vychází ze životního stylu s označením Zero sa, slaniny a salámu se v letošním roce výraz-
Waste (nulový odpad). V praxi to znamená, že ně rozroste o různé variace mořských plodů
dáte biodpadu druhou šanci zazářit. Poměrně na rostlinné bázi. Díky tomu si v moderních
donedávna se někteří (a to i známí) kuchaři restauracích určitě najdou stálé místo náhraž-
otevřeně vysmívali smaženým kuřecím ků- ky krevet, lososa i tuňáka.
žičkám, ale i tak může vypadat upcyklace. Dlouhodobý trend se zkrátka nemění a no-
Možná nevěřícně kroutíte hlavou, ale třeba vá vlna rostlinných alternativ si najde svou ces-
tvrdé pečivo většina z vás nejspíš upcykluje tu k zákazníkovi. Záleží pouze na vás, co z nich
v podobě strouhanky a smažených krutonů. dokážete vykouzlit.
Vyhazovat nemusíte ani tvrdé stonky byli-
nek, nevyužitou nať a odkrojky zeleniny. Stačí O POZORNOST SE HLÁSÍ
je odšťavnit a zpracovat do chutí nabitého TĚSTOVINY 2.0 I MOŘSKÉ ŘASY
pesta, které se výborně hodí do omáček i po- Italská pasta z pšeničné mouky, která je zákla-
lévek. Není náhoda, že v zahraničí si zákazníci dem menu mnoha restaurací, bude mít v ro-
oblíbili chléb s přídavkem bramborových slu- ce 2023 zdatnou konkurenci. Rostoucí počet
receptů na pokrmy ze zeleninových těstovin
napovídá, že se americká autorka úspěšných
kuchařských knih Carleig Bodrug ve své
predikci opět trefila.
Fantazii se přitom meze nekladou. Zele-
ninové těstoviny snadno připravíte z mrkve,
cukety, dýně, květáku, čočky, ale i ze zele-
ných banánů a mořských chaluh. Různo-
rodé barevné variace lahodí očím strávníků
a patřičnou pozornost si dokážou získat i na
sociálních sítích, což může být podle od-
borníků jeden z hlavních důvodů neustále
rostoucí popularity. Kromě toho zeleninová
alternativa obsahuje také více živin než tra-
diční pšeničné těstoviny.
pek, pivo ze starého chleba, shoyu omáčku Do popředí zájmu se letos dostanou i moř-
z kávové sedliny a mnoho dalších delikates. ské řasy, které se skvěle hodí do polévek, salá-
Určitě ocení vaši snahu o ochranu planety tů, těstovin, rizota a mnoha dalších pokrmů.
i možnost ochutnat něco z netradiční nabíd- Plusové body u lidí navíc získávají za pozitivní
ky. A vy trochu ušetříte i na nákladech. vliv na zdraví. Některé mořské řasy mírní rev-
matismus a vysoký krevní tlak.
SMRŠŤ ROSTLINNÝCH ALTERNATIV
Rok 2023 se nepochybně ponese také ve zna- ROZMACH FLEXITARIÁNSTVÍ,
mení náhražek masa, mléka, vajec a dalších VEGANSTVÍ A DALŠÍCH
živočišných produktů. Poptávka neustále ros- ALTERNATIVNÍCH PROUDŮ
te, a proto se rostlinné alternativy už dávno Jedná se o další trend, který není úplně nový,
nekrčí v rohu supermarketu. ale v roce 2023 se znovu prohloubí. Alience
Jedním z hlavních taháků letošní sezony For Science pomocí vlastního průzkumu od-
bude bramborové mléko, které doplní už halila, že jeden z deseti Američanů starších
v podstatě tradiční ovesné, mandlové a sójo- osmnácti let se považuje za vegana nebo ve-
vé alternativy. Je pravda, že švédský start-up getariána. Data z francouzské studie ukazují,
představil bramborové mléko už v srpnu 2021, že pescetariáni, vegetariáni, vegani a flexita-
ale teprve nyní se očekává masivní boom, pro- riáni tvoří dokonce 26,2 % francouzské popu-
tože se tento rostlinný produkt začne vyrábět lace. Pravdivé hodnoty se mohou ve skuteč-
ve více firmách. A výhody? Bramborové mlé- nosti mírně lišit, pokaždé záleží na zvolené g
www.gastroahotel.cz 13