Page 7 - AHR zpravodaj
P. 7

AKTUÁLNĚ


       BEZPEČNÝ

       NÁVRAT DO ŽIVOTA



       Česká republika si za rok
       koronavirové krize vyzkoušela
       dopady tvrdých omezení
       ekonomického a společenského
       života. Vyzkoušela si také, jak
       nebezpečné a krátkozraké je
       postupovat systémem start-stop.
       Prošla si obdobím překotně se        DESATERO PRAVIDEL PRO RESTAURACE a pravidla provozu
       měnících opatření, přijímaných       podle semaforu – návrh AHR ČR
       mnohdy zcela nesystémově             1. Roušky – podle platných nařízení   a stojánky, pivní tácky (omyvatelné nebo
       a bez vize jasných cílů              a charakteru provozu, personál trvale, hosté   výměna s každým hostem).
       a očekávaného vývoje.                (s výjimkou usazení u stolu).     7. Dochucovací prostředky – v uzavřených
                                            2. Rozestupy – vzdálenost mezi skupinami   a omyvatelných balení – po každé návštěvě
       Cílem zodpovědných podnikatelů je vytvořit   hostů u stolu minimálně 1 m.  dezinfekce.
       takový systém bezpečného návratu do života,   3. Ruce – dezinfekce na ruce k dispozici   8. Provozovatel restaurace má zpracován
       který umožní od jara 2021 postupně začít   u vchodu do restaurace, na WC, antibakte-  písemně postupy pro zajištění bezpečnosti
       fungovat tak, abychom omezili epidemiolo-  riální mýdla ve výrobních střediscích.  personálu před virovou nákazou.
       gická rizika i společenské a ekonomické škody.   4. Stoly – dezinfekce stolů před příchodem   9. Zvýšená sanitace skla a mytí nádobí –
       Klíčem je vedle restartu efektivního systému   nového zákazníka + případně madla židlí   minimální teploty 60° C, pivní sklo – mož-
       testování a trasování také pevně daný a na   a sedáky (pokud možné).   né i studené mytí (pivní sklo při dodržení
       základě dat postavený systém jednotlivých   5. Nabídkové lístky v provedení, kdy je   zásad stanovených pivovary a hygieniky).
       kroků k uvolňování zavedených opatření.  možno je po každém použití dezinfikovat,   10. Personál – pravidelné školení a zákaz
        Hospodářská komora ČR, Svaz obchodu   případně stejné pravidlo pro elektronické   práce zaměstnanců s respiračními problémy
       a cestovního ruchu ČR, Asociace hotelů a re-  lístky, podpora plateb kreditní kartou.  a zvýšenou teplotou.
       staurací ČR, Český svaz pivovarů a sladoven,   6. Odstranění všech předmětů ze stolu   Zahrádky – limitovaný počet míst u stolu –
       Asociace nákupních center a zástupci sektoru   (vyjma svíček a dekorace), kterých se hosté   maximálně 6 osob, stejná pravidla jako pro
       gastronomie požádaly skupinu renomovaných   opakovaně dotýkají – nabídkové karty   restaurace.
       odborníků z oblastí epidemiologie a hygieny,
       aby vytvořili nezávislý odborný návrh dalšího
       postupu s maximální možnou garancí udržení   DESATERO PRAVIDEL A SYSTÉMOVÝCH OPATŘENÍ
       takového plánu. Máme totiž jediný zájem: aby   PRO UBYTOVACÍ SLUŽBY – návrh AHR ČR
       byl nastavený plán důvěryhodný, aby se stal
       základem společenského konsensu a aby dlouho-  1. Roušky – podle platných nařízení a charak-  5. Nastavená přísná pravidla pro sklado-
       době platil. Jen takový přístup umožní vyhnout   teru provozu, personál / hosté.  vání a čištění pracovních oděvů a praní
       se škodám, které dosavadní přístup vlády přinesl.  2. Zajištění dodržování bezpečné vzdálenosti   prádla.
        Expertní tým autorů návrhu povede děkan    mezi osobami ve všech veřejně přístupných   6. Zabezpečit bezpečnou manipulaci
       Lékařské fakulty Ostravské univerzity doc.   prostorách, rozestupy hostů ve frontách 1,5 m.  s prádlem, aby nedošlo ke kontaminaci
       MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA,    3. Dezinfekce k dispozici u vchodu a na   (prádlo použité, pytle po úklidu, přísné
       FRCPS. Mezi členy týmu budou například   recepci.                        oddělení prádla použitého X čistého).
       prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., z Ústavu bio-  4. Zvýšená hygienická opatření a pravidelná   7. Tam, kde to je možné, zajistit pravi-
       chemie Masarykovy univerzity, epidemioložka   dezinfekce předmětů a ploch, kterých se do týká  delné větrání místností, včetně pokojů po
       MUDr. Hana Tkadlecová a další.       více osob např.:                    odjezdu hostů.
        Výstupy expertního týmu budou sloužit jako     a. Veřejné prostory, recepce – stolky, židle,   8. Dezinfekční a ochranné pomůcky pro
       podklad pro jednání s představiteli vlády, opo-  pulty, magnetické karty – klíče, platební   zaměstnance (roušky, respirátory, jed-
       zičních stran i s různými odbornými skupina-  terminály, pera, madla, kliky, zábradlí, vypí-  norázové rukavice, čistící a dezinfekční
       mi, které se na řešení současné situace podílejí.   nače, výtahy).       roztoky na ruce, jednorázové ubrousky,
       Cílem je najít maximální možný konsensus   b. Pokoje – dávkovače v koupelně, ovlá-  ochranné clony např. recepce atd.).
       dalšího postupu tak, abychom neopakovali   dání, vypínače, fény, coffee sety, telefony,   9. Aktivní podpora nabídky online chec-
       chyby z uplynulých měsíců a nepromyšleným   lampičky, manuály služeb, minibary,   k-in/out, pokud má ubytovací zařízení
       postupem nemuseli po krátkém otevření spo-  žehlička a žehlící prkno, tlačítka trezorů atd.   tyto technologie, případně samoobslužné
       lečnosti přistupovat k dalším uzávěrám.  Omezení používání předmětů na pokoji –   kiosky.
        AHR ČR již v loňském roce představila desa-  časopisy, psací potřeby, přehozy přes postel,   10. Zavedení standardů prevence a po-
       tero bezpečného provozu pro restaurace a uby-  dekorativní polštáře atd. Věnovat pozornost   stupů v případě podezření z onemocnění,  TEXT: VÁCLAV STÁREK / FOTO: ARCHIV 
       tovací služby, které by v kombinaci s případným   jednorázovým kosmetickým přípravkům   postupů v případě prokázání výskytu
       potvrzením o testování / očkování například   na pokojích. Po každém odjezdu hosta   onemocnění v ubytovacím zařízení,
       v nějaké formě mobilní aplikace mohlo být ces-  v případě, že je to možné, obaly nepoužitých  pravidelné školení personálu a jeho
       tou k provozování služeb, které byly více než rok   kosmetických přípravků dezinfikovat.  evidence.
       zásadním způsobem a opakovaně omezovány.

                                                                                                                 5
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12