Page 9 - cely_gh0621
P. 9

téma

























































        Ing. Václav Stárek,
        prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

        1. V současné době je jen těžko hodnotit,   2019. Stále doufáme, že přelom nastane   plikuje jakékoliv
        zda tento rok bude v cestovním ruchu   v příštím roce, ale vše je opravdu nyní   odhady a prog-
        přelomový a v jakém směru. Zatím se opět   spíše věštba z křišťálové koule. Na druhou   nózy. Výrazně se po-
        zhoršuje epidemická situace a vše vypadá,   stranu máme šanci některé věci začít dělat   sílila online komunikace
        že provozovatele hotelů a restaurací   jinak. Každá krize je zároveň příležitostí.  se zákazníkem, a to i v restauracích, což je
        čeká další těžké období. Máme za sebou   2. Myslím, že všichni prokázali, že jsou   pozitivní. Na druhou stranu až třetina hos-
        celkem 13 měsíců uzavírání provozů a po   skutečně hrdinové. Mám na mysli, že pro-   tů se nyní domnívá, že jim návštěvu restau-
        poměrně slibném startu v létě se opět   kázali svou houževnatost, schopnost se   race plně nahradí domácí setkávání. Na
        blížíme do situace, kdy klesá počet hostů   rychle přizpůsobovat i velmi nepříznivým   venkově posílily „garážové a zahradní party“,
        jak v restauracích, tak v ubytovacích zaříze-  podmínkám v podnikání a v mnoha přípa-   což je až likvidační pro venkovské hospůd-
        ních. Přitom ještě v září vypadalo vše po-  dech i kreativitu. Maximálně se snažili také   ky, ale v závěru i pro restaurace, zaměřené
        měrně slibně, a i obsazenost ubytovacích   udržet své zaměstnance, i když to často   na gastronomii. Posiluje význam domácí-
        zařízeních ve městech se mírně zvyšovala.   bylo opravdu těžké. Za nás patří díky také   ho cestovního ruchu a do budoucna bude
        Problémem u ubytovacích služeb je prů-  všem, kdo po celou dobu podporovali a na-   mít myslím stále větší potenciál. Lidé se
        měrná cena, která se dramaticky propadá.   dále podporují činnost naší organizace a na-   pořád trochu obávají společných setkání,
        V Praze zaznamenali počátkem roku   še aktivity, kdy se snažíme sjednotit společ-   což je riziko i z pohledu sociologického.
        historicky nejnižší cenu na disponibilní   ná stanoviska a kroky. A to není vždy zcela   4. Věříme, že se již objeví světlo na kon-
        pokoj, a to necelých šest euro. V současné   snadné jak pro nás, tak pro naše členy.  ci tunelu, protože jsme optimisté. Ale
        době se pohybuje někde kolem 13 €. To   3. Chování zákazníků se změnilo poměr-   v každém případě očekáváme, že se ko-
        je dramatický propad proti výkonům před   ně rychle a znatelně. Tato doba ještě více   nečně začnou bořit bariéry pro cestování,
        pandemií. Restaurace i v letošním roce bu-  akcelerovala trend rezervací a nákupu na   využívání služeb a postupně se vrátíme
        dou mít tržby o téměř 50 % nižší než v roce   poslední chvíli, což poměrně značně kom-   do normálního života.  g


                                                                                                 www.gastroahotel.cz 7
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14