Page 9 - cely_gh0621
P. 9
téma
Ing. Václav Stárek,
prezident Asociace hotelů a restaurací ČR
1. V současné době je jen těžko hodnotit, 2019. Stále doufáme, že přelom nastane plikuje jakékoliv
zda tento rok bude v cestovním ruchu v příštím roce, ale vše je opravdu nyní odhady a prog-
přelomový a v jakém směru. Zatím se opět spíše věštba z křišťálové koule. Na druhou nózy. Výrazně se po-
zhoršuje epidemická situace a vše vypadá, stranu máme šanci některé věci začít dělat sílila online komunikace
že provozovatele hotelů a restaurací jinak. Každá krize je zároveň příležitostí. se zákazníkem, a to i v restauracích, což je
čeká další těžké období. Máme za sebou 2. Myslím, že všichni prokázali, že jsou pozitivní. Na druhou stranu až třetina hos-
celkem 13 měsíců uzavírání provozů a po skutečně hrdinové. Mám na mysli, že pro- tů se nyní domnívá, že jim návštěvu restau-
poměrně slibném startu v létě se opět kázali svou houževnatost, schopnost se race plně nahradí domácí setkávání. Na
blížíme do situace, kdy klesá počet hostů rychle přizpůsobovat i velmi nepříznivým venkově posílily „garážové a zahradní party“,
jak v restauracích, tak v ubytovacích zaříze- podmínkám v podnikání a v mnoha přípa- což je až likvidační pro venkovské hospůd-
ních. Přitom ještě v září vypadalo vše po- dech i kreativitu. Maximálně se snažili také ky, ale v závěru i pro restaurace, zaměřené
měrně slibně, a i obsazenost ubytovacích udržet své zaměstnance, i když to často na gastronomii. Posiluje význam domácí-
zařízeních ve městech se mírně zvyšovala. bylo opravdu těžké. Za nás patří díky také ho cestovního ruchu a do budoucna bude
Problémem u ubytovacích služeb je prů- všem, kdo po celou dobu podporovali a na- mít myslím stále větší potenciál. Lidé se
měrná cena, která se dramaticky propadá. dále podporují činnost naší organizace a na- pořád trochu obávají společných setkání,
V Praze zaznamenali počátkem roku še aktivity, kdy se snažíme sjednotit společ- což je riziko i z pohledu sociologického.
historicky nejnižší cenu na disponibilní ná stanoviska a kroky. A to není vždy zcela 4. Věříme, že se již objeví světlo na kon-
pokoj, a to necelých šest euro. V současné snadné jak pro nás, tak pro naše členy. ci tunelu, protože jsme optimisté. Ale
době se pohybuje někde kolem 13 €. To 3. Chování zákazníků se změnilo poměr- v každém případě očekáváme, že se ko-
je dramatický propad proti výkonům před ně rychle a znatelně. Tato doba ještě více nečně začnou bořit bariéry pro cestování,
pandemií. Restaurace i v letošním roce bu- akcelerovala trend rezervací a nákupu na využívání služeb a postupně se vrátíme
dou mít tržby o téměř 50 % nižší než v roce poslední chvíli, což poměrně značně kom- do normálního života. g
www.gastroahotel.cz 7