Page 10 - cely_gh0621
P. 10

téma




           Ing. Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR,

           garant projektu Moje restaurace, spolumajitel a provozovatel
           několika restaurací v Plzni a v Praze


           1. Byl to rok naprosto unikátní v mnoha   tronomii, chyběla jim jistota. Ale i covid   3. Host vnímá situaci, a i pandemie ho
           negativních úhlech. Ale našlo se, jako za   ukázal, že toto řemeslo nezmizí, a jakmile   naučila jíst zdravěji. Proto vidím velký trend
           každé krize, mnoho nových, zajímavých   lockdowny končí, český host se chce vrátit   ve flexitariánství, vegetariánství. Lidé více
           pozitiv, a na ty je třeba se soustředit. Viděli   k perfektnímu pivu a jídlu s přáteli, pro-  přemýšlejí o kvalitě jídla, a i o kvalitě toho,
           jsme mnoho vítězů. Byli to ti, kteří nadávali   tože to žádný obývák, ani garáž nemůže   kdo jim gastronomickou službu nabízí.
           nejméně a nejvíce se snažili přijít s no-  vynahradit. Růst nákladů se projevil ve   S růstem cen budou více své peníze
           vinkami a řešeními, jak hosta zaujmout   viditelném zdražování. To problém je, ale   arbitrovat. Proto očekávám, že se posílí
           a jak udržet tržby a své zaměstnance.   zároveň je to i naděje do budoucna, že   zejména dva směry. Jeden je větší po-
           Mnoho zaměstnanců z gastra odešlo, ale   z české gastronomie nebude nejlevnější   sun k prémiovým zážitkům, možná
           ti, kteří měli dobrý vztah se svým zaměst-  hospoda Evropy, ale důstojná a profi ev-  i k prémiovým každodenním restauracím.
           navatelem, který se jim snažil vytvořit   ropská gastronomie, která má cenu, která   A druhý trend bude čistě o ceně. Kde to
           dobré podmínky, ti měli po lockdownech   bude odrážet náklady.        bude nejlevnější, tam to bude též úspěšné,
           daleko lepší rozjezd. Ti, kteří vymysleli   2. Změnilo se v momentě, kdy přicházely   a tam host bude abdikovat na kvalitu. Kdo
           nové věci a situaci se přizpůsobili, byli   lockdowny. Překvapivě bylo dost   zůstane někde uprostřed, ten bude mít
           schopni generovat prostředky na udržení   hospodských a restauratérů,       problémy největší, protože ne-
           svého podnikání. Ti, kteří  nebyli schopni se   kteří neměli své podnikání    bude schopen těmto trendům
           změnit, ti měli problémy největší. Největší   precizně zanalyzované.           přiměřeně konkurovat.
           šrám si z krize odnesli zaměstnanci v gas-  Začali najednou řešit,             4. Očekávám zejména posí-
                                              jak uřídit výsledovku,                       lení konceptů, které přinášejí
                                              kde ztrácejí hodnotu                         kvalitu. Ve všech ohledech,
                                              a jak dělat svá rozhod-                     nejen v kvalitě jídla a pití, ale
                                              nutí, která místo emocí                     i v přístupu k zaměstnancům
                                              budou postavena na                        a místní komunitě. Host bude
                                              datech. Proto covid naučil              do gastronomie chodit méně,
                                              mnoho hospodských data vy-          ale bude muset díky zdražování utratit
                                              užívat a řídit byznys profesionálně. Uká-  více. Čekám, že se v gastronomii konečně
                                              zalo se také, že ten, kdo je schopen své   citelněji odehraje to, po čem mnozí gas-
                                              zaměstnance nejen zaplatit, ale i rozvíjet   tronomové volali už dlouho. Že se zostří
                                              a chovat se k nim zodpovědně, ten má   konkurenční situace založená na profesi-
                                              dnes daleko lepší pozici. Pro zaměstnan-  onalitě, a nikoliv založená na nekalosti či
                                              ce je to jen a jen pozitivní vývoj.  vychytralosti.





           Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů
           a cukrářů ČR, generální ředitel Resortu Reitenberger


           1. Určitě to byl další krizový rok, kdy   byla zlomová, je nově zvolené předsta-  ně. Ti, kteří
           se situace v jeho průběhu ve vztahu ke   venstvo. Zredukovali jsme počet lidí   chtějí naše
           covidu různě měnila, ale bohužel ne tak,   v představenstvu na 4 plus moje pozice,   služby, se
           aby se zklidnil pohled lidí na gastronomii,   a k tomu jsme přijali na pozici manažera   stávají nároč-
           a to jak uživatelů, tak provozovatelů.   Tomáše Poppa. Už nyní je vidět, že tento   nějšími a požadují
           Situace je natolik těžká, že lidé, kteří   krok přináší své ovoce, oslovují nás noví   za vynaložené a stále
           v gastronomii pracují, se nechtějí vracet,   partneři, nabízejí podporu a spolupráci,   se navyšující ceny odpovídající výkon. A je
           nevidí jistotu. A bohužel i současný vývoj   a tím máme větší šanci pro gastronomii   to dobře, protože nás to nutí neustále při-
           nevěstí nic veselého. Pro nás jako pro-  zase víc udělat.             cházet s něčím novým a ukazovat, jak to
           fesní organizaci to znamená, hledat nové   2. Já to nechci nijak hodnotit, ale vytváří   dělat jinak a lépe. Určitě je potřeba zmínit,
           cesty, jak lidi v tomto oboru podpořit. To   se hned několik skupin a každý se snaží   že z mého pohledu už se nikdy nevrátíme
           je náš největší cíl, ukázat, jak je náš obor   prosadit své představy. Chci doplnit jen to,   do režimu bez dodávání jídel domů, mimo
           krásný i přesto, že je hodně náročný.   že nejdůležitější je důslednost a zodpověd-  restauraci.
           Snažíme se oslovovat možné uchazeče   nost, což nám v mnoha případech chybí.  4. Možná bych spíše řekl, co si přeji. Aby
           již na základních školách, prezentovat   3. Myslím si, že chutě našich hostů se   se celá situace začala zklidňovat, abychom
           jim skvělé kuchaře, jejich úspěchy.  primárně nezměnily. A chování? Osobně si   měli prostor ke kvalitní gastronomii. Tomu
           Další věc, která pro nás v tomto roce   myslím, že v tomto směru se změnilo hod-  pomůže, když budeme všichni zodpovědní.  g



       8 www.gastroahotel.cz
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15